Κορωνοϊός: Ανατροπή για τις μάσκες – Προστατεύουν και το κοινό, λένε τώρα οι ειδικοί

Δηλώσεις από ανώτατο αξιωματούχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και από τον κορυφαίο λοιμωξιολόγο των ΗΠΑ. Ο ΠΟΥ παραδέχθηκε και ότι υπάρχει πιθανότητα «αερογενούς διασποράς» του κορωνοϊού.
Αλλαγή πλεύσης από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα για τις προστατευτικές μάσκες και τη χρήση τους από το κοινό. Κορυφαίοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι ο κορονοϊός Covid-19 μπορεί τελικά να αναχαιτιστεί (και) με τη χρήση προστατευτικής μάσκας απ’ οποιονδήποτε βρίσκεται σε δημόσιο χώρο.
Επειδή, όμως, υπάρχει τεράστια, παγκόσμια έλλειψη σε χειρουργικές μάσκες, καλό είναι να τις αφήνουμε για το υγειονομικό προσωπικό και τους ασθενείς. Εμείς μπορούμε να καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με οποιοδήποτε προστατευτικό – από μια αυτοσχέδια μάσκα έως ένα κασκόλ!
Ο κορωνοϊός Covid-19 έχει πλέον ανιχνευθεί σε 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Έχει επίσης κοστίσει τη ζωή σε σχεδόν 59.000 από αυτούς. Η χρήση χειρουργικής μάσκας για προστασία από αυτόν στους δημόσιους χώρους είναι συνηθισμένη σε πολλές χώρες. Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και άλλοι ειδικοί έως τώρα την αποθάρρυναν.Πιθανότητα αερογενούς διασποράς
Ως φαίνεται, όμως, ο ΠΟΥ αλλάζει στάση, καθώς συγκεντρώνονται περισσότερα επιστημονικά δεδομένα για τον κορωνοϊό. Αυτό τουλάχιστον διαφάνηκε από τις δηλώσεις που έκανε ο Dr Michael Ryan, ανώτατος εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ σε θέματα εκτάκτων αναγκών υγείας.
Σε συνέντευξη Τύπου ο Dr Ryan παραδέχθηκε ότι «υπάρχει πιθανότητα αερογενούς διασποράς» του κορωνοϊού. Ωστόσο η κύρια οδός μετάδοσης παραμένουν τα σταγονίδια που μολύνουν τις επιφάνειες ή άλλα άτομα, όταν εκπέμπονται με τον βήχα και το φτάρνισμα.
«Αερογενής διασπορά» σημαίνει ότι με την ομιλία ή την βαριά ανάσα διαχέονται στον αέρα μικροσκοπικά σταγονίδια που φέρουν τον ιό. Τα σταγονίδια αυτά μπορεί να εισπνεύσουν άλλα άτομα και να μολυνθούν από τον Covid-19. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο κορωνοϊός Covid-19 έχει μεταδοθεί με αυτό τον τρόπο από ασυμπτωματικά άτομα.
«Να καλύπτετε το πρόσωπό σας στους δημόσιους χώρους»
Ανάλογες απόψεις είχε εκφράσει λίγο νωρίτερα και ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ. Ο Dr Anthony Fauci, διευθυντής του ομοσπονδιακού Εθνικού Ιδρύματος Αλλεργιών & Λοιμωδών Νόσων (NIAID), συνέστησε στους πολίτες να καλύπτουν το πρόσωπό τους στους δημόσιους χώρους.
Ωστόσο πρόσθεσε ότι ο μοναδικός σίγουρος τρόπος προστασίας είναι η παραμονή στο σπίτι.
Ο Dr Ryan είναι ο εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Εκτάκτων Αναγκών Υγείας του ΠΟΥ. Στη συνέντευξη Τύπου είπε, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters: «Πρέπει να διαφυλάξουμε τις χειρουργικές μάσκες για τους υγειονομικούς στην πρώτη γραμμή. Η ιδέα όμως της χρήσης ενός αναπνευστικού καλύμματος ή ενός καλύμματος στόματος για να αποφύγουμε την διαχεόμενη με το βήχα ή το φτάρνισμα νόσο στο περιβάλλον… δεν είναι καθόλου κακή».
Ο Dr Ryan παραδέχθηκε ότι «υπάρχει μία πολύ σημαντική και υγιής δημόσια συζήτηση» για τη χρήση προστατευτικής μάσκας. Και πρόσθεσε πως εάν χρησιμοποιεί κάποιος μάσκα πρέπει να το κάνει στο πλαίσιο μιας ολιστικής στρατηγικής. Με άλλα λόγια, η χρήση της μάσκας πρέπει να συνδυάζεται με καλό πλύσιμο των χεριών και τήρηση της κοινωνικής απόστασης.
«Σίγουρα βλέπουμε περιπτώσεις κατά τις οποίες η χρήση αυτοσχέδιας ή υφασμάτινης μάσκας στο επίπεδο της κοινότητας μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της νόσου», είπε.
«Η προστατευτική μάσκα αποτελεί συμπλήρωμα και όχι υποκατάστατο της κοινωνικής απόστασης», τόνισε ο Dr Fauci στο Fox News. «Πρόσφατα δεδομένα έδειξαν ότι ο κορωνοϊός ενδέχεται να μεταδίδεται ακόμα και όταν οι άνθρωποι μιλούν, χωρίς να βήχουν ή να φταρνίζονται».
Καλύτερα αυτοσχέδιες μάσκες για το κοινό
Παρότι ο κορωνοϊός μπορεί, τελικά, να αναχαιτιστεί με τη χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους, οι ειδικοί συνιστούν να μην σπεύσουμε να προμηθευτούμε χειρουργικές μάσκες.
Όπως εξηγούν, υπάρχει ήδη τεράστια έλλειψη σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή μπορεί να ενταθεί, αν αγοράζουμε όσες υπάρχουν. Αντί για χειρουργικές μάσκες, ας φροντίσουμε να καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα μας με κασκόλ ή με άλλα αυτοσχέδια καλύμματα, συνιστούν.
«Το κοινό πρέπει να τηρεί την απόσταση των 1-2 μέτρων όταν βρίσκεται σε δημόσιους χώρους», τόνισε ο Dr Fauci. «Όλοι, όμως, γνωρίζουμε πια πως όταν προσπαθείς να προμηθευτείς είδη βασικής ανάγκης από το σούπερ μάρκετ ή το φαρμακείο, μοιραία θα έρθεις σε πιο κοντινή απόσταση. Σε αυτές τις περιστάσεις μπορεί να βοηθήσει ένα μαντήλι ή κασκόλ γύρω από το στόμα και τη μύτη ή άλλο αυτοσχέδιο κάλυμμα».

Ρούλα Τσουλέα – IATROPEDIA
Αναρτήθηκε από Μαστοράκου Αννα 

Πηγή: https://medispin.blogspot.com/2020/04/blog-post_4.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νέα μελέτη για την κολπική μαρμαρυγή: Αυτή είναι η γνωστή βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο μέχρι και 32%

Μια βιταμίνη που πρέπει να υπάρχει στην διατρόφη μας, είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο της κολπικής μαρμαρυγής πάνω από 30%, σύμφωνα με τους...

Η δίαιτα DASH είναι πιθανό να μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε γυναίκες με καρκίνο μαστού

Δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, την ολική άλεση, την άπαχη πρωτεΐνη και τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον...

Υπέρταση, Stress και Guidelines

Στην πρόσφατη έκδοση (2023) των νέων οδηγιών (guidelines) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (ESH) η επίδραση του stress στην εμφάνιση χρόνιας υπέρτασης θεωρείται μικρή, αλλά και η αντιμετώπιση του...

Ετικέτες