Κορωνοϊός: 23 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν οι ανεμβολίαστοι 30άρηδες. Τι ισχύει για τις άλλες ηλικίες

Τι αποκαλύπτει νέα αμερικανική έκθεση. Τι ισχύει ειδικά για τη μετάλλαξη Δέλτα. Πόσος είναι ο κίνδυνος μόλυνσης και θανάτου αναλόγως με το επίπεδο εμβολιασμού και την ηλικία.

Το στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο νέος κορωνοϊός είναι το πιο μεταδοτικό και θανατηφόρο έως στιγμής για τους νέους ανθρώπους, ιδίως εάν είναι ανεμβολίαστοι, προειδοποιούν επιστήμονες από το υπουργείο Υγείας του Τέξας.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν όλα τα κρούσματα και τους θανάτους της πανδημίας που επιβεβαιώθηκαν στην πολιτεία τους από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021. Στην σχετική έκθεσή τους αναφέρουν ότι μετά την επικράτηση του στελέχους Δέλτα (Αύγουστος 2021):

 • Τα κρούσματα ήταν τετραπλάσια απ’ ό,τι τον Απρίλιο 2021 (επικρατούσε το στέλεχος Άλφα ή βρετανικό)
 • Οι θάνατοι ήταν πενταπλάσιοι απ’ ό,τι τον Απρίλιο 2021

Ακόμα σημαντικότερες, όμως, ήταν οι διαφορές αναλόγως με το επίπεδο εμβολιασμού. Στην πραγματικότητα, τον Σεπτέμβριο 2021 οι ανεμβολίαστοι όλων των ηλικιών είχαν κατά μέσον όρο:

 • 13 φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν, σε σύγκριση με τους πλήρως εμβολιασμένους
 • 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν, σε σύγκριση με τους πλήρως εμβολιασμένους

Κίνδυνος μόλυνσης και θανάτου ανά ηλικία

Ωστόσο οι αναλογίες αυτές παρουσίαζαν σημαντική διαφοροποίηση ανά ηλικία. Στην πραγματικότητα ο κίνδυνος να μολύνει ο κορωνοϊός τους ανεμβολίαστους ανθρώπους ήταν, σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους:

 • Ηλικία 12-17 ετών: 22 φορές υψηλότερος
 • 18-49 ετών: 12 φορές υψηλότερος
 • 50-64 ετών: 13 φορές υψηλότερος
 • 65-74 ετών: 15 φορές υψηλότερος
 • Άνω των 75 ετών: 14 φορές υψηλότερος

Αντίστοιχα, οι πιθανότητες θανάτου για τους ανεμβολίαστους ήταν, σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους:

 • Ηλικία 18-29 ετών: 37 φορές περισσότερες
 • 30-39 ετών: 23 φορές περισσότερες
 • 40-49 ετών: 55 φορές περισσότερες
 • 50-64 ετών: 28 φορές περισσότερες
 • 65-74 ετών: 24 φορές περισσότερες
 • Άνω των 75 ετών: 12 φορές περισσότερες

Στα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών υπήρξαν ελάχιστοι θάνατοι και γι’ αυτό δεν αναφέρθηκαν ξεχωριστά, διευκρινίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Στο 54% οι εμβολιασμένοι

Όπως αναφέρει η Washington Post, στο Τέξας είναι εμβολιασμένο το περίπου 54% του πληθυσμού. Καθημερινά, όμως, ο κορωνοϊός προκαλεί περισσότερες από 3.200 νέες λοιμώξεις και σχεδόν 110 θανάτους. Η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών αφορούν ανεμβολίαστους και μερικώς εμβολιασμένους ανθρώπους.

Όντως, από τα συνολικά 1,5 εκατομμύριο κρούσματα που καταγράφηκαν στο Τέξας το 2021, το 85% είναι σε ανεμβολίαστους και το 12% σε μερικώς εμβολιασμένους. Αντίστοιχα, το 92% των θανάτων είναι ανεμβολίαστοι και μερικώς εμβολιασμένοι.

«Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την άποψη των επιστημόνων ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές», δήλωσε η Dr. Rama Thyagarajan, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Ώστιν. «Δεν είναι τέλεια, αλλά ποτέ δεν ελέχθη κάτι τέτοιο. Το μικρό ποσοστό εμβολιασμένων που κατέληξαν, πιθανώς ήταν οι πιο ηλικιωμένοι και με περισσότερα υποκείμενα προβλήματα υγείας».

Σύμφωνα με την έκθεση, το 60% των θανάτων από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός καταγράφηκε στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/koronoios-23-fores-pio-pithano-na-pethanoun-oi-anemvoliastoi-30arides-ti-ischyei-gia-tis-alles-ilikies/149047/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

1ο Διεθνές Συνέδριο Επεμβατικής Καρδιολογίας – ICE 2022

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο διοργανώνουν το Διεθνές Συνέδριο ICE στο Ηράκλειο  Κρήτης, στις 2-4 Δεκεμβρίου 2022 στο ξενοδοχείο Atlantis. Το...

Ιατρική σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης: Στην τελική φάση προετοιμασίας πρωτοκόλλου για τη δωρεά σώματος

Ενδείξεις για αύξηση των δωρητών σώματος ύστερα από το παράδειγμα του Κώστα Καζάκου Η λατινική ρήση «Mortui vivos docent» που σημαίνει «Οι νεκροί διδάσκουν τους...

Χορήγηση Paxlovid σε περιστατικά Covid-19: Mικρότερη πιθανότητα νοσηλείας κατά 51%

Το Paxlovid παρέχει προστασία έναντι σοβαρών εκβάσεων που σχετίζονται με την COVID-19, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανοσία που παρέχεται από το εμβόλιο, σύμφωνα με μελέτη. Η εν λόγω...

Ετικέτες