Κοροναϊός – Σύψας: Αυτές οι τρεις κατηγορίες πολιτών κινδυνεύουν περισσότερο από τις υποπαραλλαγές

Ο καθηγητής μίλησε για την έξαρση του ιού εν μέσω καλοκαιριού, έκανε εκτίμησή της επιδημιολογικής κατάστασης για τώρα και το φθινόπωρο και έδωσε συμβουλές στους πολίτες προκειμένου να προστατευτούν από τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5.

«Είτε υπάρχουν εξάρσεις, είτε υπάρχουν υφέσεις, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό». Aυτό τονίζει ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Νικόλαος Σύψας.
Ο καθηγητής μίλησε στο in για την έξαρση του κοροναϊού εν μέσω καλοκαιριού, έκανε εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης για τώρα και για το φθινόπωρο και έδωσε συμβουλές στους πολίτες προκειμένου να προστατευτούν από τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5.
Αύξηση νοσηλειών το επόμενο διάστημα
«Υπάρχει μία αυξητική τάση στα κρούσματα, η οποία ήδη έχει αρχίσει και διαφαίνεται στις νοσηλείες και θα φανεί και το επόμενο διάστημα», ανέφερε ο κ. Σύψας επισημαίνοντας πως θα χρειαστεί ένα επιπλέον διάστημα – περίπου 2 εβδομάδων- ώστε να καταλάβουμε αν θα υπάρξει αποτύπωμα και στους διασωληνωμένους. Ωστόσο η εκτίμησή του είναι πως το σύστημα Υγείας δεν θα πιεστεί ξανά σοβαρά.
Οι υποπαραλλαγές παρακάμπουν ως ένα βαθμό τα εμβόλια
Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ σχολίασε και τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τα οποία από τους 97 διασωληνωμένους που δηλώθηκαν τη Δευτέρα (20/6/2022) οι 52 είναι πλήρως εμβολιασμένοι και οι 45 ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.
«Οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 παρακάμπτουν σε κάποιο βαθμό τα εμβόλια, ενώ η πιθανότητα επαναμόλυνσης όσων έχουν κολλήσει ήδη με Όμικρον είναι μεγαλύτερη», ανέφερε ο καθηγητής προσθέτοντας πως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως αυτοί που νοσούν βαριά από τον ιό είναι τρεις κατηγορίες πολιτών:
1. Οι ανεμβολίαστοι.
2. Οσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα και
3. Οι υπερήλικες.
Το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων επισήμανε πως η νόσηση με τις υποπαραλλαγές για τον υπόλοιπο πληθυσμό είναι σαν το κοινό κρυολόγημα με το βασικότερο σύμπτωμα τον πονόλαιμο.

Η σύσταση για μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός δεν καταργήθηκε ποτέ

Ο κ. Σύψας μάλιστα επισήμανε πως η ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός δεν καταργήθηκε ποτέ και πως ακόμη και οι νέοι θα πρέπει να την φορούν, όταν έχουν πολλές επαφές.
«Μπορεί να καταργήθηκε η μάσκα, αλλά παραμένει το βασικό εργαλείο προκειμένου να μην κολλήσει κάποιος», ανέφερε στο in ο κ. Σύψας.
Τέλος ο λοιμωξιολόγος ανέφερε πως δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει νέο σφοδρό κύμα από τον Σεπτέμβρη και πως από εδώ και στο εξής οι εξάρσεις θα είναι αντιμετωπίσιμες από το Σύστημα Υγείας.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2022/06/blog-post_23.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες