Kombucha: Μπορεί να Προσφέρει Οφέλη στη Ρύθμιση του Διαβήτη; 

Το kombucha, ένα προϊόν ζύμωσης που παράγεται από το μαύρο ή το πράσινο τσάι, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης αίματος σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, όπως έδειξε μία νέα τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη.

Συγκεκριμένα, οι εθελοντές της μελέτης που κατανάλωναν το ρόφημα καθημερινά για 1 μήνα παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση της γλυκόζης νηστείας σε σχέση με αυτή που παρατηρήθηκε στην ομάδα ελέγχου, όπως αναφέρει η επιστημονική ομάδα της έρευνας στο περιοδικό Frontiers in Nutrition.

Μάλιστα, όταν η ομάδα εξέτασε ξεχωριστά τους ασθενείς με υψηλά επίπεδα γλυκόζης νηστείας στην αρχή της μελέτης διαπιστώθηκε ότι το kombucha μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη. Όπως αποδείχθηκε, οι εθελοντές που έπιναν το ρόφημα κατάφεραν να μειώσουν τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας κατά 74.3 mg/dL μέσα σε 4 μόλις εβδομάδες, κάτι που δεν παρατηρήθηκε στην ομάδα ελέγχου.

Αρκετοί εθελοντές ανέφεραν μάλιστα ότι όλα τα συμπτώματα του διαβήτη παρουσίασαν βελτίωση στο διάστημα που έπιναν kombucha. Εξαίρεση ήταν ίσως έναν ασθενής που ανέφερε ότι παρουσίασε μετεωρισμό, χωρίς ωστόσο να αναφέρει καμία άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια.

«Αν οι παρατηρήσεις μας επιβεβαιωθούν σε μία μεγαλύτερη μελέτη τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μία νέα θεραπεία που θα μπορεί να ωφελήσει αρκετούς ασθενείς με διαβήτη», υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Στο παρελθόν καμία μελέτη δεν είχε εξετάσει τη χρησιμότητα του kombucha για την αντιμετώπιση του διαβήτη σε ανθρώπους. Ωστόσο, έρευνες σε πειραματόζωα είχαν δείξει ότι το ανθρακούχο ρόφημα μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης ή ακόμα και να αναγεννήσει τα β κύτταρα του παγκρέατος.

Στη νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition συμμετείχαν συνολικά 12 εθελοντές οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα κατανάλωνε καθημερινά kombucha μαζί με το βραδινό για 4 εβδομάδες, ενώ η ομάδα ελέγχου έπινε ένα placebo με ίδια γεύση και υφή. Μετά από 8 ομάδες, οι ομάδες άλλαξαν και επαναλήφθηκε το ίδιο πείραμα.

Η πλειοψηφία των εθελοντών ήταν γυναίκες, ενώ όλοι οι εθελοντές ήταν άνω των 40 ετών. Το 75% είχαν ήδη αρχίσει θεραπεία με ινσουλίνη.

Ένα παράδοξο της έρευνας ήταν ότι κατά τη διαδικασία της ζύμωσης για την παραγωγή του kombucha χρησιμοποιείται ζάχαρη. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν φάνηκε να αυξάνει τα επίπεδα της γλυκόζης στους ασθενείς, όπως ανέφερε η επιστημονική ομάδα.

Αν και κατά πάσα πιθανότητα τα οφέλη που παρατηρήθηκαν στη μελέτη αποδίδονται στα βακτήρια που περιέχει το kombucha, στην έρευνα δεν έγινε ανάλυση του εντερικού μικροβιώματος στους εθελοντές, επομένως αυτή η θεωρία δεν επιβεβαιώθηκε.

Η επιστημονική ομάδα υποστήριξε επίσης ότι το kombucha αντικατέστησε άλλα, πιο ανθυγιεινά αναψυκτικά στη διατροφή αρκετών εθελοντών, επομένως αυτό πιθανώς συνέβαλε σε κάποιο βαθμό στη βελτίωση που παρατηρήθηκε.

Καταλήγοντας, η ομάδα τόνισε ότι το kombucha μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τους ασθενείς με διαβήτη, επομένως είναι απαραίτητο να εξεταστεί περαιτέρω από νέες μεγαλύτερες μελέτες.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Τσαπόγας MD

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/diabitis/kombucha-borei-na-prosferei-ofeli-sti-rythmisi-tou-diaviti/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου: Η γνήσια μεταρρύθμιση

Η καλύτερη λοιπόν διαχείριση αντανακλά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, καθώς όταν ένας φορέας έχει καλύτερα αποτελέσματα και αξιολόγηση, αυτομάτως υπηρετεί και...

Υπέρογκα ποσά δαπανώνται για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κοινωνική δράση της ΕΚΕ με ενημέρωση και δωρεάν εξετάσεις

Το κόστος της καρδιαγγειακής νόσου στην Ευρώπη  προκαλεί σοκ.  Σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ ανακοινώθηκε...

Σε δημόσια διαβούλευση σ/ν για μείωση αναμονής για χειρουργεία & έλεγχο των ελλείψεων στα φάρμακα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης...

Ετικέτες