Κολπική μαρμαρυγή: Η διακοπή της σοκολάτας μπορεί να κάνει κακό στην καρδιά και τον εγκέφαλο [μελέτη]

Eρευνητές συνιστούν την κατανάλωση από δύο έως έξι την εβδομάδα.

Η διακοπή της σοκολάτας θα μπορούσε να είναι ανθυγιεινή. Σε μια μελέτη αποδείχθηκε ότι οι άνθρωποι που τρώνε λίγη ή καθόλου σοκολάτα παρουσίασαν χειρότερες γνωστικές επιδόσεις, υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια και υψηλότερη συνολική θνησιμότητα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν την πιο ευνοϊκή επίδραση με κατανάλωση σοκολάτας από δύο έως έξι μπάρες την εβδομάδα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Swiss Medical Weekly”.

Η μελέτη αναφέρεται σε άτομα με κολπική μαρμαρυγή. Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από τη λεγόμενη μελέτη κοόρτης, για την οποία περισσότεροι από 3.000 ασθενείς στην Ελβετία με κολπική μαρμαρυγή δήλωσαν σε ερωτηματολόγιο πόση σοκολάτα τρώνε.

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν κατά της εξαγωγής βιαστικών συμπερασμάτων. “Τα αποτελέσματά μας είναι συσχετισμοί και όχι αιτιώδεις σχέσεις”, δήλωσε η Annina Staber, γιατρός στο νοσοκομείο Triemli της Ζυρίχης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν σίγουρα να υποδηλώνουν μια θετική επίδραση, αλλά αυτή η δήλωση δεν μπορεί να γίνει με βεβαιότητα.

Οι ερευνητές βλέπουν έναν πιθανό λόγο για τη θετική επίδραση της σοκολάτας σε μια θετική επίδραση της ενδοθηλιακής λειτουργίας από μια ουσία που περιέχεται στη σοκολάτα.

Το ενδοθήλιο είναι το λεπτότερο στρώμα κυττάρων που επενδύει τα εσωτερικά τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Η καλή ενδοθηλιακή λειτουργία εξασφαλίζει ότι τα αιμοφόρα αγγεία παραμένουν εύκαμπτα και διασταλτικά, γεγονός που με τη σειρά του ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Επιπλέον, η σοκολάτα μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες εμφανίζεται όταν υπάρχει ανισορροπία μεταξύ των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών στο σώμα.

Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και τους ιστούς και να συμβάλουν σε διάφορες ασθένειες. Η σοκολάτα περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών.

Πηγή: https://www.iatronet.gr/article/118989/h-diakoph-ths-sokolatas-mporei-na-kanei-kako-sthn-kardia-kai-ton-egkefalo

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η φροντίδα στο σπίτι και σε ελαφρά νοσούντες με καρδιακή ανεπάρκεια βελτιώνει σημαντικά την επιβίωση

Εξαιρετικά σημαντική είναι η θεσμοθέτηση της κατ’ οίκον φροντίδας για τους βαριά νοσούντες με καρδιακή ανεπάρκεια, στην οποία προχωρά τώρα η Πολιτεία με το...

«Βηματοδότης» βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου στα θύματα σοβαρών ατυχημάτων

Τι αποτέλεσμα είχε στους πρώτους πέντε ασθενείς με τραυματική κάκωση εγκεφάλου στους οποίους εμφυτεύθηκε Μία πειραματική συσκευή σαν βηματοδότης, που εμφυτεύεται σε ασθενείς με τραυματική...

Νέα για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα

Πρόσφατα είχαμε θαυμάσια νέα από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων που κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στην πληθώρα των προβλημάτων και των διεθνών συμφορών που έχουν...

Ετικέτες