Καθηγητής Κυρβασίλης: Χειρουργική μάσκα στα σχολεία

Ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδικής Πνευμονολογίας στο ΑΠΘ προτείνει την χρήση μάσκας υψηλής προστασίας από τους μαθητές, αλλά και την αναστολή λειτουργίας σχολείων για λίγες μέρες, λόγω ψύχους, που δεν επιτρέπει τον αερισμό των αιθουσών.

Το δριμύ ψύχος που άφησε πίσω της η επέλαση της “Μήδειας” δεν επιτρέπει τον καλό αερισμό των αιθουσών στα σχολεία, στις περιοχές όπου λειτουργεί η διά ζώσης εκπαίδευση, και την εφαρμογή της σύστασης να ανοίγουν τακτικά τα παράθυρα. Για τον λόγο αυτό, ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδικής Πνευμονολογίας στο ΑΠΘ, Φώτης Κυρβασίλης, προτείνει την αναστολή λειτουργίας τους για λίγες μέρες, έως ότου επιστρέψουν οι θερμοκρασίες σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Παράλληλα, σημειώνει πως θα βοηθούσε η χρήση μάσκας υψηλής μάσκας προστασίας – χειρουργικής ή πάνινης με τριπλή ύφανση – από τους μαθητές, ως επιπλέον προστατευτικό μέτρο, στα πρότυπα αποφάσεων που έχουν πάρει άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρόλο που όπως επισημαίνει η ενδοσχολική διασπορά του κορωνοϊού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Για τον λόγο αυτό, τάσσεται υπέρ της λειτουργίας των σχολείων, ειδικά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, υπό την προϋπόθεση της τήρησης υπεύθυνης στάσης από γονείς και εκπαιδευτικούς.

“Όσο πιο ώριμοι είμαστε ως κοινωνία οι ενήλικες, τόσο καλύτερα μπορούμε να λειτουργήσουμε τα σχολεία εν μέσω πανδημίας. Ο εκπαιδευτικός, δηλαδή, με το πρώτο σύμπτωμα θα πρέπει να ελέγχεται και να παραμένει στο σπίτι του, ενώ από την πλευρά του ο γονέας, με το πρώτο σύμπτωμα στο παιδί να μη θεωρεί ότι είναι ένα κρυολόγημα που θα περάσει και επίσης να κρατήσει το παιδί στο σπίτι, ώστε να προστατεύσει τα υπόλοιπα“, λέει στο iatronet o κ. Κυρβασίλης.

Σε ό,τι αφορά τις μάσκες, επισημαίνει πως αφού ξεπεράσαμε επιτυχώς το πρώτο στάδιο, που ήταν να πείσουμε την κοινωνία για την αναγκαιότητα να τη φοράμε και να τη χρησιμοποιούμε σωστά, αρχίζει να αναδεικνύεται η αξία της μάσκας υψηλής προστασίας. “Δεν θα πρότεινα την επιβολή διπλής μάσκας στα σχολεία, αλλά θα θεωρούσα χρήσιμη τη χρήση μιας καλής, ποιοτικής μονής μάσκας, δηλαδή χειρουργικής ή πάνινης τριπλής ύφανσης”, σημειώνει.

Μεμονωμένες οι εξάρσεις σε σχολεία

Ο καθηγητής θεωρεί ως μεμονωμένα τα περιστατικά συρροής κρουσμάτων σε σχολεία που έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της χώρας (τα 25 κρούσματα σε σχολικό συγκρότημα της Θάσου την περασμένη εβδομάδα, ή τις συρροές που προηγήθηκαν σε σχολεία του Αγίου Νικολάου Κρήτης) και τονίζει πως δεν έχει αλλάξει η γενική αρχή για το χαμηλό ποσοστό μετάδοσης από παιδιά προς ενηλίκους.

“Από πολύ καλά δομημένες διεθνείς μελέτες προκύπτει ξεκάθαρα πως τα ποσοστά μετάδοσης ενδοοικογενειακά και ενδοσχολικά είναι πολύ μικρότερα από παιδί προς ενήλικα και αντίστροφα μεγαλύτερη από ενήλικα σε παιδί. Αυτό έχει μελετηθεί και τεκμηριωθεί”, επισημαίνει και προσθέτει: “υπάρχουν και στην Ελλάδα και διεθνώς μεμονωμένες ενδοσχολικές εξάρσεις, οι οποίες είναι πιθανότερο να έχουν ως πηγή διασποράς κάποιον ενήλικα, ίσως εκπαιδευτικό. Σπάνια ευθύνονται τα παιδιά για τη μετάδοση. Θα μπορούσαμε να κάνουμε την υπόθεση ότι για κάποιες από αυτές τις συρροές ίσως ευθύνεται και κάποιο μεταλλαγμένο στέλεχος, που έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα”.

Ο ίδιος παρατηρεί πως κυμαίνεται στα επίπεδα του στατιστικού λάθους η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των παιδιών στα συνολικά κρούσματα, κατά το τελευταίο διάστημα. “Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το συνολικό ποσοστό συμμετοχής των παιδιών ηλικίας έως 17 ετών ήταν μέχρι πρότινος στο 6% και τελευταία έχει αυξηθεί σε περίπου 6,9%. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών αφορά μεγαλύτερα παιδιά, ηλικίας από 10 ως 17 ετών. Το παρακολουθούμε, αλλά θεωρώ ότι η αύξηση αυτή είναι κοντά στο στατιστικό λάθος”, σημειώνει.

Τα παιδιά έχουν αντισώματα

Εκτός από τη χαμηλότερη μεταδοτικότητα, τα παιδιά που προσβάλλονται από κορωνοϊό εκδηλώνουν πολύ ηπιότερα τα συμπτώματα της νόσησης σε σχέση με τους ενήλικες. “Αυτό οφείλεται σε διάφορους μηχανισμούς: από τη μια, στα παιδιά υπάρχει μια διαφορετική έκφραση του υποδοχέα του μετατρεπτικού ενζύμου στην επιφάνεια των κυττάρων. Από την άλλη, τα παιδιά έχουν προσβληθεί προηγουμένως από άλλους ιούς της κατηγορίας corona, τα οποία έχουν ήδη αναπτύξει αντισώματα και είναι προστατευμένα”, εξηγεί. Σε ό,τι αφορά την εμπειρική παρατήρηση, για το ενδεχόμενο να προστατεύονται και από τα εμβόλια που έχουν πραγματοποιήσει κατά της φυματίωσης (BCG) και το τριδύναμο ΜΜR κατά της ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας, ο καθηγητής διευκρινίζει πως κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη κλινικά.

Αυτό, πάντως, που κρατά σε επιφυλακή τους γιατρούς είναι τα περιστατικά πολυοργανικού φλεγμονώδους συνδρόμου τύπου Kawasaki, τα οποία συναντώνται σε κάποιες περιπτώσεις παιδιών που νοσούν από κορωνοϊό. “Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, που αποτελεί Κέντρο Αναφοράς COVID-19 σε παιδιά για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, έχουμε νοσηλεύσει από την αρχή της πανδημίας περίπου 10 τέτοια περιστατικά. Αυτά μπορούν να εκδηλωθούν ανεξάρτητα από την ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων, τα έχουμε δει και σε απολύτως υγιή παιδιά”, λέει ο κ. Κυρβασίλης και προσθέτει: “Όλα τα περιστατικά που έχουμε νοσηλεύσει είχαν θετική έκβαση, εκτός από ένα που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ, αλλά είχε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Θα δούμε στο μέλλον αν θα υπάρξουν απώτερες επιπτώσεις”.

Πηγή: https://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/epistimi-zwi/news/60790/kathigitis-kyrvasilis-xeiroyrgiki-maska-sta-sxoleia.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες