Καθηγητής Φαρμακολογίας ΑΠΘ: Ελπιδοφόρα τα αποτελέσματα του εμβολίου Sputnik V

Ελπιδοφόρα χαρακτήρισε την αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 91,6% του εμβολίου Sputnik V ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Παπαζήσης, τονίζοντας ότι εφόσον εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων «θα είναι μια επιλογή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, προφανώς και για τη χώρα μας».

Ελπιδοφόρα χαρακτήρισε τη δημοσίευση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik V στο ιατρικό περιοδικό Lancet, ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Παπαζήσης.

Μιλώντας στο Sputnik, ο κ. Παπαζήσης στάθηκε ιδιαίτερα στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου που είναι 91,6% με βάση το αποτέλεσμα της ενδιάμεσης ανάλυσης σε 21.000 άτομα μετά από 21 ημέρες αφότου είχαν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.

«Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε ένα άρθρο στο Lancet που αφορούσε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ενδιάμεσης ανάλυσης σε ό,τι αφορά το εμβόλιο Sputnik V. Με βάση τα αποτελέσματα αυτά της ανάλυσης που έγινε σε περίπου 21.000 άτομα φαίνεται μια αποτελεσματικότητα της τάξης του 91,6%, 21 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

Sputnik V

Δηλαδή όταν έγινε η 2η δόση, τότε έγινε η μέτρηση της αποτελεσματικότητας και φάνηκε αυτό το ποσοστό» εξήγησε ο κ. Παπαζήσης προσθέτοντας: «Αυτά είναι καλά, ελπιδοφόρα αποτελέσματα».

Επισήμανε δε, ότι το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια είχε ανακοινώσει με Δελτίο Τύπου τα αποτελέσματα αυτά και ότι «τώρα επιβεβαιώθηκαν με τη δημοσίευση στο Lancet».

«Το Sputnik V θα είναι μια επιλογή και για την Ελλάδα εφόσον εγκριθεί»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ ανέφερε ότι «αυτό που περιμένουμε είναι τα αποτελέσματα της τελικής ανάλυσης» και ότι εφόσον εγκριθεί το ρωσικό εμβόλιο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα αποτελέσει μια «επιλογή για την Ευρωπαϊκή Ένωση (και) προφανώς και για τη χώρα μας».

«Η γνώμη μου είναι ότι εφόσον υποβληθεί φάκελος προς έγκριση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και εξετασθεί ο φάκελος και δοθεί έγκριση μετά από την καθιερωμένη διαδικασία αξιολόγησης του φαρμάκου, θα είναι κι αυτό το εμβόλιο μια επιλογή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, προφανώς και για τη χώρα μας» δήλωσε. 

Ο κ. Παπαζήσης θεωρεί ότι οι εμβολιασμοί είναι αυτοί που θα μας βγάλουν από τον «λαβύρινθο» της πανδημίας.© SPUTNIK / SERGEJ PIVOVAROVΠρώην διοικητής ΑΧΕΠΑ: Το Sputnik V αποδεικνύεται ότι είναι ένα πολύ έξυπνα σχεδιασμένο εμβόλιο

«Ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού θεωρώ ότι είναι το μοναδικό μέσο σε συνδυασμό με τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να τηρηθούν έτσι ώστε να μας βγάλουν από αυτό τον λαβύρινθο» ανέφερε.

Sputnik V

Σχετικά με τους εμβολιασμούς που πραγματοποιούνται τώρα στη χώρα μας και αν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, ο καθηγητής υποστήριξε ότι αυτό εξαρτάται από τον ρυθμό εφοδιασμού της χώρας με εμβόλια.

«Αυτή τη στιγμή ο ρυθμός εμβολιασμού στη χώρα μας είναι αρκετά καλός. Είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και μάλιστα λίγο πάνω απ’ αυτόν. Άρα στην Ελλάδα έχουμε ξεκινήσει αρκετά καλά και εφόσον καταφέρουμε να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση -δηλαδή με την αύξηση των εμβολιαστικών κέντρων, με τη λειτουργία των δύο μέγα εμβολιαστικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και εφόσον βέβαια έχουμε διαθέσιμα εμβόλια, εφόσον εφοδιαζόμαστε με ικανοποιητικό ρυθμό με τα εμβόλια- τότε είμαστε σε καλό ρυθμό» σημείωσε.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια αν θα είναι ο Ιούνιος αυτό το χρονικό διάστημα ή ο Αύγουστος -ο Σεπτέμβριος ενδεχομένως- που θα έχει καλυφθεί το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού. Πάντως αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια και αυξηθεί ακόμα περισσότερο η εμβολιαστική μας δύναμη, είμαστε σε καλό δρόμο».

Πηγή: https://sputniknews.gr/ellada/202102069581299-kathigitis-farmakologias-apth-elpidofora-ta-apotelesmata-tou-emvoliou-Sputnik-V/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες