Καθ.Κ. Τσιούφης: «1 στους 3 έχει υπέρταση και 1 στους 4 δεν το ξέρει»

Με αφορμή τo 31ο Υβριδικό Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης, που διεξήχθη 17-20 Ιουνίου 2022 στην Αθήνα, με τη συμμετοχή 2.500 συνέδρων διά ζώσης και 5.000 διαδικτυακά, ο καθηγητής – διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο ΓΝΑ, Κωνσταντίνος Τσιούφης, σε συνέντευξή του , αναλύει τις νέες ιατρικές εξελίξεις για την αρτηριακή υπέρταση, πώς οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των ασθενών, αλλά και επισημαίνει ότι όλοι οι αθλητές πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο για να προληφθούν αιφνίδιοι καρδιακοί θάνατοι.

Πόσοι στην Ελλάδα πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση; Και κυρίως, πόσοι έχουν πρόβλημα υπέρτασης και δεν το γνωρίζουν;

Σήμερα 1 στους 3 ενήλικες πάσχουν από υπέρταση και 1 στους 4 δεν γνωρίζει ότι είναι υπερτασικός. Οπως μπορείτε να αντιληφθείτε πρόκειται για ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

Παράλληλα το 15% των θανάτων παγκοσμίως οφείλεται στην υψηλή αρτηριακή πίεση. Η αρτηριακή υπέρταση συνοδεύεται και από άλλες συννοσηρότητες. Το 20% των υπερτασικών ασθενών πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, το 50% πάσχει από παχυσαρκία, ενώ 8 στους 10 έχουν αυξημένη LDL χοληστερόλη. Η συνάθροιση αυτών των παραγόντων κινδύνου συνιστά αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο στην πλειονότητα των υπερτασικών ασθενών.

Πώς μπορεί κανείς να προλάβει την αρτηριακή υπέρταση και τις συναφείς παθήσεις;

Η ρύθμιση της πίεσης σε τιμές κάτω των 140 mmHg (συστολική) και κάτω των 90 mmHg (διαστολική) συμβάλλει στη μείωση κατά 50% των εγκεφαλικών επεισοδίων και κατά 20% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου.

Η πρόληψη πραγματικά αποτελεί την καλύτερη αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης. Επομένως, τα «κλειδιά» για να μην μας «επισκεφτεί» η υπέρταση ή για να προστατευτούμε από αυτήν είναι η μείωση του αυξημένου σωματικού βάρους, ο δραστικός περιορισμός στην κατανάλωση τροφών με αλάτι, η αύξηση κατανάλωσης φρούτων-λαχανικών και τροφών πλούσιων σε κάλιο, αλλά και η μείωση του αλκοόλ.

Ταυτόχρονα είναι απαραίτητη η συστηματική άσκηση συνολικής διάρκειας τουλάχιστον 150 λεπτών/εβδομάδα, ενώ η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί σαφώς πρώτη προτεραιότητα.

Τέλος, για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας και να ακολουθούμε πιστά τη θεραπευτική αγωγή που μας συστήνει.

Μπορεί η τεχνολογία, για παράδειγμα τα «έξυπνα» ρολόγια, να βοηθήσουν στη μείωση των περιπτώσεων υπέρτασης; Με ποιον τρόπο;

Αναμφισβήτητα η τεχνολογία θα προσφέρει στο μέλλον πολλά περισσότερα στο πεδίο της αρτηριακής υπέρτασης, και ιδιαίτερα στον τομέα της παρακολούθησής της τόσο από τους γιατρούς όσο και τους ίδιους τους ασθενείς.

Στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ανακοινώθηκαν νέες εξελίξεις στο ρόλο των wearable-cuffless devices για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, δηλ. των πιεσόμετρων τύπου ρολογιού χωρίς περιχειρίδα, που μπορεί να πραγματοποιεί συνεχείς μετρήσεις της πίεσης.

Χρειάζεται φυσικά περαιτέρω έρευνα για τις συγκεκριμένες συσκευές, καθώς δεν έχουν πιστοποιηθεί ακόμα, και χρειάζεται βελτίωση πριν μπορέσουμε να στηριχθούμε αποκλειστικά σε αυτές για τη διάγνωση της αρτηριακής υπέρτασης και τον καθορισμό της θεραπευτικής αγωγής.

Παρά ταύτα, ήδη αξιοποιείται η τεχνολογία και οι σύγχρονες εφαρμογές, όπως η σχετική εφαρμογή (app) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (ESH CARE), ενώ διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός τους και η χρήση τους, συμβάλλοντας στην καλύτερη εξ αποστάσεως παρακολούθηση των υπερτασικών ασθενών.

Επιδείνωσε η πανδημία του κορονοϊού τα καρδιολογικά προβλήματα στον πληθυσμό; Τι πρέπει να γίνεται μετά τη νόσηση με Covid-19, ώστε να προλάβει κανείς τυχόν επιπλοκές longcovid που αφορούν στην καρδιά;

Την περίοδο της πανδημίας φάνηκε ότι μέρος των καρδιολογικών ασθενών απέφευγε να προσέλθει στα προγραμματισμένα ραντεβού του με τον γιατρό ή να προβαίνει στις εξετάσεις που χρειάζονταν, ενώ και -ευρύτερα- οι πολίτες δεν προσέρχονταν σε περίπτωση καρδιολογικών συμπτωμάτων και ενοχλήσεων άμεσα σε νοσοκομείο ή ιατρό για να αναζητήσουν βοήθεια.

Σε ό,τι αφορά τη νόσηση με Covid-19 και τις μετέπειτα ενέργειες, συνιστάται ένας αδρός καρδιολογικός έλεγχος σε όσους έχουν ιστορικό στεφανιαίας νόσου, καρδιακής ανεπάρκειας ή μυοκαρδιοπάθειας και σε όσους η νόσησή τους είχε στοιχεία βαρύτητας. Σε ένα ποσοστό ασθενών με βαριά νόσηση μπορεί ο καρδιολόγος να συστήσει και τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς.

Πριν λίγες ημέρες μια 22χρονη αθλήτρια από την Κομοτηνή πέθανε αιφνιδίως, με φερόμενη ως αιτία θανάτου την καρδιακή ανακοπή. Χρειάζονται οι αθλητές περαιτέρω εξειδικευμένες εξετάσεις για προβλήματα με την καρδιά τους;

Είναι λυπηρό το γεγονός νέοι άνθρωποι να φεύγουν απότομα και άδικα από τη ζωή. Και εδώ είναι ευθύνη της Πολιτείας αλλά και της ιατρικής επιστημονικής κοινότητας να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε τον γενικό πληθυσμό γα τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, που δεν είναι τελικά τόσο σπάνιος όσο νομίζουμε.

Στο ερώτημά σας τώρα: Θα πρέπει κάθε άνθρωπος που ασχολείται ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με τον αθλητισμό να κάνει έναν προαθλητικό έλεγχο, καθώς έχει ιδιαίτερη προληπτική αξία. Και αυτό γιατί ενδέχεται να διαγνωστούν κάποια παθολογικά ευρήματα που απαιτούν ή τη διακοπή της έντονης αθλητικής δραστηριότητας ή τον αποκλεισμό κάποιων μορφών άσκησης.

Επομένως, ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος για εκείνους που αθλούνται ή σκοπεύουν να αθληθούν είναι επιβεβλημένος με λήψη ενός καλού οικογενειακού-ατομικού ιστορικού του αθλητή, κλινική εξέταση και ηλεκτροκαρδιογράφημα ως πρώτες ενέργειες.

Τέλος, είναι κρίσιμης σημασίας σε όλους τους αθλητικούς και δημόσιους χώρους να υπάρχει εξωτερικός απινιδωτής, καθώς και εκπαιδευμένο στην ΚΑΡΠΑ προσωπικό (γιατρός ή και διασώστες), ώστε σε περίπτωση ανακοπής καρδιάς αθλητή ή οποιουδήποτε πολίτη να παρέμβουν άμεσα και να προβούν σε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση ώστε να κρατήσουν το υπό κίνδυνο άτομο στη ζωή.

Πηγή: https://eleftherostypos.gr/ygeia-epistimi/stoicheia-sok-1-stous-3-echei-ypertasi-kai-1-stous-4-den-to-xerei-ti-leei-ston-e-t-o-kardiologos-konstantinos-tsioufis

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες