Καθ.Δημ. Γεωργόπουλος: «Πώς σώσαμε ασθενείς με κορωνοϊό στην εντατική χωρίς διασωλήνωση»

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, αναφέρεται στις σωτήριες μεθόδους που χρησιμοποίησε η ιατρική του ομάδα σε ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύτηκαν τον Αύγουστο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου

Στη μεγάλη «μάχη» που έδωσαν οι γιατροί στην εντατική μονάδα του ΠΑΓΝΗ  το μήνα Αύγουστο, καταφέρνοντας να σώσουν 5 ασθενείς με κορωνοϊό, που αν και η κατάσταση της υγείας τους ήταν βαριά, τελικά με τις κατάλληλες μεθόδους, δεν χρειάστηκε να διασωληνωθούν παίρνοντας μάλιστα και στη συνέχεια εξιτήριο και από την εντατική, αναφέρθηκε ο διευθυντής ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ κ. Δημήτρης Γεωργόπουλος .

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV, ο κ. Γεωργόπουλος υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Είχαμε 5 ασθενείς στην εντατική με covid 19 τον Αύγουστο. Κανένας δεν ήταν διασωληνωμένος  παρά το γεγονός ότι ήταν πολύ βαριά και καταφέραμε χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες  τεχνικές (πρηνής θέση)να υποστηρίξουμε το αναπνευστικό σύστημα .  Τελικά και οι 5 βγήκαν από την ΜΕθ χωρίς διασωλήνωση.

Ο διευθυντής της ΜΕΘ αναφορικά με τον λόγο που δεν έγινε η διασωλήνωση τόνισε: «Ο λόγος που δεν θέλαμε να διασωληνωθούν οι συγκεκριμένοι ασθενείς αποτέλεσε το γεγονός ότι η θνητότητα που έχουν οι ασθενείς όταν διασωληνώνονται είναι μεγάλη. Καμία φορά βέβαια αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι γιατί όταν καθυστερήσεις τη διασωλήνωση μπορείς να υποστείς  άλλες βλάβες αλλά αν είσαι πάνω στον άρρωστο, έχεις δυνατότητα να ξέρεις στο σωστό χρόνο που πρέπει να δια σωληνωθεί κάποιος.

Χρησιμοποιήσαμε κάποιες τεχνικές για να υποστηρίξουμε το αναπνευστικό σύστημα χωρίς διασωλήνωση και αυτό πέτυχε.

Το ευχάριστό είναι ότι αυτοί οι ασθενείς δεν διασωληνώθηκαν  και έμεινε σχετικά λίγο διάστημα στη μονάδα. Ο μέσος όρος ουσιαστικά ήταν 5 μέρες».

Ο κ. Γεωργόπουλος στάθηκε και στο κίνημα κατά της μάσκας , χαρακτηρίζοντας το γεγονός απαράδεκτο ενώ εμφανίστηκε παράλληλα καθησυχαστικός αναφορικά με τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφτηκαν την Πέμπτη.

«Ήθελα να απευθύνω  έκκληση για να προστατεύσουμε στην ουσία τους τους συμπολίτες μας , λέγοντας του να φορούν την μάσκα . Αυτό που γίνεται με το «κίνημα» εναντίον της μάσκας είναι αδιανόητο. Αυτή τη στιγμή η χώρα είναι σε καλή κατάσταση παρά τα 300 και πλέον κρούσματα γιατί το σύστημα υγείας μέχρι στιγμής δεν πιέζεται και η πιθανότητα να σωθεί είναι αρκετά μεγάλη.

Έχουμε αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των κλινών στις ΜΕΘ φθάνοντας περίπου στις 900 ενώ πριν την  πανδημία ήταν 500.  Άρα τα 49 διασωληνωμένα περιστατικά  είναι σχετ6ικά μικρός αριθμός για το σύστημα υγείας όσον αφορά τις ΜΕΘ.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων οποίος και ξεπερνάει τα 300 δεν εν μας λέει τίποτα γιατί τα τεστ που γίνονται είναι πολλά περισσότερα από ότι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

Σε εκείνο που δίνουμε προσοχή είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων, οι οποίοι είναι 49 αλλά πάλι, το σύστημα δεν πιέζεται. Πρέπει να θυμηθείτε ότι την άνοιξη, οι διασωληνωμένοι είχαν φθάσει τους 110 με 112».

Πότε θα πρέπει να “ανησυχήσει” η ιατρική κοινότητα στην Κρήτη;

«Η Κρήτη έχει κυρίως 3 νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν αυτά τα περιστατικά. Το ΠΑΓΝΗ, το νοσοκομείο Χανίων και το  Βενίζελειο και ίσως το νοσοκομείο στον Άγιο Νικόλαο.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε πολύ πίεση γιατί ο αριθμός των κλινών στις εντατικές είναι περιορισμένος αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε πίεση.  Πίεση ωστόσο θα αρχίσουμε να έχουμε όταν υπάρξουν πάνω από 4 περιστατικά που θέλουν εντατική στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, θα πιεστούμε για να κάνουμε κάποιες ενέργειες επέκτασης, χωρίς όμως να χρειαστεί κανένας ασθενής να φύγει από την Κρήτη».

Πηγή: https://www.neakriti.gr/article/kriti/1589572/dim-georgopoulos-pos-sosame-5-astheneis-me-koronoio-stin-edatiki-horis-diasolinosi/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συνήγορος του Πολίτη «Ετήσια Έκθεση 2022»: Ποιες αναφορές έγιναν για COVID, ΕΟΠΥΥ και δομές Υγείας

Την Ετήσια Έκθεση του για το 2022 παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης. Στην κορυφή των θεμάτων που...

ECDC: Πτώση και σταθερωποίηση του SARS-Cov-2

Πτωτικές  ή σταθερές  είναι οι τάσεις στην πλειονότητα των επιδημιολογικών δεικτών της ΕΕ/ΕΟΧ με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία των χωρών  που ανακοινώθηκαν στην εβδομαδιαία...

8 Κοινά Προβλήματα που Οφείλονται στην Αντίσταση στην Ινσουλίνη

Πολλοί ασθενείς δε γνωρίζουν ότι τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας, οι πόνοι στους μύες και στις αρθρώσεις, οι εναλλαγές στη διάθεση, οι διαταραχές στη λειτουργία...

Ετικέτες