Κατέληξε και ο δέυτερος μεταμοσχευμένος με γενετικά τροποποιημένη καρδιά χοίρου

Την ζωή του έχασε  από καρδιακή ανεπάρκεια ο δεύτερος άνθρωπος που έλαβε σε πειραματική χειρουργική επέμβαση γενετικά τροποποιημένη καρδιά χοίρου σε μεταμόσχευση. Ο Lawrence Faucette κατέληξε στο University of Maryland Medical Center said Tuesday.

Ο 58χρονος ασθενής, βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού, έπασχε από ανίατη καρδιπάθεια, είχε κριθεί ακατάλληλος λόγω άλλων παθήσεων για την παραδοσιακή μεταμόσχευση ανθρώπινης  καρδιάς και στις 20 Σεπτεμβρίου υποβλήθηκε τελικά στην πειραματική επέμβαση, σύμφωαν με τους New York Times. «Τουλάχιστον τώρα έχω ελπίδα και έχω μια ευκαιρία»  είχε δηλώσει ο ασθενής για την πειραματική μέθοδο.

Παρά το γεγονός ότι έκανε φυσικοθεραπεία και σημείωνε πρόοδο, η καρδιά άρχισε να δείχνει σημάδια απόρριψης τις τελευταίες ημέρες, όπως αναφέρθηκε στο CNN. Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη  γενετικά τροποποιημένη καρδιά χοίρου είχε λάβει ο 57χρονος David Bennett και είχε επιζήσει μόλις  δυο μήνες μέχρι η νέα καρδιά του καταλήξει. Στη δεύτερη απόπειρα μεταμόσχευσης έγιναν αλλαγές και καλύτερες δοκιμές για ιούς. Ο καρδιοθωρακικός χειρουργός Bartley Griffith,  που είχε χειρουργήσει και τον πρώτο ασθενή και τώρα παρακολούθησε  τον δεύτερο μεταμοσχευμένο, υποστήριξε πως δεν υπάρχει ένδειξη λοιμώξεων. Από την μεριά του νοσοκομείου ακόμη τονίστηκε πως η απόρριψη οργάνων είναι η πιο σημαντική πρόκληση με τις παραδοσιακές μεταμοσχεύσεις που περιλαμβάνουν και ανθρώπινα όργανα.

Υπενθυμίζεται πως ο πρώτος ασθενής πέθανε έπειτα από πολλαπλές επιπλοκές καθώς στη νέα του καρδιά βρέθηκαν ίχνη ενός ιού που μολύνει τους χοίρους, γεγονός που  είχε εγείρει ανησυχίες  για τις  λεγόμενες ξενομεταμοσχεύσεις οργάνων από ζώα σε ανθρώπους με τον φόβο ότι θα μπορούσαν να εισάγουν νέους παθογόνους μικροοργανισμούς στον ανθρώπινο πληθυσμό. Στην περίπτωση του δευτέρου ασθενούς οι υπάλληλοι του νοσοκομείου δήλωσαν ότι εξέτασαν επανειλημμένα τον χοίρο που χρησιμοποιήθηκε στη μεταμόσχευση τόσο για τον ιό, που ονομάζεται κυτταρομεγαλοϊός των χοίρων, όσο και για αντισώματα, χρησιμοποιώντας μια νέα δοκιμασία που δεν ήταν διαθέσιμη κατά τη μεταμόσχευση του D.Bennett.

Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια, η επιστήμη των ξενομεταμοσχεύσεων έχει προοδεύσει με τις τεχνολογίες επεξεργασίας γονιδίων και κλωνοποίησης που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τα ζωικά όργανα λιγότερο πιθανό να απορριφθούν από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.  Βέβαιά,  οι εξελίξεις βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο,  αλλά προσφέρουν ελπίδα στους περισσότερους από 100.000 Αμερικανούς που ζουν με ασθένειες οργάνων τελικού σταδίου, εξ αυτών είναι περισσότεροι από 3.300 ατόμων που χρειάζονται καρδιά, αλλά αντιμετωπίζουν οξεία έλλειψη ανθρώπινων οργάνων δωρητών.  Άξιο λόγου είναι οτι λιγότερες από 25.000 μεταμοσχεύσεις νεφρού πραγματοποιούνται κάθε χρόνο και χιλιάδες πεθαίνουν στις λίστες αναμονής.

Πηγή: https://virus.com.gr/katelixe-kai-o-deyteros-metamoschevmenos-me-genetika-tropopoiimeni-kardia-choirou/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ECDC: Αυξάνονται οι πνευμονίες και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού στην Ευρώπη

Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 εξακολουθεί να κυκλοφορεί σε υψηλότερα επίπεδα από την εποχική γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), ενώ αυξάνονται και τα κρούσματα πνευμονίας Αύξηση...

Βρέθηκε γονίδιο που καθορίζει το μέγεθος του λιπώδους ιστού

Το αν ένα άτομο είναι αδύνατο ή παχύ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, από τα επίπεδα δραστηριότητας μέχρι την πρόσληψη τροφής, την ασθένεια, το περιβάλλον...

Η αρτηριακή πίεση μέσα στον χρόνο: Νεότερα δεδομένα

Τα ευρήματα νέας ανάλυσης για τις επιπτώσεις του ψύχους στην αρτηριακή πίεση πασχόντων από υπέρταση. Οι χειμερινοί μήνες μπορεί να είναι δύσκολοι για τους πάσχοντες...

Ετικέτες