Καρκίνος: Πώς το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με περιστατικά παιδικού καρκίνου

Το 42% των Ελλήνων κάνει χρήση καπνικών προϊόντων και το 17% είναι πρώην καπνιστές

Με περιστατικά παιδικού καρκίνου συνδέεται το παθητικό κάπνισμα, γεγονός που εκπέμπει σήμα κινδύνου για τη χώρα μας, γνωστή για τους «θεριακλήδες» της. Η βλαβερή συνήθεια δεν έχει μόνο άμεσο αντίκτυπο στους καπνιστές, πυροδοτώντας κακοήθειες, κυρίως καρκίνο του πνεύμονα – 8 στους 10 καρκίνους του πνεύμονα οφείλονται στο κάπνισμα. Επιδρά αρνητικά και σε μη καπνιστές, με τα παιδιά να περιλαμβάνονται στα «θύματα».

Το παραπάνω ανησυχητικό δεδομένο επεσήμανε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Υπεύθυνη Μονάδας Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Παρασκευή Κατσαούνου, σε χθεσινή εκδήλωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Δίνοντας παραπάνω δεδομένα , επισημαίνει ότι οι συνηθέστερες παιδικές κακοήθειες που σχετίζονται με το παθητικό κάπνισμα είναι οι αιματολογικές. Τα περιστατικά δεν συναντώνται συχνά, αλλά ο κίνδυνος παραμένει υπαρκτός. Μάλιστα, κάνει σαφές ότι καρκίνος του πνεύμονα δεν εντοπίζεται σε παιδιά. Πολύ περισσότερο συνηθισμένες, σε σχέση με τον καρκίνο, αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος στα παιδιά είναι μια κρίση άσθματος ή λοιμώξεις του αναπνευστικού. Συνεπώς, το παθητικό κάπνισμα είναι σοβαρό και ικανό να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Βεβαίως, οι «σκληροί» αριθμοί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να στιγματίζουν τους καπνιστές, σύμφωνα με την κυρία Κατσαούνου, καθώς χρειάζονται βοήθεια και καθοδήγηση να διακόψουν το κάπνισμα. Κάτι που επιτυγχάνεται μέσα από τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο του 2020, το 42% των Ελλήνων κάνει χρήση καπνικών προϊόντων και το 17% είναι πρώην καπνιστές, ποσοστά πολύ υψηλότερα συγκριτικά με αυτά των Ευρωπαίων, που είναι 22% και 27% αντίστοιχα. Ιδιαίτερα δημοφιλή φαίνεται πως είναι τα νεότερα καπνικά προϊόντα, ηλεκτρονικό και θερμαινόμενο τσιγάρο. Ποσοστό 17% και 9% δηλώνουν ότι τα έχουν δοκιμάσει, αριθμοί που πιθανότατα έχουν αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη χθεσινή εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παρουσίαση του προτεινόμενου προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Η κατανάλωση καπνού είναι η πρώτη αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί, με το 27% των καρκίνων να αποδίδονται στο κάπνισμα και 16 τύπους καρκίνου να σχετίζονται με τη βλαβερή συνήθεια. «Πρωταθλητής» είναι ο καρκίνος του πνεύμονα (80–90% των καρκίνων του πνεύμονα σχετίζονται άμεσα με τη χρήση του καπνού), τη στιγμή που το τσιγάρο ευνοεί την ανάπτυξη και άλλων καρκίνων (ουροδόχου κύστεως, παγκρέατος, ωοθηκών).

Οι καπνιστές, ιδίως όσο είναι πολύ εξαρτημένοι και ανήκουν σε χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα υποτιμούν τον κίνδυνο κακοήθειας, όπως ανέφερε η κυρία Κατσαούνου στη χθεσινή εκδήλωση.
Είναι εντυπωσιακό ότι περίπου 40% των καπνιστών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο πνεύμονα καπνίζουν ακόμη τη στιγμή της διάγνωσης (πάνω από 164.000 Ευρωπαίοι). Επιπρόσθετα, κάποιοι πρώην καπνιστές υπό το άγχος της διάγνωσης υποτροπιάζουν και καπνίζουν.

Παρόλο που το 44% των διαγνώσεων των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα γίνεται σε πρώιμα στάδια μόνο 14–58% διακόπτουν το κάπνισμα μετά τη διάγνωση της κακοήθειας.

Πηγή: ygeiamou.gr, https://www.protothema.gr/ugeia/article/1376922/karkinos-pos-to-pathitiko-kapnisma-sundeetai-me-peristatika-paidikou-karkinou/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες