Καρδιαγγειακή Ιατρική και Τεχνητή Νοημοσύνη

ΓΕΝΙΚΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η ικανότητα να κάνει τους υπολογιστές ή τις μηχανές να μαθαίνουν να επιλύουν προβλήματα που διαφορετικά θα απαιτούσαν ανθρώπινη προσπάθεια. Η πρόοδος στην υπολογιστική ισχύ κατέστησε δυνατή την ανάλυση μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων γρήγορα με συνέπεια και ακρίβεια. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους επιστήμονες της υγειονομικής περίθαλψης να εφαρμόσουν την τεχνητή νοημοσύνη σε τεράστια, πολύπλοκα σύνολα δεδομένων με τρόπο που βελτιώνει τη λήψη αποφάσεων, τη διάγνωση και τη θεραπεία, ανιχνεύοντας μοτίβα στα δεδομένα ασθενών.

Πλέον αρκετές ιατρικές και χειρουργικές ειδικότητες έχουν επικυρώσει προσεγγίσεις για τη βελτίωση της κλινικής φροντίδας. Αυτές οι ομάδες περιλαμβάνουν την καρδιαγγειακή ιατρική, τη νευρολογία, την ογκολογία και την ακτινολογία. Οι προόδους τους κοινοποιούνται στην ιατρική βιβλιογραφία, ώστε να μπορούν να υιοθετηθούν ευρέως προς όφελος των ανθρώπων παντού.

Οι τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον στον τομέα της υγείας και της ιατρικής, επειδή μπορούν να χρησιμοποιήσουν εξελιγμένους αλγόριθμους για να αναλύσουν μεγάλους όγκους φυσιολογικών δεδομένων που λαμβάνονται από χιλιάδες ασθενείς, συλλέγοντας έτσι πληροφορίες για να βοηθήσουν την κλινική πρακτική και τη λήψη αποφάσεων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η απόδοση της τεχνολογίας AI εξαρτάται από τα κατάλληλα δεδομένα που χρησιμοποιούνται και την ποιότητά τους, είναι σημαντικό να εστιάσουμε σε λύσεις για πιο ευέλικτη και μεγαλύτερης κλίμακας κοινή χρήση δεδομένων και σε μεθόδους με λιγότερες απαιτήσεις για ανθρώπινο σχολιασμό, όπως ημι-εποπτευόμενη και μεταφορά μεθόδους μάθησης. Τέλος, αν και η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει πιθανά αποτελέσματα, η αυτόματη λήψη αποφάσεων διαχείρισης δεν φαίνεται επιθυμητή, καθώς οι προσωπικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές πτυχές κάθε ασθενή διαφέρουν σημαντικά.

Σε σχέση με την Καρδιαγγειακή Ιατρική

Γιατροί και επιστήμονες καρδιαγγειακής ιατρικής ήδη συνδυάζουν την τεχνητή νοημοσύνη με την κλινική πρακτική για καλύτερη φροντίδα.

Στην καρδιαγγειακή ιατρική, πολλές αποφάσεις βασίζονται σε ψηφιοποιημένες, ειδικές για τον ασθενή πληροφορίες, όπως ΗΚΓ, ηχοκαρδιογράφημα κ.λπ., όπου οι τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης έχουν δείξει μεγάλο πλεονέκτημα για να ωφελήσουν ασθενείς διαφορετικών τύπων καρδιαγγειακών νοσημάτων σε πολλαπλές καταστάσεις.

Τα μοντέλα που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να βοηθήσουν τους κλινικούς γιατρούς να λάβουν καλύτερες αποφάσεις. Με τη διάδοση της τεχνολογίας AI, τα μοντέλα που βασίζονται στο AI μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο ασθενειών και να βελτιώσουν την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία ασθενειών σε περιβάλλοντα με περιορισμένο εξοπλισμό. Λόγω της ισχυρής υπολογιστικής του ισχύος, της ικανότητας ανάλυσης γραφικών και της ικανότητας εκμάθησης, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ανιχνεύσει λεπτές και ουσιαστικές πληροφορίες από κυματομορφές ΗΚΓ που οι κλινικοί γιατροί δεν μπορούν να παρατηρήσουν, κάτι που καταδεικνύει πιθανόν  τη σχέση μεταξύ των χαρακτηριστικών του ΗΚΓ και συγκεκριμένων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Βοηθώντας άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό.

 Όταν οι άνθρωποι έρχονται με ένα εγκεφαλικό, υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία. Αυτή η σάρωση εξετάζεται από έναν υπολογιστή εκπαιδευμένο να αναλύει δεδομένα CT. Αυτή η μέθοδος έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το χρόνο για τη διάγνωση και περιορίζει την εγκεφαλική βλάβη.

Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης είναι καθοριστικής σημασίας και επιβεβλημένη λόγω της ικανότητάς της να ενισχύει την επαλήθευση του ίδιου αποτελέσματος και την επανειλημμένη ανάδειξη το πόσο κοντά είναι μία μέτρηση στην αληθινή ή την αποδεκτή τιμή, ενώ μειώνει τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση διαφόρων εργασιών του συστήματος. Συνεργαζόμενοι, οι κλινικοί ιατροί και τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους με την ανακατανομή του φόρτου εργασίας τους, να επιτύχουν μεγαλύτερη διαγνωστική ακρίβεια, να μειώσουν τον κίνδυνο ιατρικών λαθών και να βελτιώσουν την έκβαση των ασθενών.

Οι μέθοδοι τεχνητής νοημοσύνης θα χρησιμοποιηθούν σε δύο βασικούς τομείς στην καρδιολογία: την αυτοματοποίηση εργασιών που διαφορετικά θα μπορούσαν να εκτελούν οι άνθρωποι και τη δημιουργία κλινικά κρίσιμης νέας γνώσης για την πρόβλεψη κινδύνου. Επιπλέον, η τεχνολογία AI θα βοηθήσει τους καρδιολόγους να κάνουν έγκαιρες διαγνώσεις, να βελτιώσουν τις δεξιότητες ερμηνείας και να παρέχουν πιο ακριβή και εξατομικευμένη φροντίδα. Μεγάλα ηθικά ζητήματα θα μπορούσαν να προκύψουν από την εμπλοκή των μοντέλων πρόβλεψης AI στην κλινική πράξη. Αν και οι ερευνητές συνεχίζουν να βελτιώνουν την ακρίβεια των κλινικών προβλέψεων, ένα τέλεια βαθμονομημένο μοντέλο πρόβλεψης μπορεί να μην ενισχύσει σημαντικά την κλινική φροντίδα. Μια ακριβής πρόβλεψη της έκβασης ενός ασθενούς δεν μας λέει τι να κάνουμε αν θέλουμε να αλλάξουμε αυτό το αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε καν να υποθέσουμε εάν πιθανές αλλαγές θα επηρεάσουν τα προβλεπόμενα αποτελέσματα.

Μέχρι τώρα, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης δεν έχουν λάβει υπόψη τους φόβους και τις ανησυχίες των ασθενών, το κοινωνικό περιβάλλον, τον τρόπο ζωής και άλλους παράγοντες. Μένει να καθοριστεί πώς και σε ποιο βαθμό η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αντιμετωπίσει αυτούς τους παράγοντες.

Επιμέλεια: Γεώργιος Ε.Κοχιαδάκης
Κοσμήτορας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης
Καθηγητής Καρδιολογίας
Πρόεδρος ΕΚΕ

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιαγγειακών

Σύμφωνα με μεγάλη μακροχρόνια μελέτη, η τακτική πρόσληψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίων μπορεί να αυξάνει -αντί να μειώνει- τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και πρώτου εγκεφαλικού...

Η Novo Nordisk Hellas επελέγη ως ένα από τα 25 Κέντρα Ανάπτυξης Κλινικών Μελετών παγκοσμίως

Η διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Novo Nordisk, Μαίρη Καραγεώργου, αναδεικνύει τη σημασία της φαρμακευτικής καινοτομίας και εκφράζει ανησυχία για την πιθανότητα δημιουργίας ασθενών δύο...

Νέα συσκευή για την καρδιακή ανεπάρκεια θα μπορούσε να προλαμβάνει τις νοσηλείες

Στόχος να παρακολουθεί εξ αποστάσεως τον  ασθενή για τυχόν συσσώρευση υγρών στο σώμα. Νέα συσκευή παρακολούθησης για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ενδεχομένως μπορεί να εντοπίζει...

Ετικέτες