Αμερικανοί επιστήμονες αναφέρουν αρνητικές επιπτώσεις από την κατανάλωση τροφής πριν τον ύπνο. Πιθανή εξήγηση για την αύξηση των καρδιακών παθήσεων στους εργαζόμενους με βάρδιες.
Το φαγητό τη νύχτα προφανώς δεν είναι καλό για την καρδιά. Αυτό αποδείχθηκε σε ένα αμερικανικό πείραμα, στο οποίο οι συμμετέχοντες προσομοίωσαν εργασία σε βάρδιες για δύο εβδομάδες.
Παρατηρήθηκαν αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιακή συχνότητα και στους δείκτες φλεγμονής.
Είτε οι άνθρωποι ”κάνουν επιδρομές” στο ψυγείο του σπιτιού τους τη νύχτα είτε τρώνε αντίθετα με τον κανονικό τους ρυθμό ζωής λόγω της εργασίας σε βάρδιες, είναι πιθανό να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό “Nature Communications”. “Η βάρδια είναι ευρέως διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Στις βιομηχανικές χώρες, περίπου το 15% των εργαζομένων εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Για παράδειγμα, η παρατεταμένη νυχτερινή εργασία σε άτομα που παρακολουθήθηκαν για 24 χρόνια, συνδέθηκε με μεγαλύτερη συχνότητα στεφανιαίας νόσου (έμφραγμα κ.λπ).
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτός ο αυξημένος κίνδυνος δεν μπορεί να εξηγηθεί πλήρως από τις διαφορές στον τρόπο ζωής και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση”, έγραψαν η Sarah Chellappa (ερευνητικό πρόγραμμα για την ιατρική χρονοβιολογία στο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη/ΗΠΑ) και οι συν-συγγραφείς της μελέτης.
Προσομοίωση νυχτερινής βάρδιας με υγιείς εθελοντές
Οι επιστήμονες εξέτασαν σε υγιείς εθελοντές (επτά γυναίκες και δώδεκα άνδρες μέσης ηλικίας 26,5 ετών και με φυσιολογικό βάρος) την επίδραση της μετατόπισης του κιρκαδικού ρυθμού σε ένα πειραματικό περιβάλλον.
“Αυτό περιελάμβανε ένα 14ήμερο πρωτόκολλο εργαστηριακών κυκλικών ρυθμών, με σκοπό να δοκιμαστούν οι επιπτώσεις της προσομοίωσης νυχτερινής εργασίας με φαγητό είτε τη νύχτα και την ημέρα είτε μόνο την ημέρα στον χρονοβιολογικό ρυθμό της καρδιαγγειακής λειτουργίας, σε σύγκριση με την προσομοίωση εργασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας”, αναφέρεται στην επιστημονική μελέτη.
Πρώτα, όλοι οι συμμετέχοντες έπρεπε να μείνουν ξύπνιοι για 32 ώρες και να λαμβάνουν ένα σνακ κάθε ώρα. Στη συνέχεια, προσομοιώθηκαν τυπικές νυχτερινές βάρδιες.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ένα μέρος των συμμετεχόντων είχε πάντα την ευκαιρία να φάει. Αυτό ίσχυε και για τη νύχτα. Το άλλο μισό των συμμετεχόντων, ως ομάδα σύγκρισης, επιτρεπόταν να καταναλώνει τροφή μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η διάρκεια του ύπνου ήταν η ίδια και στις δύο ομάδες.
Παράλληλα με το πείραμα, πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες ιατρικές εξετάσεις. Οι ερευνητές μέτρησαν διάφορους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, μεταξύ των οποίων δείκτες του αυτόνομου νευρικού συστήματος, τον αναστολέα του πλασμινογόνου ενεργοποιητή 1 (PAI-1, ο οποίος αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβων στο αίμα) και την αρτηριακή πίεση.
Η ώρα της λήψης τροφής είναι καθοριστική
“Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά από την προσομοίωση της νυχτερινής εργασίας, οι καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου αυξήθηκαν σε σύγκριση με την αρχική τιμή στους συμμετέχοντες που μπορούσαν να τρώνε κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.
Ωστόσο, στους συμμετέχοντες στη μελέτη που έτρωγαν μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι παράγοντες κινδύνου παρέμειναν οι ίδιοι, παρόλο που η ποσότητα και το περιεχόμενο της διατροφής των δύο ομάδων δεν διέφεραν”, έγραψε η αμερικανική κλινική σε σχετική ανακοίνωση. Η μόνη διαφορά ήταν η ώρα της κατανάλωσης τροφής.
“Η μελέτη μας έλαβε υπόψη κάθε πιθανό παράγοντα που θα μπορούσε να επηρεάσει τα αποτελέσματα. Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι είναι η ώρα του γεύματος που προκαλεί αυτές τις αλλαγές στους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου”, δήλωσε η Sarah Chellappa.
Μείωση της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού
Για παράδειγμα, η λεγόμενη μεταβλητότητα της καρδιακής συχνότητας μειώθηκε, γεγονός που υποδηλώνει διαταραχή της αναρρωτικής λειτουργίας του νευρικού συστήματος (παρασυμπαθητικό σύστημα).
Επιπλέον, καταγράφηκε σημαντική αύξηση της συγκέντρωσης της πρωτεΐνης PAI-1 στο αίμα. Αυτό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων στις φλέβες ή τις αρτηρίες.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η μελέτη θα μπορούσε να εξηγήσει την αυξημένη συχνότητα καρδιαγγειακών παθήσεων στους εργαζόμενους σε βάρδιες. Το φαγητό τη νύχτα έχει προφανώς αρνητικές επιπτώσεις.
Πηγή: www.iatronet.gr