Κάπνισμα: Νέα Δεδομένα για τους Μηχανισμούς μέσω των Οποίων Προκαλεί Καρκίνο του Πνεύμονα

Σήμερα είναι γνωστό ότι το κάπνισμα αποτελεί τον 1ο παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα. Συγκεκριμένα, περισσότερο από το 90% των θανάτων από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου αφορούν καπνιστές.

Χωρίς αμφιβολία, ο καλύτερος τρόπος να προστατευτούμε από τον καρκίνο του πνεύμονα είναι να διακόψουμε το κάπνισμα, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι όλοι οι καπνιστές θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους καρκίνο.

Μάλιστα, η πλειοψηφία των καπνιστών δεν εκδηλώνουν ποτέ καρκίνο του πνεύμονα. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες, η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στον καρκίνο του πνεύμονα.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης, οι περισσότεροι καπνιστές που δεν παρουσιάζουν ποτέ καρκίνο του πνεύμονα έχουν κύτταρα που είναι ανθεκτικά στις μεταλλάξεις.

Συγκεκριμένα, η έρευνα δείχνει ότι τα γονίδια της επιδιόρθωσης του DNA είναι πιο αποτελεσματικά σε ορισμένα άτομα, με αποτέλεσμα να μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση του καρκίνου, ακόμα και σε αυτούς που καπνίζουν τακτικά.

Η επιστημονική ομάδα έκανε γενετικές αναλύσεις σε κύτταρα από 33 εθελοντές. Οι 14 από αυτούς δεν είχαν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους, ενώ οι 19 ήταν καπνιστές.

Τα κύτταρα που απομονώθηκαν από το πνευμονικό επιθήλιο εξετάστηκαν ξεχωριστά προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση των μεταλλάξεων στο καθένα από αυτά.

«Τα κύτταρα μπορεί να επιβιώσουν για χρόνια ή ακόμα και δεκαετίες με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται σε αυτά σταδιακά μεταλλάξεις, οι οποίες μπορεί να αποδίδονται είτε στην ηλικία είτε στο κάπνισμα», εξηγούν οι συγγραφείς.

«Ορισμένοι κυτταρικοί τύποι έχουν αυξημένη πιθανότητα να γίνουν νεοπλασματικά σε σχέση με άλλα», πρόσθεσαν.

Όπως διαπίστωσε η μελέτη, από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι οι μεταλλάξεις στα κύτταρα του πνεύμονα πράγματι αυξάνονται με την ηλικία, ενώ στους καπνιστές οι βλάβες στο DNA είναι ακόμα περισσότερες.

Αυτό ήταν λίγο-πολύ γνωστό και από προηγούμενες έρευνες, ωστόσο η νέα μελέτη έδειξε ότι ορισμένοι καπνιστές διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο σε σχέση με άλλους.

Αν και η μεγαλύτερη διάρκεια του καπνίσματος συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο μεταλλάξεων στα κύτταρα του πνεύμονα, μετά τα 23 χρόνια ο κίνδυνος σταματά να αυξάνεται.

«Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση της μελέτης μας ήταν ότι ορισμένοι καπνιστές δεν είχαν πολλές μεταλλάξεις παρά το γεγονός ότι κάπνιζαν για αρκετά χρόνια. Αυτό δείχνει ότι έχουν πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς για την επιδιόρθωση των βλαβών που προκαλεί το κάπνισμα στο DNA», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η παρατήρηση αυτή μπορεί να εξηγήσει γιατί το 80-90% των καπνιστών δεν παρουσιάζουν ποτέ καρκίνο του πνεύμονα.

Αν και γνωρίζουμε ότι ο καπνός του τσιγάρου ευνοεί την εμφάνιση μεταλλάξεων στον πνεύμονα, τελικά η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου συνδέεται και με την ικανότητα των κυττάρων να επιδιορθώνουν τις παραπάνω μεταλλάξεις στο DNA.

Οι μηχανισμοί επιδιόρθωσης του DNA κληρονομούνται μέσω συγκεκριμένων γονιδίων και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η απενεργοποίηση των γονιδίων αυτών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Προφανώς, η εμφάνιση του καρκίνου δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τα γονίδια, καθώς διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί επίσης να επηρεάσουν τον παραπάνω κίνδυνο, μεταξύ των οποίων και η διατροφή.

«Στις επόμενες μελέτες μας θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε μεθόδους για την εκτίμηση της ικανότητας επιδιόρθωσης των βλαβών του DNA στα κύτταρα του πνεύμονα. Με τον τρόπο αυτό θα γνωρίζουμε καλύτερα ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος καρκίνου σε έναν ασθενή», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/kapnisma-nea-dedomena-gia-tous-michanismous-meso-ton-opoion-prokalei-karkino-tou-pnevmona/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ανεπιθύμητες Ενέργειες των Εμβολίων της COVID-19: Μπορεί να Αποδίδονται στο Φαινόμενο Nocebo;

Οι αρνητικές ιδέες και προκαταλήψεις για τα εμβόλια της COVID-19 συνδέθηκαν ισχυρά με την πιθανότητα του εμβολιασμένου ατόμου να παρουσιάσει τις συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες...

Τα γενόσημα φάρμακα στην Ελλάδα και πώς επηρεάζουν τον χώρο της Υγείας

Παρόλο που κυκλοφορούν αρκετά χρόνια, τα γενόσημα φάρμακα στην Ελλάδα εξακολουθούν να παραμένουν «άγνωστα» στο κοινό. Πλέον, στο πλαίσιο του επενδυτικού πλάνου της φαρμακοβιομηχανίας DEMO, που...

Τα «εργαλεία» που μπορούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις του καπνίσματος

Εκπαίδευση, έρευνα και στοχευμένες πολιτικές. Αυτό είναι το τρίπτυχο που εγγυάται τη δημιουργία μιας smoke-free κοινωνίας, στα πρότυπα χωρών όπως η Σουηδία και η Νέα Ζηλανδία...

Ετικέτες