Καλά νέα για τις νέες γυναίκες μετά από έμφραγμα

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να πεθάνουν μετά από καρδιακή προσβολή, σε σύγκριση με τους άντρες. Τώρα μία νέα έρευνα δείχνει αυτό δεν ισχύει για νέες γυναίκες, που δεν έχουν μπει στην εμμηνόπαυση.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο και εκπονήθηκε από ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή Diego Ardissino από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάρμα. Όπως φαίνεται σε νεώτερες ηλικίες παίζουν προστατευτικό ρόλο οι γυναικείες ορμόνες, τα οιστρογόνα.

Η μελέτη περιελάμβανε 2.000 ασθενείς (1.778 άνδρες και 222 γυναίκες) που παρουσιάστηκαν στο νοσοκομείο με καρδιακή προσβολή πριν από την ηλικία των 45 ετών σε 125 καρδιολογικές μονάδες μεταξύ των ετών 1998 και 2002. Το κύριο συμπέρασμα ήταν ότι οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν καλά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα μετά από καρδιακή προσβολή.

Ακόμη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δεύτερες καρδιακές προσβολές ήταν λιγότερο συχνές στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες (14,2% έναντι 25,4%). Ωστόσο, οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να έχουν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με τους άνδρες (7,7% έναντι 3,7%).

Το κάπνισμα (46,5% έναντι 42,8%), η κατανάλωση αλκοόλ (65,3% έναντι 27,4%), τα υψηλά λιπίδια στο αίμα (62,3% έναντι 50,7%) και ο διαβήτης (7,8% έναντι 5,4%) ήταν πιο συχνά στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Ο καθηγητής Ardissino είπε ότι η καλύτερη πρόγνωση στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες πιθανότατα σχετίζεται με το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικοί μηχανισμοί πίσω από το έμφραγμα μεταξύ των δύο φύλων. Π.χ. οι γυναίκες είχαν περισσότερες από δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν υγιείς αρτηρίες από τους άνδρες (36,5% έναντι 15,4%).

Κατά την έξοδο από το νοσοκομείο, οι άνδρες ήταν πιο πιθανό από τις γυναίκες να λάβουν συνταγογράφηση για φάρμακα με στόχο την προστασία από νέο έμφραγμα όπως βήτα-αναστολείς, της ασπιρίνης, του ενζύμου μετατροπής της αγγειοτενσίνης (ACE) ή των αναστολέων των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (ARBs). Η θεραπεία με στατίνες ήταν παρόμοια σε άνδρες και γυναίκες.

Πηγή: https://virus.com.gr/kala-nea-gia-tis-nees-gynaikes-meta-apo-emfragma/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις και από καρκίνο του πνεύμονα, με αυξανόμενες ενδείξεις επιπτώσεων και...

Κλινικές μελέτες: Νέα εμπόδια από επιτροπή του ΕΟΦ, μπλοκάρουν την εγκριτική διαδικασία

Αν και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει θέσει σε προτεραιότητα το θέμα της αύξησης του αριθμού των κλινικών μελετών για την ανάπτυξη νέων...

Βρετανία: Μόλις το 24% των πολιτών είναι ικανοποιημένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Η ικανοποίηση στην Βρετανία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας μειώνεται εδώ και κάποια χρόνια, με την πανδημία να επιταχύνει την πτωτική αυτή πορεία. Η ικανοποίηση...

Ετικέτες