Καινούργιες Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Στεφανιαία Νόσο

Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν οι εξής κατευθυντήριες οδηγίες για την στεφανιαία νόσο που αλλάζουν προηγούμενες συστάσεις για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών.  Πρέπει να τονιστεί ότι δεν έχουν συνυπογραφεί από καμία καρδιοχειρουργική εταιρεία.  Πολύ πιθανώς να ασκηθεί πολύ κριτική για τον τρόπο, και τους λόγους, που τροποποιήθηκαν προηγούμενες συστάσεις.

Ένδείξη Ι : Αορτοστεφανιαία παράκαμψη για ασθενείς με πολυαγγειακή στεφανιαία νόσο και κλάσμα εξώθησης κάτω από 35% για να τους αυξήσουμε το προσδόκιμο επιβίωσης.

Ένδειξη 2α: Αορτοστεφανιαία παράκαμψη για ασθενείς με πολυαγγειακή στεφανιαία νόσο και κλάσμα εξώθησης από 35% έως 50% για να τους αυξήσουμε το προσδόκιμο επιβίωσης

Ένδείξη2β : Αορτοστεφανιαία παράκαμψη για ασθενείς με πολυαγγειακή στεφανιαία νόσο και φυσιολογικό κλάσμα εξώθησης ίσως είναι λογική επιλογή για να αυξήσουμε το προσδόκιμο επιβίωσης.

Ένδείξη 2β : Για ασθενείς με πολυαγγειακή στεφανιαία νόσο και φυσιολογικό κλάσμα η χρήση αγγειοπλαστικής με στεντ δεν ξέρουμε αν αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης.

Αυτές οι δύο ενδείξεις με 2Β είναι αυτές που θα σχολιαστούν περισσότερο. Το κείμενο γράφει ότι στην συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών η αορτοστεφανιαία παράκαμψη προτιμάται αλλά, τελικά, ίδια σύσταση δίνεται και για τις δύο θεραπείες.

Ενδειξή 2α: Σε ασθενείς με πολυαγγειακή στεφανιαία νόσο που είναι κατάλληλοι για αορτοστεφανιαία παράκαμψη ή αγγειοπλαστική με στεντ η επαναγγείωση είναι λογική επιλογή για μείωση καρδιακών συμβάντων (έμφραγμα, επείγουσα επέμβαση, ή θάνατος)

Ένδειξη 1: Σε ασθενείς με νόσο στελέχους με πολύπλοκη στεφανιαία νόσο η προτίμηση πάει στην αορτοστεφανιαία παράκαμψη και όχι στην αγγειοπλαστική με στεντ.

Ένδειξη 2α: Σε ασθενείς με πολυαγγειακή στεφανιαία νόσο και SyntaxScoreάνω του 33 είναι λογικό να προτιμήσουμε την αορτοστεφανιαία παράκαμψη αντί για την αγγειοπλαστική με στεντ για να αυξήσουμε το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενούς.

Επιμέλεια: Γρηγόρης Παττακός, MD, MS
Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ
https://www.pattakos.com

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Εμβόλια: Ποια λοιμώδη νοσήματα αντιμετωπίζονται

Ασπίδα αποτελεί ο εμβολιασμός έναντι των λοιμωδών νοσημάτων τονίστηκε ε εκδήωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, με...

Αλλάζει ρόλο το υπουργείο Υγείας με νομοσχέδιο που έρχεται – Σε ΝΠΔΔ μετατρέπεται το ΕΣΥ

Έρχονται ριζικές αλλαγές στο υπουργείο Υγείας και το ΕΣΥ με νομοσχέδιο Ρηξικέλευθες αλλαγές έρχονται στο υπουργείο Υγείας, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να του αλλάξει ρόλο....

100χρονη ασθενής υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση στο Ερρίκος Ντυνάν

Η 100χρονη γυναίκα έπασχε από σοβαρή ασβεστοποιό στένωση της αορτικής βαλβίδας, υποβλήθηκε στη μέθοδο TAVI στο Ερρίκος Ντυνάν. Έχοντας συμπληρώσει τα 100 χρόνια της, η...

Ετικέτες