Καινούργιες Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Στεφανιαία Νόσο

Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν οι εξής κατευθυντήριες οδηγίες για την στεφανιαία νόσο που αλλάζουν προηγούμενες συστάσεις για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών.  Πρέπει να τονιστεί ότι δεν έχουν συνυπογραφεί από καμία καρδιοχειρουργική εταιρεία.  Πολύ πιθανώς να ασκηθεί πολύ κριτική για τον τρόπο, και τους λόγους, που τροποποιήθηκαν προηγούμενες συστάσεις.

Ένδείξη Ι : Αορτοστεφανιαία παράκαμψη για ασθενείς με πολυαγγειακή στεφανιαία νόσο και κλάσμα εξώθησης κάτω από 35% για να τους αυξήσουμε το προσδόκιμο επιβίωσης.

Ένδειξη 2α: Αορτοστεφανιαία παράκαμψη για ασθενείς με πολυαγγειακή στεφανιαία νόσο και κλάσμα εξώθησης από 35% έως 50% για να τους αυξήσουμε το προσδόκιμο επιβίωσης

Ένδείξη2β : Αορτοστεφανιαία παράκαμψη για ασθενείς με πολυαγγειακή στεφανιαία νόσο και φυσιολογικό κλάσμα εξώθησης ίσως είναι λογική επιλογή για να αυξήσουμε το προσδόκιμο επιβίωσης.

Ένδείξη 2β : Για ασθενείς με πολυαγγειακή στεφανιαία νόσο και φυσιολογικό κλάσμα η χρήση αγγειοπλαστικής με στεντ δεν ξέρουμε αν αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης.

Αυτές οι δύο ενδείξεις με 2Β είναι αυτές που θα σχολιαστούν περισσότερο. Το κείμενο γράφει ότι στην συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών η αορτοστεφανιαία παράκαμψη προτιμάται αλλά, τελικά, ίδια σύσταση δίνεται και για τις δύο θεραπείες.

Ενδειξή 2α: Σε ασθενείς με πολυαγγειακή στεφανιαία νόσο που είναι κατάλληλοι για αορτοστεφανιαία παράκαμψη ή αγγειοπλαστική με στεντ η επαναγγείωση είναι λογική επιλογή για μείωση καρδιακών συμβάντων (έμφραγμα, επείγουσα επέμβαση, ή θάνατος)

Ένδειξη 1: Σε ασθενείς με νόσο στελέχους με πολύπλοκη στεφανιαία νόσο η προτίμηση πάει στην αορτοστεφανιαία παράκαμψη και όχι στην αγγειοπλαστική με στεντ.

Ένδειξη 2α: Σε ασθενείς με πολυαγγειακή στεφανιαία νόσο και SyntaxScoreάνω του 33 είναι λογικό να προτιμήσουμε την αορτοστεφανιαία παράκαμψη αντί για την αγγειοπλαστική με στεντ για να αυξήσουμε το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενούς.

Επιμέλεια: Γρηγόρης Παττακός, MD, MS
Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ
https://www.pattakos.com

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Καρκίνος: Οι πέντε συχνότερες μορφές που χτυπούν άνδρες και γυναίκες στην Ελλάδα

Βαθύ το αποτύπωμα του καρκίνου στην Ελλάδα - Οι νέες διαγνώσεις, οι θανατοι ετησίως και η πρόληψη Δυσοίωνες παραμένουν για μια ακόμη χρονιά εορτασμού της Παγκόσμιας...

Τι να προσέξουμε για να μην μας «προδώσει» η καρδιά μας από το κρύο

Ποιες είναι οι επιδράσεις του ψύχους στο καρδιαγγειακό και τι προσέχουμε για να μην μας προδώσει η καρδιά μας. Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» έχει προκαλέσει συναγερμό...

Υπέρταση: Η εντατική ρύθμιση της πίεσης βελτιώνει τη ΔΟΜΗ του εγκεφάλου!

Η βελτίωση αυτή σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως νευροεκφυλιστικών διαταραχών, λένε οι ερευνητές Αν έχετε υπέρταση, σίγουρα γνωρίζετε ότι ρυθμίζοντάς την μειώνετε τον κίνδυνο να...

Ετικέτες