back to top

Καμπανάκι για τα εγκεφαλικά: Θα διπλασιαστούν οι θάνατοι μέχρι το 2050

Δυσοίωνες προβλέψεις νέας έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εγκεφαλικών Επεισοδίων (WSO).

Ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από εγκεφαλικά επεισόδια θα αυξηθεί κατά 50% την επόμενη 25ετία, εάν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα προστασίας του παγκόσμιου πληθυσμού, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εγκεφαλικών Επεισοδίων (WSO).

Σε νέα έκθεσή του που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Neurology, o Οργανισμός εκτιμά πως το 2050 τα εγκεφαλικά θα κοστίζουν ετησίως 9,7 εκατομμύρια ζωές. Το 2020, όμως, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 6,6 εκατομμύρια θάνατοι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ο αριθμός αυτό καθιστά τα εγκεφαλικά επεισόδια την δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου στον κόσμο. «Το χάσμα στη φροντίδα των ασθενών με εγκεφαλικό μεταξύ των κρατών, είναι καταστροφικό. Χρειαζόμαστε δραστική βελτίωση σήμερα, όχι σε 10 χρόνια», δήλωσε η Dr. Sheila Martins, πρόεδρος του WSO.

Οι επιστήμονες του Οργανισμού βασίζουν τα ευρήματά τους στα στοιχεία που τους έδωσαν 12 ειδικοί στα εγκεφαλικά επεισόδια από ισάριθμες χώρες. Οι έξι από αυτές ήταν οικονομικώς ανεπτυγμένες και οι υπόλοιπες χαμηλού και μέσου εισοδήματος. Οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπ’ όψιν παράγοντες όπως η ανάπτυξη του πληθυσμού και η γήρανση.

Τα στοιχεία τους έδειξαν πως η υψηλής ποιότητας επιτήρηση, πρόληψη, φροντίδα και αποκατάσταση «σκοντάφτει» σε σημαντικά εμπόδια, όπως η ελλιπής ενημέρωση του πληθυσμού για τα εγκεφαλικά και τους παράγοντες κινδύνου. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται:

  • Ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Η υψηλή χοληστερόλη
  • Η παχυσαρκία
  • Η ανθυγιεινή διατροφή
  • Το κάπνισμα

Οι περισσότεροι από τους εκτιμώμενους θανάτους (το 91%) από εγκεφαλικά επεισόδια θα καταγράφονται στις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες. Ωστόσο ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν και όσοι ζουν σε συνθήκες φτώχειας στις εύπορες χώρες.

«Ακόμα και εντός των πιο πλούσιων κρατών του πλανήτη υπάρχουν ανισότητες», δήλωσε ο εκ των συγγραφέων της εκθέσεως Dr. Mayowa Owolabi, καθηγητής στο Κέντρο Γονιδιωματικής του Πανεπιστημίου Ibadan στη Νιγηρία. «Ανισότητες που αφορούν ακόμα και την έκθεση σε ορισμένους από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου».

Τεράστιο και το οικονομικό κόστος

Τα εγκεφαλικά επεισόδια δεν έχουν τεράστιο κόστος μόνο στην υγεία των ανθρώπων, αλλά και στην οικονομία των κρατών.

«Εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως μένουν ανάπηροι ή/και χρειάζονται παρατεταμένη νοσηλεία και αποκατάσταση σε όλο τον κόσμο. Αυτό έχει ως συνέπεια ένα τεράστιο οικονομικό κόστος», δήλωσε ο έτερος συγγραφέας Dr. Valery Feigin, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ώκλαντ και διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Εγκεφαλικών της Νέας Ζηλανδίας.

Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι το κόστος φροντίδας και στήριξης των ασθενών επίσης μπορεί να διπλασιαστεί έως το 2050. Έτσι, από τα 891 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν το 2020, μπορεί κάλλιστα να φτάσει στα 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2050.

Τη μεγαλύτερη διαφορά στο κόστος αναμένεται να βιώσουν Ασία και Αφρική, όπου οι σχετικές υπηρεσίες ήδη υποχρηματοδοτούνται.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, τη λύση μπορεί να δώσει η Τηλεϊατρική. «Πολλές χώρες έχουν φάρμακα, αλλά όχι και γιατρούς που θα τα χορηγήσουν», εξήγησε η Dr. Martins. «Η Τηλεϊατρική μπορεί να αυξήσει την πρόσβαση στους ειδικούς σε τέτοιου είδους περιπτώσεις».

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/kampanaki-gia-ta-egkefalika-tha-diplasiastoun-oi-thanatoi-mechri-to-2050/172995/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η άνοιξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και η εταιρεία που συμπαρασύρει θετικά τον κλάδο

Μέχρι το τέλος του 2025 η Ελλάδα θα μετρά 107 μονάδες παραγωγής και 41 ερευνητικά κέντρα, με το αποτύπωμα της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας να αυξάνεται...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 30.5.2024 – Ti είναι η Impella  και τι το ΕCMO(ECLS) 

EΠΤΑΣΤΕΡΟΣ!!! Στα μπουζούκια Από το θεωρείο. Πάει και η Δραπετσώνα! Oι συνδικαλιστές αντέδρασαν και πάλι. Μεταξύ τους και ο παλιός καλός συνάδελφος Η. Σιώρας(… ο λύκος...

1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων

Οι συνθήκες εργασίας γίνονται όλο και πιο δύσκολες, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ένας στους δύο γιατρούς και νοσηλευτές...

Ετικέτες