Ισραήλ: Οι εμβολιασμένοι είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον κορωνοϊό, σύμφωνα με μελέτη

Έρευνα του μεγαλύτερου εργαστηρίου δοκιμών του Ισραήλ έδεινε ότι το ιικό φορτίο των μεγαλύτερων ηλικιακά ομάδων μειώθηκε σε σχέση με τους νεώτερους, όταν έλαβαν το εμβόλιο – Η έρευνα δείχνει έως και 60% μείωση του φορτίου, παρότι υπολογίζει και τους μη εμβολιασμένους

Στοιχεία που δείχνουν ότι το εμβόλιο της κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech μειώνει σημαντικά τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού επικαλούνται επιστήμονες από το μεγαλύτερο εργαστήριο δοκιμών Covid-19 του Ισραήλ.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα, αναφέρεται ότι τα θετικά αποτελέσματα ασθενών ηλικίας άνω των 60 ετών εμφάνισαν 60%μικρότερο ιογενές φορτίο απ’ ότι αυτά της ηλικιακής ομάδας 40-59 ετών. Να σημειωθεί ότι στο Ισραήλ, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού άνω των 60 ετών έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν από το εργαστήριο MyHeritage που εξετάζει πάνω από 10.000 τεστ την ημέρα, σε μια μελέτη που συνυπογράφουν εξέχοντες επιστήμονες. Ωστόσο, στηρίζονται σε μερικά δεδομένα, επειδή το εργαστήριο δεν γνώριζε αν τα δείγματα προέρχονταν από ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί ή όχι. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όταν κάποιος εμβολιαστεί, ακόμη κι αν είναι θετικός στον ιό, είναι λιγότερο πιθανό να τον μεταδώσει, επειδή έχει λιγότερα μολυσματικά σταγονίδια SARS-CoV-2 που προέρχονται από τη μύτη και τον λαιμό του.

Το εμβόλιο οδηγεί στη μείωση της μετάδοσης

Ο επικεφαλής του εργαστηρίου έκανε λόγο για εξαιρετικά δεδομένα, καθώς δείχνουν ότι το εμβόλιο επιτυγχάνει το ζητούμενο, που είναι η μείωση της μετάδοσης. Όπως είπε στους Times of Israel, δείχνει ότι σε κάποιο βαθμό μειώνεται το ιικό φορτίο σε μύτη και λαιμό, που είναι και βασικοί δίαυλοι μετάδοσης του ιού.

Αν και το εργαστήριο εντόπισε μείωση κατά 60% στο ιικό φορτίου για τους άνω των 60 ετών, ο επικεφαλής υποστήριξε ότι το ποσοστό θα μπορούσε να μειωθεί κι άλλο, με τον εμβολιασμό περισσότερων ατόμων. Η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και χρειάζονται περισσότερα στοιχεία.

Οι κλινικές δοκιμές Φάσης ΙΙΙ του εμβολίου των Pfizer/BioNTecέδειξαν ότι όσοι εμβολιάστηκαν έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν με Covid-19. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ισχυρά αποτελέσματα για το εάν ο εμβολιασμός έχει επίπτωση στην εξάπλωση του ιού, ένα ερώτημα που βρίσκεται στο επίκεντρο την παρούσα περίοδο.

Η ισραηλινή μελέτη αφορά κυρίως το εμβόλιο Pfizer/BioNTech, που έχει δοθεί στους Ισραηλινούς. Την περασμένη εβδομάδα, η ομάδα που βρίσκεται πίσω από το εμβόλιο της AstraZeneca επίσης εμφάνισε αισιόδοξα στοιχεία για το ζήτημα της μόλυνσης, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν θεωρούνται ακόμη επαρκή.

Γιατί το ζήτημα είναι κομβικό

Η γνώση για το εάν οι εμβολιασμένοι εξακολουθούν να μεταδίδουν τον κορωνοϊό θεωρείται κομβική για τα επόμενα βήματα προς την κανονικότητα.

Η έρευνα ξεκίνησε με την υπόθεση ότι όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60, τότε το ιικό φορτίο θα υποχωρήσει έναντι της ηλικιακής ομάδας 40-59, που είχε μικρότερο ποσοστό εμβολιασμών.

Στις 15 Ιανουαρίου, οι διαφορές στο ιικό φορτίο δεν ήταν ουσιαστικές, ωστόσο από εκείνη την ημερομηνία ξεκίνησε να πέφτει για τους άνω των 60. Συνέκριναν μάλιστα τα δεδομένα και με προηγούμενες περιόδους. Τα θετικά αποτελέσματα εμφανίστηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιανουαρίου, οπότε και μεγάλο μέρος των Ισραηλινών άνω των 60 ετών είχε εμβολιαστεί.

Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερα στοιχεία για να εντοπιστεί ο ακριβής αντίκτυπος του εμβολίου στο ιικό φορτίο

Πηγή: https://www.protothema.gr/koronoios-live/article/1093066/israil-oi-emvoliasmenoi-einai-ligotero-pithano-na-metadosoun-ton-koronoio-sumfona-me-meleti/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Καρκίνος: Οι πέντε συχνότερες μορφές που χτυπούν άνδρες και γυναίκες στην Ελλάδα

Βαθύ το αποτύπωμα του καρκίνου στην Ελλάδα - Οι νέες διαγνώσεις, οι θανατοι ετησίως και η πρόληψη Δυσοίωνες παραμένουν για μια ακόμη χρονιά εορτασμού της Παγκόσμιας...

Τι να προσέξουμε για να μην μας «προδώσει» η καρδιά μας από το κρύο

Ποιες είναι οι επιδράσεις του ψύχους στο καρδιαγγειακό και τι προσέχουμε για να μην μας προδώσει η καρδιά μας. Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» έχει προκαλέσει συναγερμό...

Υπέρταση: Η εντατική ρύθμιση της πίεσης βελτιώνει τη ΔΟΜΗ του εγκεφάλου!

Η βελτίωση αυτή σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως νευροεκφυλιστικών διαταραχών, λένε οι ερευνητές Αν έχετε υπέρταση, σίγουρα γνωρίζετε ότι ρυθμίζοντάς την μειώνετε τον κίνδυνο να...

Ετικέτες