ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

*Αποφεύγουμε τις στερητικές δίαιτες & προσπαθούμε να επιστρέψουμε σε μία «κανονικότητα» ισορροπημένης διατροφής.

*Οργανώνουμε το εβδομαδιαίο πρόγραμμά μας, για να ξέρουμε ακριβώς τα γεύματά μας & να μην καταναλώνουμε τυχόν ανεξέλεγκτα τα περισσεύματα των εορτών, ειδικά λιχουδιές & γλυκίσματα.

*Ξεκινάμε με το πρωινό, τα ενδιάμεσα & κύρια γεύματα.

*Τα εμπλουτίζουμε με σαλάτες & φρούτα, που μπορούμε να συνδυάσουμε με γιαούρτι ή & ξηρούς καρπούς. Έτσι, απολαμβάνουμε γεύματα πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, που οι αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους θωρακίζουν την υγεία της καρδιάς μας.

*Οι σούπες λαχανικών, χαμηλές σε θερμίδες και πλούσιες σε φυτικές ίνες,  είναι μία εξαιρετική επιλογή για αυτή την περίοδο.

*Αποφεύγουμε το αλκοόλ σε κάθε περίπτωση, ειδικά αν καταναλώσαμε αρκετό κατά την περίοδο των εορτών & δεν ξεχνάμε να πίνουμε αρκετό νερό, για τη διευκόλυνση & τόνωση των λειτουργιών του οργανισμού μας.

*Λέμε «ΟΧΙ» στην πρόσληψη των «κακών λιπαρών», για να προστατεύσουμε την υγεία της καρδιάς μας & να μειώσουμε τα επίπεδα της χοληστερόλης μας. Περιορίζουμε σημαντικά την κατανάλωση προϊόντων ζωικής προέλευσης (πχ. κόκκινο κρέας, βούτυρο), τα τηγανιτά και τα υψηλά επεξεργασμένα σνακ (trans λιπαρά, πχ. πατατάκια, μπισκότα, κλπ).

*Λέμε «ΝΑΙ» στην πρόσληψη των «καλών λιπαρών», για να προστατευτούμε από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, κάποια λιπαρά ψάρια, είναι τροφές που περιέχουν λιπαρά καλής ποιότητας, ωστόσο η κατανάλωσή τους δεν θα πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη, καθώς είναι τροφές πλούσιες σε θερμίδες.

*Σε κάθε περίπτωση, επειδή κάθε οργανισμός έχει τις δικές του, ιδιαίτερες ανάγκες, συμβουλευόμαστε το γιατρό μας, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίζουμε χρόνια, ή άλλα προβλήματα υγείας.

Πηγή: www.elikar.gr

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 08.12.2023- Κολπική μαρμαρυγή

Δ. Μιχαηλίδου: Στο υπουργείο Παιδείας έχουμε  excel όπου έχουμε όλα τα σχολεία!  Μεγάλη πρόοδος εν έτι 2023 !!! Μόνο που τα excel δεν καταγράφουν...

Πόροι και βιωσιμότητα οι μεγάλες προκλήσεις για το ΕΣΥ – καθοριστικός ο ρόλος των πανεπιστημιακών κλινικών

Μια σημαντική συζήτηση για τα 40 χρόνια από τη δημιουργία του ΕΣΥ - Το ρόλο των πανεπιστημιακών κλινικών υπογράμμισε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Γεράσιμος...

Θνητότητα από CoViD σε ασθενείς με δυσλιπιδαιμία και διαβήτη

Τι αναφέρεται σε δημοσίευση ειδικών από το "Ιπποκράτειο" και το "Ελπίς" στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Nutrition. Αυξημένη θνητότητα σε διαβητικούς και άτομα με δυσλιπιδαιμία που προσβάλλονται...

Ετικέτες