Ιδιώτες γιατροί στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ

Παρωχημένο και σκληροπυρηνικό χαρακτήρισε το μοντέλο διαχωρισμού γιατρών στο ΕΣΥ και στον ιδιωτικό τομέα ο υπουργός Υγείας. Ο κ. Πλεύρης τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας απογευματινών χειρουργείων από ιδιώτες γιατρούς.

Στα οφέλη των ΣΔΙΤ στάθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, τονίζοντας ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες των νοσοκομείων. «Όταν μιλάμε συνολικά για συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, θεωρούμε εύλογα, αφενός ότι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά του ιδιώτη, να έχουν part-time σχέσεις με το δημόσιο σύστημα» υποστήριξε ο χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης. Σημειώνεται όμως ότι ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από τους συνδικαλιστές γιατρούς ακόμη και της ΝΔ.

Οξύμωρο χαρακτήρισε ο υπουργός το γεγονός ότι σε περιοχές της επαρχίας να υπάρχουν σε μια ειδικότητα ιδιώτες γιατροί και όχι στο νοσοκομείο γιατί «ο γιατρός που θα μπαίνει μέσα στο νοσοκομείο πρέπει να είναι υποχρεωτικά πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης».  Μάλιστα, ο κ. Πλεύρης απέδωσε την ένσταση των γιατρών σε «ιδεοληψία».

Πολλαπλά οφέλη για τους ασθενείς και τα δημόσια νοσοκομεία επικαλέστηκε ο υπουργός με τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων. Με την αξιοποίησή τους, με ιδιωτικούς όρους, από  γιατρούς, ο νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ, θα είναι δυνατή η αύξηση των εισοδημάτων  τους, με εργασία εκτός ωραρίου ΕΣΥ. «Έχουμε πολλούς γιατρούς του ΕΣΥ που φεύγουν και πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα γιατί παίρνουν καλύτερες αμοιβές» πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.

Επίσης, ένα ακόμη πλεονέκτημα θα αποτελέσει η αποσυμφόρηση της λίστας των πρωινών χειρουργείων. Μάλιστα, ο υπουργός υπενθύμισε ότι η δυνατότητα για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων υπήρχε και επί ΣΥΡΙΖΑ. Όμως «είχε ψηφιστεί και υπήρχε ο νόμος, αυτομάτως οι μειοψηφίες μέσα στα νοσοκομεία το μπλόκαραν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το λειτούργησε ποτέ, προσέξτε όμως, χωρίς να το καταργήσει» υπογράμμισε στα λεγόμενά του ο κ. Πλεύρης.Ο ίδιος προειδοποίησε ότι  δεν θα σταθούν εμπόδιο στην εξέλιξη αυτή ούτε οι ιδιώτες γιατροί, ούτε οι ιδιωτικές κλινικές.

Όσο για τη δυνατότητα οι γιατροί του ΕΣΥ να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα,  χρειάζεται χρόνος και σταδιακά βήματα όπως τόνισε ο υπουργός. «Ιδεολογικά, θα ήθελα κάποια στιγμή να λειτουργούσαμε στα πρότυπα της Αγγλίας, όπου ο κάθε γιατρός με την ίδια άνεση είναι και σε ιδιωτική κλινική και στο δημόσιο σύστημα Υγείας» ανέφερε ο υπουργός.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι συν τον χρόνω  οι αντιστάσεις και αντιλήψεις κρατισμού θα καμφθούν με βάση το όφελος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την κάλυψη των κενών. Επίσης ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν συζητήσεις με τους συλλόγους.

Πηγή: https://virus.com.gr/pleyris-idiotes-giatroi-sta-apogeymatina-cheiroyrgeia-toy-esy/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η φροντίδα στο σπίτι και σε ελαφρά νοσούντες με καρδιακή ανεπάρκεια βελτιώνει σημαντικά την επιβίωση

Εξαιρετικά σημαντική είναι η θεσμοθέτηση της κατ’ οίκον φροντίδας για τους βαριά νοσούντες με καρδιακή ανεπάρκεια, στην οποία προχωρά τώρα η Πολιτεία με το...

«Βηματοδότης» βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου στα θύματα σοβαρών ατυχημάτων

Τι αποτέλεσμα είχε στους πρώτους πέντε ασθενείς με τραυματική κάκωση εγκεφάλου στους οποίους εμφυτεύθηκε Μία πειραματική συσκευή σαν βηματοδότης, που εμφυτεύεται σε ασθενείς με τραυματική...

Νέα για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα

Πρόσφατα είχαμε θαυμάσια νέα από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων που κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στην πληθώρα των προβλημάτων και των διεθνών συμφορών που έχουν...

Ετικέτες