Η Βρετανία ξεκίνησε κλινική δοκιμή με «ενισχυτικές» δόσεις από 7 διαφορετικά εμβόλια κατά της Covid-19

Η Βρετανία ξεκίνησε μια πανεθνική μελέτη σήμερα, προκειμένου να ερευνήσει εάν το χορηγήσει μια τρίτη, «ενισχυτική» δόση εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού θα ήταν ασφαλές και αποτελεσματικό στο να παραταθεί η ανοσοποιητική προστασία κατά της COVID-19.

Η κλινική δοκιμή, με τη συμμετοχή σχεδόν 3.000 ανθρώπων, όπως είναι ο στόχος, θα εξετάσει επτά διαφορετικά εμβόλια κατά της COVID-19, ορισμένα εκ των οποίων έχουν ήδη εγκριθεί από ρυθμιστικές αρχές και βρίσκονται σε ευρεία χρήση και άλλα παραμένουν υπό ανάπτυξη.

Βρετανοί αξιωματούχοι προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο μιας «ενισχυτικής» εκστρατείας εμβολιασμών πριν από τον χειμώνα, έπειτα από τον αρχικό στόχο ανοσοποίησης με τον προγραμματισμό των δύο δόσεων των εμβολίων για ολόκληρο τον ενήλικο πληθυσμό έως το καλοκαίρι.

Φαρμακευτικές εταιρείες, όπως και ορισμένοι φορείς χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ, έχουν επίσης αναφέρει πως ενισχυτικά ή ακόμη και ετήσια εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού ενδεχομένως θα χρειαστούν. Όμως, κάποιοι ειδικοί στον τομέα της υγείας ήγειραν ερωτήματα εάν υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί είναι αναγκαίοι.

Τα εμβόλια που θα αξιολογηθούν είναι τα Pfizer, AstraZeneca και Moderna κατά της COVID-19, τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται στη Βρετανία, αλλά και τα εμβόλια από τις Johnson & Johnson, Novavax, Valneva και CureVac, για τα οποία η Βρετανία έχει συνάψει συμφωνίες προμήθειας για το μέλλον.

Θα χορηγηθούν ως τρίτη δόση σε ανθρώπους που έχουν λάβει ήδη δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer ή AstraZeneca, με τα πρώτα τα αποτελέσματα να αναμένονται τον Σεπτέμβριο.

«Τα δεδομένα από αυτήν την πρώτη παγκοσμίως κλινική δοκιμή θα βοηθήσουν να διαμορφώσουμε τα σχέδια για το ενισχυτικό πρόγραμμά μας αργότερα αυτόν τον χρόνο», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ.

Πηγή: https://www.amna.gr/health/article/554632/I-Bretania-xekinise-kliniki-dokimi-me-enischutikes-doseis-apo-7-diaforetika-embolia-kata-tis-Covid-19

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συντονισμένη ευρωπαϊκή προσπάθεια για διάγνωση και θεραπεία του παιδιατρικού καρκίνου

Η αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικους προβληματίζει την Ευρώπη και όλα τα κράτη μέλη και φυσικά την Ελλάδα...

Τα υψηλά επίπεδα νιασίνης συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου

Εδώ και δεκαετίες, περισσότερες από 50 χώρες, έχουν επιβάλλει τον εμπλουτισμό βασικών τροφίμων όπως το αλεύρι, τα δημητριακά και η βρόμη, με νιασίνη. Στον εντοπισμό...

Πανεπιστήμια: η διαιώνιση της ανοχής στη βία

Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων ανέχονται αδιάφορα επί...

Ετικέτες