back to top

Η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει καρκίνο και ιογενείς λοιμώξεις με ακρίβεια νανοκλίμακας

Τι σχολιάζει ένας εκ των ερευνητών που πραγματοποίησαν τη σχετική μελέτη.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που μπορεί να διαφοροποιήσει τα καρκινικά από τα φυσιολογικά κύτταρα, καθώς και να ανιχνεύσει τα πολύ πρώιμα στάδια της ιογενούς μόλυνσης μέσα στα κύτταρα.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν σήμερα σε μια μελέτη στο περιοδικό Nature Machine Intelligence, ανοίγουν το δρόμο για βελτιωμένες διαγνωστικές τεχνικές και νέες στρατηγικές παρακολούθησης για ασθένειες.

Οι ερευνητές προέρχονται από το Κέντρο Γονιδιωματικής Ρύθμισης (CRG), το Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων, το Διεθνές Κέντρο Φυσικής Donostia και το Fundación Biofisica Bizkaia.

Το εργαλείο, AINU (AI of the NUcleus), σαρώνει εικόνες υψηλής ανάλυσης κυττάρων. Οι εικόνες λαμβάνονται με μια ειδική μικροσκοπική τεχνική που ονομάζεται STORM, η οποία δημιουργεί μια εικόνα που καταγράφει πολλές λεπτομέρειες από αυτές που μπορούν να δουν τα κανονικά μικροσκόπια. Τα στιγμιότυπα υψηλής ευκρίνειας αποκαλύπτουν δομές σε ανάλυση νανοκλίμακας.

Ένα νανόμετρο (nm) είναι το ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου και ένα σκέλος ανθρώπινης τρίχας έχει πλάτος περίπου 100.000 nm. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ανιχνεύσει αναδιατάξεις μέσα σε κύτταρα τόσο μικρά όσο 20nm ή 5.000 φορές μικρότερα από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας. Αυτές οι αλλαγές είναι πολύ μικρές και λεπτές για να τις βρουν οι ανθρώπινοι παρατηρητές μόνο με τις παραδοσιακές μεθόδους.

“Η ανάλυση αυτών των εικόνων είναι αρκετά ισχυρή, ώστε το AI μας να αναγνωρίζει συγκεκριμένα μοτίβα και διαφορές με αξιοσημείωτη ακρίβεια, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στον τρόπο με τον οποίο το DNA είναι διατεταγμένο μέσα στα κύτταρα, βοηθώντας στον εντοπισμό αλλοιώσεων πολύ σύντομα μετά την εμφάνισή τους. Πιστεύουμε ότι, μια μέρα, αυτός ο τύπος πληροφορίας μπορεί να εξασφαλίσει πολύτιμο χρόνο στους γιατρούς για την παρακολούθηση της νόσου, την εξατομίκευση των θεραπειών και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών”, λέει η καθηγήτρια Pia Cosma, ερευνήτρια στο Κέντρο Γονιδιωματικής Ρύθμισης στη Βαρκελώνη.

Πηγές:
Medical Express, https://www.iatronet.gr/article/127274/h-tehnhth-nohmosynh-entopizei-karkino-kai-iogeneis-loimoxeis-me-akriveia-nanoklimakas

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση...

Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Υγείας (H-Cloud): Το ψηφιακό αποθετήριο αξονικών και μαγνητικών εξετάσεων

Στην τελική ευθεία και ολοκληρωμένο κατά 70% - 80% είναι το έργο του ψηφιακού αποθετηρίου εικόνων RIS/PACS στα δημόσια νοσοκομεία. Κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη και...

Δίπτυχη Αορτική Βαλβίδα: Ένδειξη κι επιλογή επέμβασης

Για την Δίπτυχη Αορτική Βαλβίδα μιλάει στο ygeiamou ο κύριος Γρηγόρης Παττακός, Καρδιοχειρουργός, Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων και Αναπληρωτής Διευθυντής της Β’...

Ετικέτες