Η σαρκοπενία διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο σε ανθρώπους με διαβήτη

Η χαμηλή μυϊκή μάζα συνδεόταν με υψηλότερο κίνδυνο θνητότητας από όλα τα αίτια και από καρδιαγγειακή νόσο.

Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο EASD δείχνει ότι η χαμηλή μυϊκή μάζα συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο σε ανθρώπους με διαβήτη.

Η σχέση είναι ανεξάρτητη από την αδυναμία, τον γλυκαιμικό έλεγχο, μικροαγγειακές επιπλοκές αμφιβλησροειδούς και τη νεφροπάθεια, έδειξε ανάλυση στοιχείων σε ενηλίκους στις ΗΠΑ.

Η σαρκοπενία ήταν γνωστό πως συνδέεται με την καρδιαγγειακή νόσο και τη θνητότητα σε ανθρώπους με διαβήτη.

Όμως δεν ήταν σαφές σε ποια έκταση η σχέση επηρεάζεται από τον έλεγχο του σακχάρου ή από επιπλοκές του διαβήτη.

Υπήρχε επίσης έλλειψη συμφωνίας όσον αφορά την επίδραση της σαρκοπενίας στην καρδιαγγειακή νόσο και θνητότητα σε ανθρώπους με διαβήτη.

Οι ερευνητές Dr Jae Myung Yu και Dr Shinje Moon,του  Hallym University, της Σεούλ χρησιμοποίησαν στοιχεία της μελέτης NHANES, 1.514 ενηλίκων με διαβήτη (άνω των 20 ετών).

196/1.514 συμμετέχοντες (55,6%γυναίκες) είχαν χαμηλή μυϊκή μάζα (ASMI <7 kg/m2 στους άντρες ή  <5.5 kg/m2 στις γυναίκες). Οι συμμετέχοντες με χαμηλή μυϊκή μάζα είχαν μέση ηλικία τα 63,5 έτη και μέση διάρκεια διαβήτη 14,5 ετών. (Δεν έγινε διαχωρισμός μεταξύ διαβήτη  τύπου 1 και τύπου 2).

1.318 συμμετέχοντες  (48.3% γυναίκες) είχαν φυσιολογική μυϊκή μάζα. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 54 έτη και η μέση διάρκεια διαβήτη τα 10,4 έτη.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 9,3 χρόνια. Σημειώθηκαν 413 θάνατοι από οποιοδήποτε αίτιο (106 με χαμηλή μυϊκή μάζα και 307 με φυσιολογική). 147 από τους θανάτους προήλθαν από καρδιαγγειακά νοσήματα (42 με χαμηλή μυϊκή  μάζα και 105 με φυσιολογική).

Η χαμηλή μυϊκή μάζα συνδεόταν με υψηλότερο κίνδυνο θνητότητας από όλα τα αίτια και από καρδιαγγειακή νόσο.

Οι συμμετέχοντες με χαμηλή μυϊκή μάζα είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από όλα τα αίτια κατά τη διάρκεια της έρευνας έναντι όσων είχαν φυσιολογική.

Είχαν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο έναντι αυτών με φυσιολογική μυϊκή μάζα.

Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι χαμηλή μυϊκή μάζα συνδεόταν με θνητότητα από όλα τα αίτια και από καρδιαγγειακά, άσχετα από την τιμή HbA1c και μικροαγγειακές επιπλοκές.

Η παραπάνω σχέση ήταν επίσης ανεξάρτητη από την αδυναμία.

Πηγές:
Diabetologia, https://www.iatronet.gr/article/119667/h-sarkopenia-diplasiazei-ton-kindyno-thanatoy-apo-kardiaggeiakh-noso-se-anthropoys-me-diavhth-meleth

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ECDC: Αυξάνονται οι πνευμονίες και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού στην Ευρώπη

Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 εξακολουθεί να κυκλοφορεί σε υψηλότερα επίπεδα από την εποχική γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), ενώ αυξάνονται και τα κρούσματα πνευμονίας Αύξηση...

Βρέθηκε γονίδιο που καθορίζει το μέγεθος του λιπώδους ιστού

Το αν ένα άτομο είναι αδύνατο ή παχύ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, από τα επίπεδα δραστηριότητας μέχρι την πρόσληψη τροφής, την ασθένεια, το περιβάλλον...

Η αρτηριακή πίεση μέσα στον χρόνο: Νεότερα δεδομένα

Τα ευρήματα νέας ανάλυσης για τις επιπτώσεις του ψύχους στην αρτηριακή πίεση πασχόντων από υπέρταση. Οι χειμερινοί μήνες μπορεί να είναι δύσκολοι για τους πάσχοντες...

Ετικέτες