Η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου ακόμη και στους νέους

Ερευνητές βρήκαν μια δυνατή συσχέτιση μεταξύ του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και του κινδύνου θανάτου σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με COVID-19.
Μάλιστα, ο συσχετισμός αυτός για τον κίνδυνο θανάτου από κορονοϊό δεν εξαρτάται από άλλα υποκείμενα νοσήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία.
Τα ευρήματά τους δείχνουν επίσης ότι ο υψηλός ΔΜΣ συσχετίστηκε πιο έντονα με τη θνησιμότητα της νόσου COVID-19 σε νεότερους ενήλικες και άνδρες, αλλά όχι σε γυναίκες ασθενείς και ηλικιωμένους. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine.
Κορονοϊός: Η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου ακόμα και στους νέους
Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις πάνω από 6.900 ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για COVID-19 στο Kaiser Permanete της Νότιας Καλιφόρνια από το Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2020. Σκοπός τους ήταν να προσδιορίσουν τη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και του θανάτου από τη νόσο COVID-19.
Η παχυσαρκία, ως παράγοντας που επηρεάζει την πορεία της νόσου, αποσυνδέθηκε στα ευρήματα από συνήθη υποκείμενα νοσήματα που σχετίζονται με αυτήν, όπως διαβήτηςυπέρτασηκαρδιακή ανεπάρκειαέμφραγμα του μυοκαρδίου και χρόνια πνευμονική ή νεφρική νόσος. Οι ερευνητές εξέλαβαν όλες αυτές τις παθήσεις ως ξεχωριστούς παράγοντες κινδύνου αρνητικής έκβασης στη θεραπεία για την COVID-19. Η μελέτη έλαβε επίσης υπόψη το πότε κόλλησε ο ασθενής τον ιό SARS-CoV-2.
Διαπίστωσαν ότι:οι ασθενείς στην ομάδα με τον υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν εντός 21 ημερών από τη διάγνωσή τους με COVID-19σε σχέση με εκείνους στην ομάδα φυσιολογικού βάρους.άνδρες και άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών που είχαν υψηλό ΔΜΣ είχαν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο θανάτου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο προσδιορισμός της παχυσαρκίας ως ανεξάρτητου παράγοντα κινδύνου θανάτου από τον νέο κορονοϊό είναι τόσο σημαντικός, ώστε οι ασθενείς με παχυσαρκία θα πρέπει να λάβουν επιπλέον προφυλάξεις. Επιπλέον, οι γιατροί και οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας πρέπει να το λάβουν αυτό υπόψιν τους όταν παρέχουν φροντίδα σε ασθενείς και λαμβάνουν αποφάσεις για τη δημόσια υγεία.
Υποστηρίζουν, επίσης, ότι αυτά τα ευρήματα σε συνδυασμό προηγούμενες σχετικές έρευνες καταρρίπτουν κάθε προηγούμενη αντίληψη ότι η παχυσαρκία είναι συχνή σε ασθενείς με σοβαρή COVID-19, “επειδή είναι συχνή και στον γενικό πληθυσμό”. Αυτό πλέον θεωρείται λάθος αντίληψη!Η νέα αυτή έρευνα αποδεικνύει ότι η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσο COVID-19 και ότι ο κίνδυνος θανάτου είναι αυξημένος σε νεότερους ασθενείς.Δείκτης Μάζας Σώματος: Πώς υπολογίζεται και πότε κάποιος θεωρείται παχύσαρκος
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι πολύ εύκολο να μετρηθεί και να υπολογιστεί και, ως εκ τούτου, είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο εργαλείο για να συσχετιστεί ο κίνδυνος προβλημάτων υγείας με το σωματικό βάρος του ατόμου.
Ο ΔΜΣ ορίζεται ως το βάρος ενός ατόμου σε κιλά διαιρούμενο με το τετράγωνο του ύψους του ατόμου σε μέτρα (kg/m2). Για παράδειγμα, ένας ενήλικας που ζυγίζει 70 κιλά και το ύψος του είναι 1,75 μέτρα θα έχει ΔΜΣ 22,9.
Όπως κάθε άλλος μετρήσιμος δείκτης, ο Δείκτης Μάζας Σώματος δεν είναι τέλειο εργαλείο, επειδή εξαρτάται μόνο από το ύψος και το βάρος και δεν λαμβάνει υπόψη διάφορους άλλους παράγοντες, όπως το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας. Για αυτόν τον λόγο λέγεται ότι τείνει να υπερτιμά την παχυσαρκία σε ορισμένες περιπτώσεις και την υποτιμά σε άλλες. Άλλες μετρήσεις, όπως η περιφέρεια της μέσης, μπορούν να συμπληρώσουν τα συμπεράσματα του ΔΜΣ.

Για ενήλικες άνω των 20 ετών, ο ΔΜΣ εμπίπτει σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες.

ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ
Κάτω από 18,5Λιποβαρής
18,6-24,9Κανονικό βάρος
25-29,9Υπέρβαρος
30-34,9Παχύσαρκος (κατηγορία 1)
35-39,9Παχύσαρκος (κατηγορία 2)
40 και πάνωΠαχύσαρκος (κατηγορία 3)
Δείκτης Μάζας Σώματος

Πηγές: https://www.euro.who.inthttps://medicalxpress.com

Αναρτήθηκε από Μαστοράκου Αννα

Πηγή : http://medispin.blogspot.com/2020/08/blog-post_87.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση

Απαιτείται διαφοροποιημένη προεγχειρητική διαχείριση του κινδύνου εισρόφησης με την λήψη τους. Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εισρόφησης κατά τη διάρκεια της αναισθησίας κατά τη λήψη...

ΔιαΝΕΟσις: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την Υγεία

Αποκαλυπτική είναι η νέα έρευνα της διαΝΕΟσις “Τι πιστεύουν οι Έλληνες” αναφορικά με τις απόψεις των πολιτών για την Υγεία. Πώς βλέπουν οι πολίτες το δημόσιο...

Wegovy: Απώλεια βάρους, προστασία της καρδιάς και παρενέργειες

Δεδομένα 4 ετών ρίχνουν νέο φως στο πώς το φάρμακο βοηθά στην απώλεια βάρους και την προστασία της καρδιάς. Νέες αναλύσεις της μεγαλύτερης κλινικής δοκιμής...

Ετικέτες