Η παχυσαρκία στην εφηβεία μπορεί να προκαλέσει διαβήτη τύπου 1

Η παχυσαρκία είναι ένας πολύ γνωστός παράγοντας κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Τώρα, μια μεγάλη μελέτη προσθέτει στοιχεία ότι συμβάλλει επίσης στον διαβήτη τύπου 1.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Η μελέτη, σε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο Ισραηλινούς εφήβους, διαπίστωσε ότι όσοι ήταν παχύσαρκοι είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1 στη νεαρή ενήλικη ζωή, σε σύγκριση με εκείνους που βρίσκονται στο φυσιολογικό εύρος βάρους. Οι ειδικοί είπαν ότι τα ευρήματα προσθέτουν στοιχεία ότι η παχυσαρκία πρέπει να θεωρείται παράγοντας κινδύνου για διαβήτη τύπου 1.

«Είναι σημαντικό να έχουμε έναν υγιή δείκτη μάζας σώματος για πολλούς λόγους, και αυτός είναι ένας ακόμη», δήλωσε ο Frank Martin, ανώτερος διευθυντής έρευνας στο JDRF, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που χρηματοδοτεί την έρευνα για τον διαβήτη τύπου 1.

Ο Martin, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι η προηγούμενη έρευνα για την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 1 επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στα παιδιά. Τώρα αυτά τα ευρήματα συνδέουν την παχυσαρκία στην εφηβεία με τον διαβήτη τύπου 1 στην ενήλικη ζωή.

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι αυτοάνοσο νόσημα. Προέρχεται από μια ανώμαλη επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας και πολλές περιπτώσεις διαγιγνώσκονται σε παιδιά και εφήβους.

Και οι δύο μορφές διαβήτη προκαλούν συσσώρευση της γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος, καθώς τα κύτταρα δεν μπορούν να την προσλάβουν. Αλλά και οι δύο αντιμετωπίζονται διαφορετικά: Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να είναι σε θέση να τα καταφέρουν με υγιεινή διατροφή, άσκηση και απώλεια βάρους -αν και συχνά χρειάζονται και από του στόματος φάρμακα. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1, από την άλλη πλευρά, πρέπει να λαμβάνουν συνθετική ινσουλίνη για να επιβιώσουν -με καθημερινές ενέσεις ή μια αντλία που συνδέεται με το σώμα.

Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 1, δήλωσε ο Δρ. Gilad Twig, ανώτερος ερευνητής της μελέτης, από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ. Αλλά η γενική πεποίθηση είναι ότι, σε ορισμένα άτομα με γενετική ευαισθησία στον διαβήτη τύπου 1, η παχυσαρκία μπορεί να πυροδοτήσει την ανάπτυξη της νόσου. 

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Diabetologia.

Πηγή: https://www.zougla.gr/ygeia/pa8isis—prolipsi/article/i-paxisarkia-stin-efivia-mpori-na-prokalesi-diaviti-tipou-1

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 8.6.2023 – Θρόμβωση μηχανικών βαλβίδων

Mεγάλες αλλαγές στους 3 Ευρωπαικούς ποδοσφαιρικούς κολοσσούς: Φεύγουν Μέσι από Παρί, Μπενζεμά από Ρεάλ και Κουρμπέλης από ΠΑΟ! Σβάρνα όλα τα κανάλια πάλι η Ματίνα....

ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ: Η ΠΡΩΤΗ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ 

Επί πολλές δεκαετίες θεωρούνταν ότι οι γυναίκες είναι προστατευμένες από τη στεφανιαία νόσο (τη δημιουργία στενώσεων στις αρτηρίες της καρδιάς) σε σχέση με τους...

Ημερολόγιο μιας άλλης πανδημίας: 40 χρόνια HIV/AIDS. 

1. Ήταν 5 Ιουνίου του 1981 όταν το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίου του CDC ανέφερε για πρώτη φορά μια παράξενη ομάδα ασθενών, με βαριά νόσο...

Ετικέτες