Η λοίμωξη COVID μπορεί να βλάψει το σπέρμα των ανδρών για μήνες

Βλάβη στο σπέρμα προκαλεί η λοίμωξη COVID  σύμφωνα με νέα μελέτη. Η μόλυνση μπορεί να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και να εμποδίσει την ικανότητα του σπέρματος να «κολυμπήσει» για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Έκπληξη προκάλεσε σε ερευνητές το γεγονός ότι οι επιπτώσεις της λοίμωξης διήρκεσαν πέραν των συνήθων 78 ημερών που χρειάζεται ο οργανισμός για να δημιουργήσει νέο σπέρμα, ακόμη και σε άτομα που δεν ήταν σοβαρά άρρωστα, όπως δημοσιεύεται στο medspace.com.  Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στην Κοπεγχάγη της Δανίας.

Παρά την αρχική επιστημονική υπόθεση ότι η ποιότητα του σπέρματος θα βελτιωνόταν από τη στιγμή που θα δημιουργούνταν νέο σπέρμα, δεν συνέβη κάτι τέτοιος όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ερευνήτρια Rocio Núñez-Calonge, PhD, ειδική στην αναπαραγωγή και καθηγήτρια στην Ισπανία. Ακόμη, παραμένει άγνωστο πόσος χρόνος μπορεί να χρειαστεί για να αποκατασταθεί η ποιότητα του σπέρματος. Επίσης είναι πιθανό  η νόσηση με COVID να έχει προκαλέσει μόνιμη βλάβη, ακόμη και σε άνδρες που υπέστησαν μόνο μια ήπια μόλυνση, σύμφωνα με την ερευνήτρια.

Αφορμή για τη μελέτη στάθηκε η μειωμένη ποιότητα σπέρματος μετά από μολύνσεις με COVID σε άνδρες που επισκέπτονταν ισπανικές κλινικές γονιμότητας. Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα σπέρματος που συλλέχθηκαν από 45 άνδρες στην Ισπανία πριν και μετά την προσβολή τους από COVID. Ο μέσος όρος ηλικίας των ανδρών ήταν 31 ετών.

Σε σύγκριση με τα δείγματα πριν από τη μόλυνση διαπιστώθηκαν τα εξής:

  • ο όγκος του σπέρματος μετά την λοίμωξη COVID μειώθηκε κατά 20%,
  • η συγκέντρωση του σπέρματος μειώθηκε κατά σχεδόν 27%,
  • ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μειώθηκε κατά σχεδόν 38% και
  • ο αριθμός των ζωντανών σπερματοζωαρίων μειώθηκε κατά 5%.

Ήδη έχει διαπιστωθεί ότι η λοίμωξη COVID επηρεάζει τους όρχεις και το σπέρμα, αλλά η νέα μελέτη δεν αποκάλυψε τι προκαλεί τις αλλαγές. Οι επιστήμονες υποπτεύονται φλεγμονή και βλάβη του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνοντας τελικά τα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης. Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι πρόκειται απλώς για μια θεωρία, επειδή δεν μέτρησαν τα επίπεδα των ορμονών στο πλαίσιο της μελέτης τους.

Η ποιότητα του σπέρματος σε όσους ασθένησαν μετά από μόλυνση από COVID εξακολουθεί να είναι εντός των κριτηρίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για «φυσιολογικό» σπέρμα, όπως επεσήμανε ο Carlos Calhaz-Jorge, MD, PhD, καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας στην Πορτογαλία. Οπότε ασαφές παραμένει εάν οι μειώσεις στην ποιότητα του σπέρματος μετά από μια μόλυνση COVID μεταφράζονται σε μειωμένη γονιμότητα, υπόθεση που θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω έρευνας.

Πηγή: https://virus.com.gr/i-loimoxi-covid-mporei-na-vlapsei-to-sperma-ton-andron-gia-mines/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου: Η γνήσια μεταρρύθμιση

Η καλύτερη λοιπόν διαχείριση αντανακλά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, καθώς όταν ένας φορέας έχει καλύτερα αποτελέσματα και αξιολόγηση, αυτομάτως υπηρετεί και...

Υπέρογκα ποσά δαπανώνται για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κοινωνική δράση της ΕΚΕ με ενημέρωση και δωρεάν εξετάσεις

Το κόστος της καρδιαγγειακής νόσου στην Ευρώπη  προκαλεί σοκ.  Σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ ανακοινώθηκε...

Σε δημόσια διαβούλευση σ/ν για μείωση αναμονής για χειρουργεία & έλεγχο των ελλείψεων στα φάρμακα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης...

Ετικέτες