Η Κακή Διατροφή Αυξάνει τον Κίνδυνο Διαβήτη Ανεξαρτήτως Γενετικής Προδιάθεσης

Οι γενετικοί παράγοντες κινδύνου και η διατροφή συνδέονται ανεξάρτητα με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα μελέτη η οποία εξέτασε περισσότερους από 35.000 εθελοντές και δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine. Επιπλέον, η μελέτη παρατήρησε ότι ανεξαρτήτως γονιδιακής επιβάρυνσης, η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η εμφάνιση του διαβήτη συνδέεται με διάφορους παράγοντες κινδύνου οι οποίοι σχετίζονται τόσο με τον τρόπο ζωής όσο και με την κληρονομικότητα. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει επίσης ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη ανεξαρτήτως γενετικής επιβάρυνσης, ωστόσο η αλληλεπίδραση ανάμεσα στα γονίδια και τον τρόπο ζωής δεν ήταν σαφής. Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 3 μεγάλες βάσεις δεδομένων στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 35.759 επαγγελματίες υγείας (γιατροί ή νοσηλευτές) από τις ΗΠΑ.

Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες της μελέτης, οι εθελοντές που έκαναν ανθυγιεινή διατροφή είχαν περίπου 30% αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με διαβήτη τύπου 2 συγκριτικά με αυτούς που προτιμούσαν πιο υγιεινά τρόφιμα στη διατροφή τους. Συγκεκριμένα, ο σχετικός κίνδυνος διαβήτη ήταν 1.29 στους ασθενείς με γονιδιακή επιβάρυνση, ενώ για τη διατροφή, αντίστοιχος κίνδυνος ήταν 1.13. Από την ανάλυση των δεδομένων οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι δύο παραπάνω παράγοντες συνδέονται ανεξάρτητα με τον κίνδυνο διαβήτη.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η έρευνα είχε και ορισμένους περιορισμούς, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι τα αποτελέσματά της πιθανώς δεν είναι δυνατό να γενικευθούν για άλλους πληθυσμούς.

«Η έρευνά μας προσφέρει σημαντικά δεδομένα που δείχνουν ότι ο γενετικός κίνδυνος διαβήτη και ο κίνδυνος από την ανθυγιεινή διατροφή είναι ανεξάρτητοι μεταξύ τους. Η πληροφορία αυτή είναι σημαντική καθώς μπορεί να καθοδηγήσει την ανάπτυξη οδηγιών για την πρόληψη του διαβήτη σε πληθυσμιακό επίπεδο», ανέφεραν οι συγγραφείς.

Καταλήγοντας, υποστήριξαν ότι οι παρατηρήσεις τους θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μελλοντικές μελέτες οι οποίες θα εξετάσουν μεγαλύτερο δείγμα εθελοντών.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Τσαπόγας MD

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/diabitis/nea-meleti-i-kaki-diatrofi-afxanei-ton-kindyno-diaviti-anexartitos-genetikis-prodiathesis/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ξεκινά το νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με DRGs – Τι αλλάζει 

Ξεκινά το νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με DRGs – Τι αλλάζει Τι αλλάζει στα νοσοκομεία με τα DRGs που έχει...

Μόλυβδος: Ενοχοποιείται για Περισσότερα Περιστατικά Καρδιαγγειακής Νόσου από το Κάπνισμα και την Υψηλή Χοληστερόλη 

Η δηλητηρίαση από μόλυβδο επιβαρύνει την παγκόσμια υγεία περισσότερο απ’ όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα, προκαλώντας σχεδόν 5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας...

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο: Βοηθάει ή όχι στη διακοπή του καπνίσματος; 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί το καλύτερο μέσο που βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος. Ανασκόπηση εκατοντάδων μελετών με στοιχεία από τουλάχιστον 150.000...

Ετικέτες