Η Κακή Διατροφή Αυξάνει τον Κίνδυνο Διαβήτη Ανεξαρτήτως Γενετικής Προδιάθεσης

Οι γενετικοί παράγοντες κινδύνου και η διατροφή συνδέονται ανεξάρτητα με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα μελέτη η οποία εξέτασε περισσότερους από 35.000 εθελοντές και δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine. Επιπλέον, η μελέτη παρατήρησε ότι ανεξαρτήτως γονιδιακής επιβάρυνσης, η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η εμφάνιση του διαβήτη συνδέεται με διάφορους παράγοντες κινδύνου οι οποίοι σχετίζονται τόσο με τον τρόπο ζωής όσο και με την κληρονομικότητα. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει επίσης ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη ανεξαρτήτως γενετικής επιβάρυνσης, ωστόσο η αλληλεπίδραση ανάμεσα στα γονίδια και τον τρόπο ζωής δεν ήταν σαφής. Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 3 μεγάλες βάσεις δεδομένων στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 35.759 επαγγελματίες υγείας (γιατροί ή νοσηλευτές) από τις ΗΠΑ.

Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες της μελέτης, οι εθελοντές που έκαναν ανθυγιεινή διατροφή είχαν περίπου 30% αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με διαβήτη τύπου 2 συγκριτικά με αυτούς που προτιμούσαν πιο υγιεινά τρόφιμα στη διατροφή τους. Συγκεκριμένα, ο σχετικός κίνδυνος διαβήτη ήταν 1.29 στους ασθενείς με γονιδιακή επιβάρυνση, ενώ για τη διατροφή, αντίστοιχος κίνδυνος ήταν 1.13. Από την ανάλυση των δεδομένων οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι δύο παραπάνω παράγοντες συνδέονται ανεξάρτητα με τον κίνδυνο διαβήτη.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η έρευνα είχε και ορισμένους περιορισμούς, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι τα αποτελέσματά της πιθανώς δεν είναι δυνατό να γενικευθούν για άλλους πληθυσμούς.

«Η έρευνά μας προσφέρει σημαντικά δεδομένα που δείχνουν ότι ο γενετικός κίνδυνος διαβήτη και ο κίνδυνος από την ανθυγιεινή διατροφή είναι ανεξάρτητοι μεταξύ τους. Η πληροφορία αυτή είναι σημαντική καθώς μπορεί να καθοδηγήσει την ανάπτυξη οδηγιών για την πρόληψη του διαβήτη σε πληθυσμιακό επίπεδο», ανέφεραν οι συγγραφείς.

Καταλήγοντας, υποστήριξαν ότι οι παρατηρήσεις τους θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μελλοντικές μελέτες οι οποίες θα εξετάσουν μεγαλύτερο δείγμα εθελοντών.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Τσαπόγας MD

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/diabitis/nea-meleti-i-kaki-diatrofi-afxanei-ton-kindyno-diaviti-anexartitos-genetikis-prodiathesis/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Rosenbaum Syndrome

Ασθενής 80 ετών, με ατομικό αναμνηστικό καρδιακής ανεπάρκειας με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης, μόνιμη κολπική μαρμαρυγή(ΚΜ) και CABG  προ 10ετίας προσέρχεται λόγω επεισοδίων προσυγκοπής(ζάλης) και...

Διάρκεια τριπλής αντιθρομβωτικής αγωγής σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και πρόσφατη αγγειοπλαστική. Το μeγάλο debate

Σε μία ενδιαφέρουσα «σύγκρουση» απόψεων σχετικά με τη διάρκεια της τριπλής αντιθρομβωτικής αγωγής σε ασθενείς με ΚΜ και πρόσφατη αγγειοπλαστική μας παρασύρει το τελευταίο...

Οι καπνιστές τσιγάρων διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για 56 διαφορετικές ασθένειες!

Μια νέα μελέτη στην Κίνα διαπίστωσε ότι οι καπνιστές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο 56 διαφορετικών ασθενειών. Όπως θα περίμενε κανείς, αρκετοί τύποι καρκίνου υπάρχουν στην...

Ετικέτες