Η Ιατρική στο Μέλλον και οι πιθανές εξελίξεις στην Παροχή Φροντίδας Υγείας

Ο Στέφανος είναι 48 ετών. Είναι παντρεμένος με τη Βασιλική και έχουν δυο μικρά παιδιά που πηγαίνουν στο Δημοτικό. Είναι ιδιωτικός υπάλληλος και εργάζεται αρκετές ώρες της ημέρας. Ο Στέφανος πιστεύει πως είναι πολύ καλά στην Υγεία του και γενικά δεν τον έχουν απασχολήσει ιατρικά θέματα έως τώρα.

Φυσικά είναι ενεργός πολίτης και συζητάει σχεδόν καθημερινά με τους συναδέλφους του και τον κοινωνικό του ιστό για ιατρικά θέματα, μεταξύ άλλων, που απασχολούν την επικαιρότητα, όπως κυρίως το θέμα της εξέλιξης και διαχείρισης της Πανδημίας της COVID-19.

Καθημερινά, λόγω πολλών ωρών και ιδιαίτερου φόρτου εργασίας τρώει ένα γρήγορο σνακ (συνήθως με δεύτερο καφέ) στην εργασία του και αργά το απόγευμα (ή βράδυ), όταν επιστρέφει στο σπίτι του καταναλώνει το κυρίως γεύμα του, που συχνά δεν είναι φτιαγμένο στο σπίτι. Παρόλο που γνωρίζει πως έχει κάποια κιλά παραπάνω και συζητάει το θέμα αυτό αρκετά συχνά με τους φίλους του, δεν γυμνάζεται, λέγοντας συνεχώς πως δεν έχει αρκετό χρόνο για να κάνει και αυτή την επιπλέον δραστηριότητα.

Σήμερα όμως ο Στέφανος, 22 Δεκεμβρίου 2022, για πρώτη φορά και εντελώς ξαφνικά, δεν αισθάνεται καλά. Αισθάνεται το στήθος του πως πάει να «σπάσει», την καρδιά του να «τρέχει», έχει ιδρώσει πολύ και το δωμάτιο γύρω του στριφογυρίζει. Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου που τον μεταφέρει επειγόντως το ασθενοφόρο, οι γιατροί διαπιστώνουν επικίνδυνα υψηλό σάκχαρο αίματος.

Πραγματοποιούν τον απαραίτητο κλινικό, εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο και χορηγούν άμεσα θεραπεία με ινσουλίνη και ενδοφλέβια ενυδάτωση με ορό. Επίσης ενημερώνουν τον Στέφανο και τη σύζυγο του Βασιλική, η οποία είναι αιφνιδιασμένη και τρομοκρατημένη με όλα αυτά που συνέβησαν στο σύζυγο της εντελώς ξαφνικά, πως πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη και πως επιπλέον διαπίστωσαν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η αξονική τομογραφία που γίνεται στη συνέχεια αποκαλύπτει κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα διαστάσεων 4,5 εκατοστών, αλλά και ο περαιτέρω πιο ειδικός έλεγχος επιβεβαιώνει την ύπαρξη σοβαρής στεφανιαίας νόσου!

Ο Στέφανος άρχισε πλέον να παρακολουθείται στενά ιατρικά από Παθολόγο & Καρδιολόγο και επιπλέον εκτιμήθηκε από αγγειοχειρουργό. Έπρεπε επειγόντως να αλλάξει δραστικά & άμεσα τον τρόπο ζωής του (LIFESTYLE). Δεν υπήρχε πλέον περιθώριο για οποιαδήποτε διαφορετική συμπεριφορά.

Τώρα λάμβανε, εντελώς ξαφνικά για τον ίδιο και τη σύζυγο του, αγωγή με ινσουλίνη, πολλαπλή φαρμακευτική αγωγή για την αρτηριακή υπέρταση και την καρδιαγγειακή του νόσο, ελεγχόταν περιοδικά για το αορτικό του ανεύρυσμα και υπήρχε η υπό αξιολόγηση πιθανότητα για επεμβατική παρέμβαση στη στεφανιαία του νόσο, ειδικά αν εμφάνιζε επιδείνωση!

Ο Στέφανος ήταν πλέον πολύ στεναχωρημένος, προβληματισμένος και αναρωτιόταν πως είναι δυνατόν να συνέβησαν εντελώς ξαφνικά όλα αυτά, χωρίς ο ίδιος να αντιληφθεί απολύτως τίποτα και μάλιστα σε μια τόσο σύγχρονη εποχή στον 21ο αιώνα!

Αυτή λοιπόν είναι η περιγραφή ενός υποθετικού φίλου μας, ίσως και του εαυτού μας, στην εποχή μας. Η περιγραφή όμως αυτής της πραγματικότητας, της ιστορίας του Στέφανου, μας δείχνει ξεκάθαρα τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν ακόμη στην εποχή μας στο σύστημα υγείας, αλλά και στη διαχείριση του καθημερινού τρόπου ζωής όλων μας, με τελικό αποτέλεσμα την εκδήλωση σε υπερβολικά μεγάλο αριθμό ασθενών, σοβαρότατων χρόνιων προβλημάτων υγείας, πριν ο οποιοσδήποτε τα αντιληφθεί, τα καταλάβει και προσπαθήσει να παρέμβει αποτελεσματικά ώστε να τα αποτρέψει.

Τα αναδυόμενα Συστήματα Υγείας του μέλλοντος πρέπει λοιπόν, να σχεδιαστούν γύρω από μια ισχυρή και προσβάσιμη Πρωτοβάθμια Υγειονομική Περίθαλψη στο χώρο της Κοινότητας των Πολιτών (Primary & Community Health Care), όπου θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε μια κατάλληλη και αποτελεσματική Προληπτική Ιατρική Προσέγγιση (Proactive Medical Approach), χρησιμοποιώντας με σωστό τρόπο και τα εργαλεία του μέλλοντος.

Τα Νοσοκομεία (Hospitals) σώζουν και θα συνεχίσουν να σώζουν καθημερινά εκατομμύρια ζωές αντιμετωπίζοντας με επιτυχία αμέτρητους ασθενείς με επείγοντα και χρόνια νοσήματα. Στον τομέα αυτό όμως έχει ήδη εισαχθεί και πιστεύω πως σύντομα θα συζητηθεί περισσότερο λόγω παγκόσμιων αναγκών και ο επιπλέον όρος Home-Spitals, όπου η εξατομικευμένη εξω-νοσοκομειακή ιατρική θα βελτιώνει ολοένα και περισσότερο την ικανότητά μας να προβλέπουμε και να προλαμβάνουμε οξείες επιπλοκές χρόνιων ασθενειών, αποτρέποντας έτσι πολλές νοσηλείες. Το θέμα αυτό είναι κυριολεκτικά τεράστιο!

Ας ονειρευτούμε όμως τώρα για λίγο και ας «πετάξουμε» μπροστά στο έτος 2030. Εκεί θα συναντήσουμε έναν άλλο φίλο μας, το Βασίλη, ο οποίος είναι 54 ετών. Είναι παντρεμένος με τη Μαρίνα και έχουν και εκείνοι δύο παιδιά. Ο Βασίλης ξύπνησε σήμερα στις 07.00 π.μ. με τη βοήθεια του ΩΜΕΓΑ (Omega e-partner) που είναι ο ηλεκτρονικός βοηθός του.

Ο Ωμέγα έδειξε στο Βασίλη το πρόγραμμα του για σήμερα και του υπενθύμισε πως το σάκχαρο αίματος του βρίσκεται σε σταδιακή άνοδο κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Του τόνισε πως τα επίπεδα αυτά σακχάρου χρειάζονται πλέον ιατρική εκτίμηση και έγκαιρη αντιμετώπιση. Ο Βασίλης συμφώνησε με τον Ωμέγα και αφού μίλησε με τη σύζυγο του, ζήτησε από τον Ωμέγα να προγραμματίσει ένα ραντεβού με το γιατρό του.

Στο δρόμο για τη δουλειά του ο Βασίλης έλαβε την ακριβή ώρα που θα συναντούσε το γιατρό του Δρ Αγαπητό στα «έξυπνα» γυαλιά ηλίου του (Smart Glasses), αλλά και το υπόλοιπο πρόγραμμα του το οποίο ήταν πλήρως ρυθμισμένο, ώστε να μην δημιουργηθεί κάποια ένταση στον ίδιο, λόγω των πολλαπλών υποχρεώσεων του.

Στη συνάντηση με τον Δρ Αγαπητό, ο γιατρός ενημέρωσε τον Βασίλη, αφού τον εξέτασε, πως από την κλινική εξέταση, αλλά και από τα ζωτικά σημεία και τις εξετάσεις που έχει ήδη λάβει μέσω των ηλεκτρονικών συσκευών και εφαρμογών του ασθενή, με τον σημερινό τρόπο ζωής του (Lifestyle) βρίσκεται σε δρόμο εκδήλωσης Σακχαρώδους Διαβήτη, καθώς και περαιτέρω πολύ πιθανών σοβαρών μελλοντικών επιπλοκών της υγείας του και γι’ αυτό θα έπρεπε να προσαρμόσει κατάλληλα τη διατροφή του, να προσθέσει μια έστω ήπια γυμναστική στην καθημερινότητα του και γενικότερα να προβεί άμεσα σε αλλαγή του τρόπου ζωής του (LifeStyle Change).

Αφού συνομίλησαν και ανέλυσαν αρκετά όλες τις απορίες, τους προβληματισμούς, τα θέματα υγιεινής διατροφής, γυμναστικής και αλλαγής τρόπου ζωής, ο Δρ Αγαπητός ενημέρωσε το Βασίλη πως με την ιατρική βοήθεια τη δική του, που θα τον παρακολουθεί από εδώ και στο εξής, αλλά και τη συνεργασία επιπλέον ειδικού και συγκεκριμένα στην περίπτωση του Βασίλη, υπηρεσιών διαιτολόγου, θα στείλει άμεσα στον Ωμέγα (τον ηλεκτρονικό βοηθό του Βασίλη) όλες τις ιατρικές λεπτομέρειες ώστε να χτίσει ένα πλήρες και απολύτως προσαρμοσμένο στις ανάγκες, τις υποχρεώσεις και τις προτιμήσεις του καθημερινό πρόγραμμα υγείας (Tailored Health Lifestyle Plan). Το πρόγραμμα αυτό θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες και τη βελτίωση της υγείας του Βασίλη, υπό ιατρική επίβλεψη.

Στο δρόμο της επιστροφής ο Βασίλης συνομίλησε και διαπραγματεύτηκε με τον Ωμέγα τις αλλαγές αυτές στον τρόπο ζωής του (Lifestyle changes). Παρόλα αυτά ήταν χαρούμενος και σκεφτόταν μάλιστα να εγγραφεί και στο πρόγραμμα οικονομικών κινήτρων υγιεινού τρόπου ζωής, που του είχε προταθεί στο παρελθόν από τον οργανισμό στον οποίο εργάζεται. Η δε σύζυγος του, η Μαρίνα, ήταν πλέον ιδιαίτερα χαρούμενη που ο σύζυγος της, έγκαιρα και με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της ιατρικής, άλλαξε πλέον προς το καλύτερο τον τρόπο ζωής του και πρόλαβε την εκδήλωση πιθανώς πολύ επικίνδυνων προβλημάτων με την υγεία του στο μέλλον.
Ας σκεφτούμε και ας ονειρευτούμε λοιπόν! Θα επανέλθω στο πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο αυτό θέμα Υγείας που μας αφορά όλους…

Επιμέλεια: Δρ Κωνσταντίνος Γ. Κρητικός,
Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών,
Ειδικός Παθολόγος, Επιμελητής Α’ Ε.Σ.Υ., M.D., Ph.D., SCOPEC.
Reader OXFORD UNIVERSITY Press, United Kingdom.
πρ. Πρόεδρος Ι.Σ.Ε.
Αντιπρόεδρος Σ.Ε. Νοσοκομείου – Μαιευτηρίου Αθηνών «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ»

Πηγή: https://www.healthreport.gr/i-iatriki-sto-mellon-kai-oi-pithanes-exelixeis-stin-parochi-frontidas-ygeias/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μελέτη: Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Μια ομάδα αντιβιοτικών δρα με διαφορετικό τρόπο από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφεύγουν από...

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία κοινά δικαιώματα στις...

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή

Τα ευρήματα νέας πληθυσμιακής μελέτης. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές της. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή – μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία...

Ετικέτες