Η έλλειψη ύπνου εξαλείφει τις θετικές επιδράσεις της άσκησης [μελέτη] 

Ποια είναι τα πορίσματα των ερευνών από επιστήμονες που μελέτησαν τις γνωστικές λειτουργίες χιλιάδων ατόμων

Οι έρευνες δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα έχει θετική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου και αντισταθμίζει την ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η άνοια και το Πάρκινσον.

Ωστόσο, μια βρετανική ερευνητική ομάδα αναφέρει τώρα ότι η στέρηση ύπνου θα μπορούσε να μειώσει τις θετικές επιδράσεις της σωματικής δραστηριότητας. Η εργασία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “The Lancet Healthy Longevity”.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τις γνωστικές λειτουργίες 8.958 ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω στην Αγγλία για μια περίοδο 10 ετών. Οι συμμετέχοντες ήταν γνωστικά υγιείς ενήλικες που ήταν τουλάχιστον 50 ετών κατά την έναρξη της μελέτης.

Ερωτήθηκαν κατά την έναρξη της μελέτης σχετικά με τη σωματική τους δραστηριότητα και τη διάρκεια του νυχτερινού τους ύπνου. Σε κάθε ερώτηση, η επεισοδιακή μνήμη αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας εργασίες άμεσης και καθυστερημένης ανάκλησης και λεκτική ικανότητα. Από αυτά, οι ερευνητές υπολόγισαν μια σύνθετη γνωστική βαθμολογία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η χαμηλότερη σωματική δραστηριότητα και ο μη βέλτιστος ύπνος συσχετίστηκαν ανεξάρτητα με χειρότερες γνωστικές επιδόσεις. Ο σύντομος ύπνος συσχετίστηκε επίσης με ταχύτερη γνωστική έκπτωση.

Οι συμμετέχοντες με υψηλότερη σωματική δραστηριότητα και σύντομο ύπνο είχαν ταχύτερους ρυθμούς γνωστικής παρακμής από εκείνους με υψηλότερη σωματική δραστηριότητα και βέλτιστο ύπνο, έτσι ώστε μετά από 10 χρόνια οι βαθμολογίες τους ήταν παρόμοιες με εκείνες που ανέφεραν χαμηλή σωματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από τη διάρκεια του ύπνου.

“Τα βασικά γνωστικά οφέλη που σχετίζονται με τη συχνότερη και εντονότερη σωματική δραστηριότητα δεν ήταν επαρκή για να βελτιώσουν την ταχύτερη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με τον βραχύ ύπνο”, συνοψίζουν τα ευρήματά τους οι ερευνητές.

Ως εκ τούτου, οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους και τις συνήθειες του ύπνου όταν αξιολογούν τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας για τη μακροπρόθεσμη γνωστική υγεία, συνιστά η ομάδα εργασίας.

Πηγή: https://www.iatronet.gr/amp/article/118128/h-elleipsh-ypnoy-exaleifei-tis-thetikes-epidraseis-ths-askhshsmeleth

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ξεκινά το νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με DRGs – Τι αλλάζει 

Ξεκινά το νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με DRGs – Τι αλλάζει Τι αλλάζει στα νοσοκομεία με τα DRGs που έχει...

Μόλυβδος: Ενοχοποιείται για Περισσότερα Περιστατικά Καρδιαγγειακής Νόσου από το Κάπνισμα και την Υψηλή Χοληστερόλη 

Η δηλητηρίαση από μόλυβδο επιβαρύνει την παγκόσμια υγεία περισσότερο απ’ όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα, προκαλώντας σχεδόν 5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας...

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο: Βοηθάει ή όχι στη διακοπή του καπνίσματος; 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί το καλύτερο μέσο που βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος. Ανασκόπηση εκατοντάδων μελετών με στοιχεία από τουλάχιστον 150.000...

Ετικέτες