Η διαλείπουσα νηστεία δεν είναι τόσο ασφαλής όσο νομίζαμε

Η διαλείπουσα νηστεία είναι μια δημοφιλής διατροφική τάση που περιλαμβάνει την εναλλαγή μεταξύ χρονικών περιόδων πρόσληψης τροφής και νηστείας. Πιστεύεται ότι έχει διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως απώλεια βάρους, βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειωμένη φλεγμονή.

Εντούτοις, η διαλείπουσα νηστεία έχει συνδεθεί με στάσεις και συμπεριφορές επικίνδυνων διατροφικών διαταραχών μεταξύ εφήβων και νεαρών ενηλίκων.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Eating Behaviors έριξε φως στις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της διαλείπουσας νηστείας.

Σύμφωνα με την έρευνα που ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 2.700 εφήβους και νεαρούς ενήλικες στον Καναδά, η διαλείπουσα νηστεία βρέθηκε να συνδέεται με διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές στις γυναίκες, όπως:

  • υπερφαγία
  • αντισταθμιστικές συμπεριφορές (έμετος και καταναγκαστική άσκηση)

Οι άνδρες που έκαναν διαλείπουσα νηστεία ήταν επίσης πιο πιθανό να αναφέρουν καταναγκαστική άσκηση.

Η διαλείπουσα νηστεία μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων ήταν ιδιαίτερα δημοσφιλής: Συνολικά:

  • το 47% των γυναικών
  • το 38% των ανδρών και
  • το 52% των τρανσέξουαλ ή ατόμων που δεν αυτοπροσδιορίζονται ως προς το φύλο

ανέφεραν ότι έκαναν διαλείπουσα νηστεία το τελευταίο έτος.

“Δεδομένων των ευρημάτων μας, είναι προβληματικό το πόσο διαδεδομένη ήταν η διαλείπουσα νηστεία στο δείγμα μας, είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δρ. Kyle T. Ganson, επίκουρος καθηγητής στο Factor-Inwentash Faculty of Social Work του πανεπιστημίου του Τορόντο.

Και στις τρεις ομάδες, οι συμμετέχοντες ανέφεραν κατά μέσο όρο 100 ημέρες όπου έκαναν διαλείπουσα νηστεία τους τελευταίους 12 μήνες.

“Οι συσχετίσεις που βρέθηκαν μεταξύ διαλείπουσας νηστείας και συμπεριφορών διατροφικής διαταραχής είναι ιδιαίτερα εμφανείς, δεδομένης της σημαντικής αύξησης των διατροφικών διαταραχών μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων από την έναρξη της πανδημίας COVID-19”, είπε ο δρ. Jason M. Nagata, επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Τα ευρήματα παρέχουν μια προειδοποίηση στους επαγγελματίες υγείας σχετικά με τη σύσταση της διαλείπουσας νηστείας ως μέσο απώλειας βάρους, καθώς μπορεί να διευκολύνει στάσεις και συμπεριφορές διατροφικών διαταραχών.

“Χρειαζόμαστε περισσότερη εκπαίδευση μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στην λαϊκή κουλτούρα, συμπεριλαμβανομένων των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις από τη διαλείπουσα νηστεία. Αυτήν τη στιγμή τα προτεινόμενα οφέλη είναι ακόμα ασαφή και δεν υποστηρίζονται από την έρευνα ενώ οι πιθανές βλάβες γίνονται πιο ξεκάθαρες, είπε ο δρ. Ganson.

Πηγή: https://scitechdaily.com, https://www.iatropedia.gr/diatrofi/i-dialeipousa-nisteia-den-einai-toso-asfalis-oso-nomizame-stoicheia-sok-apo-nea-erevna/161927/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Smartphones: Τελικά πόσο μας βλάπτει η ακτινοβολία που εκπέμπουν;

Τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται συχνά για μεγάλες χρονικές περιόδους από ανθρώπους όλων των ηλικιών στις μέρες μας. Από τότε που το κινητό μπήκε στη ζωή...

Οδηγός βιοδεικτών και για τους Έλληνες ασθενείς από την ΕΛΛΟΚ

Ένας νέος οδηγός που στόχο έχει να βοηθήσει τους ασθενείς που θα λάβουν εξατομικευμένη θεραπεία να κατανοήσουν καλύτερα τους ελέγχους καρκινικών βιοδεικτών για ορθότερη...

Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς

Νέες μελέτες ρίχνουν φως στη σχέση της ψυχολογικής κατάστασης ενός ατόμου και την εμφάνιση καρδιολογικών παθήσεων - Για τη μυοκαρδιοπάθεια από στρες / καταπόνηση...

Ετικέτες