Η δίαιτα DASH είναι πιθανό να μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε γυναίκες με καρκίνο μαστού

Δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, την ολική άλεση, την άπαχη πρωτεΐνη και τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά.

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο στο μαστό, αναφέρει νέα έρευνα.

Η καρδιοπάθεια είναι σημαντική αιτία θανάτου σε γυναίκες που επέζησαν από καρκίνο μαστού. Αυτό πιθανόν οφείλεται στην τοξική επίδραση της χημειοθεραπείας, της ακτινοθεραπείας και της στοχευμένης θεραπείας για τον καρκίνο, στην καρδιά.

Ο καρκίνος του μαστού και η καρδιοπάθεια επίσης μοιράζονται ορισμένους παράγοντες κινδύνου όπως γήρανση, έλλειψη άσκησης και κάπνισμα.

Η υιοθέτηση της φιλικής προς την καρδιά δίαιτας DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), φαίνεται πως μειώνει τον κίνδυνο, αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JNCI Cancer Spectrum.

Ο Isaac Ergas, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι χρειάζεται να αρχίσουμε να μιλάμε στις επιζήσασες από καρκίνο μαστού σχετικά με τα πιθανά οφέλη της διατροφής DASH στην καρδιά.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 3.400 γυναικών που διαγνώστηκαν με επιθετικό καρκίνο μαστού στο Kaiser Permanente Northern California μεταξύ 2005 και 2013. Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν έως το 2021.

Γυναίκες των οποίων η διατροφή έμοιαζε περισσότερο με την DASH όταν διαγνώστηκαν με καρκίνο, είχαν 47% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, 23% χαμηλότερο για αρρυθμίες ή ανακοπή, 21% χαμηλότερο για βαλβιδοπάθεια και 25% χαμηλότερο για θρόμβωση.

Η δίαιτα DASH δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, την ολική άλεση, την άπαχη πρωτεΐνη και τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά. Επίσης περιορίζει την πρόσληψη αλατιού, κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και σακχαρούχων ροφημάτων.

Συγκεκριμένα, υψηλότερη κατανάλωση χαμηλών σε λιπαρά γαλακτοκομικών  μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια μετά από προσαρμογή για όλες τις άλλες διατροφικές ομάδες.

Η σχέση μεταξύ δίαιτας DASH και καρδιοπάθειας, επίσης φάνηκε να τροποποιείται από το είδος χημειοθεραπείας που έλαβε μια γυναίκα.

Αν αφορούσε ανθρακυκλίνες, οι γυναίκες ωφελούνταν περισσότερο από την υγιεινή διατροφή όσον αφορά την υγεία της καρδιάς.

Πηγές:
JNCI Cancer Spectrum, https://www.iatronet.gr/article/124301/h-diaita-dash-einai-pithano-na-meionei-ton-kindyno-kardiopatheias-se-gynaikes-me-karkino-mastoy-meleth

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην κακή κατάσταση της υγείας

Η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μεταξύ άλλων μεταβολικών προβλημάτων, οδηγούν σήμερα σε απώλεια σχεδόν του 50%...

Ψηφιακός αναλφαβητισμός: Οι γενιές που έχουν μείνει πίσω στην Ελλάδα

Είναι Τετάρτη μεσημέρι στη λαϊκή αγορά. Πίσω από έναν πάγκο γεμάτο μαρούλια, κρεμμυδάκια, σπανάκι, βλίτα και λοιπά λαχανικά βρίσκεται μια κυρία γύρω στα 70....

19 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού

Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε το 2010 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γενικών Ιατρών...

Ετικέτες