Η COVID-19 Αυξάνει τον Κίνδυνο Δευτερογενών Λοιμώξεων Μέσω του Εντερικού Μικροβιώματος

Η λοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2 μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό των διαφορετικών βακτηρίων του εντέρου, γεγονός που επιτρέπει σε διάφορα επικίνδυνα βακτήρια να πολλαπλασιαστούν ανεξέλεγκτα, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες.

Σήμερα είναι γνωστό ότι η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση διαφόρων λοιμώξεων μπορεί να καταστρέψει και βακτήρια που είναι ωφέλιμα για τον άνθρωπο, γεγονός που επιτρέπει σε διάφορα παθολογικά βακτήρια να πολλαπλασιαστούν περισσότερο. Πρόσφατα δεδομένα έχουν δείξει επίσης ότι οι διαταραχές της ισορροπίας του εντερικού μικροβιώματος μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότερα συμπτώματα από την COVID-19.

Προς το παρόν, ωστόσο, η κατεύθυνση της παραπάνω σύνδεσης δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε αν η COVID-19 επηρέασε την ισορροπία του μικροβιώματος ή αν οι ασθενείς είχαν ήδη διαταραχές στο μικροβίωμα οι οποίες οδήγησαν σε σοβαρότερα συμπτώματα. Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι μάλλον ισχύει η πρώτη από τις παραπάνω περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, από την ανάλυση των δεδομένων της μελέτης οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της COVID-19 λοίμωξης, ορισμένα ανθεκτικά βακτήρια μπορεί να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας διάφορες δυνητικά απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν 96 άνδρες και γυναίκες που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 το 2020 στη Νέα Υόρκη. Όπως διαπίστωσαν, οι περισσότεροι από τους ασθενείς αυτούς είχαν περιορισμένη ποικιλότητα του μικροβιώματος, ενώ είχαν αυξημένα επίπεδα διαφόρων ανθεκτικών βακτηρίων, πιθανώς εξ’ αιτίας της ευρείας χρήσης αντιβιοτικών στην αρχή της πανδημίας.

Στο 20% των ασθενών, τα παραπάνω παθολογικά βακτήρια είχαν καταφέρει μάλιστα να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της έρευνας, είναι σημαντικό να γίνουν άμεσα νέες μελέτες οι οποίες θα εξετάσουν γιατί οι ασθενείς αυτοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο δευτερογενών λοιμώξεων.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει άμεσα την υγιή ισορροπία των μικροβίων του εντέρου, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για τους ασθενείς. Τώρα που γνωρίζουμε πλέον το αίτιο των διαταραχών της ισορροπίας του μικροβιώματος θα είναι ευκολότερο να ξεχωρίσουμε ποιοι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο από δευτερογενείς λοιμώξεις», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι η COVID-19, ανεξαρτήτως χρήσης αντιβιοτικών, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το εντερικό μικροβίωμα. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα βακτήρια του εντέρου είναι αυτά που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλούν δευτερογενείς λοιμώξεις.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

Στα πλαίσια των πειραμάτων τους, οι επιστήμονες μόλυναν δεκάδες ποντίκια με τον SARS-CoV-2 και ανέλυσαν τη σύνθεση των βακτηριακών ειδών στο έντερό τους. Το γεγονός αυτό τούς επέτρεψε να εξερευνήσουν άμεσα αν η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει τη σύνθεση του μικροβιώματος ανεξαρτήτως θεραπειών.

Ακολούθως επιβεβαίωσαν τις παρατηρήσεις τους σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για COVID-19.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι το εντερικό μικροβίωμα, καθώς και διάφορα κομμάτια του ανοσοποιητικού συστήματος, συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους. Ως αποτέλεσμα, οι λοιμώξεις που επηρεάζουν το ένα σύστημα μπορεί να διαταράξουν και το άλλο», τόνισαν οι συγγραφείς.

Η ομάδα έχει ξεκινήσει ήδη μία νέα μελέτη στην οποία θα εξετάσει γιατί συγκεκριμένα είδη βακτηρίων διαφεύγουν συχνότερα από το έντερο κατά τη διάρκεια της COVID-19.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/koronaios/i-covid-19-afxanei-ton-kindyno-defterogenon-loimoxeon-meso-tou-enterikou-mikroviomatos/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες