Η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της μόλυνσης από κοροναϊό και να μειώσει τη διάρκεια της νόσου

Η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της μόλυνσης από κοροναϊό και να μειώσει τη διάρκεια της νόσου, υποστηρίζει μία ισραηλινή έρευνα, που διεξήχθη από κοινού από τον ισραηλινό ασφαλιστικό φορέα Leumit, το πανεπιστήμιο Bar-Ilan και το ιατρικό κέντρο Barzilai.

Η μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό FEBS, ανέλυσε τα δεδομένα από 10.000 Ισραηλινούς που βγήκαν θετικοί στην Covid-19 την περίοδο 1η Φεβρουαρίου έως 30 Ιουνίου 2020.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις πληροφορίες που αφορούσαν όσους έπαιρναν τακτικά μια μικρή δόση ασπιρίνης ως φάρμακο για καρδιαγγειακές παθήσεις και όσους δεν έπαιρναν, σύμφωνα με την Jerusalem Post. Διαπίστωσαν ότι η πρώτη ομάδα ήταν κατά 29% λιγότερο πιθανό να μολυνθεί από τον κοροναϊό σε σχέση με τη δεύτερη.

«Η παρατήρηση της πιθανής ευεργετικής δράσης μικρών δόσεων ασπιρίνης ενάντια στη μόλυνση από Covid-19 είναι προκαταρκτική, αλλά φαίνεται πολλά υποσχόμενη», δήλωσε ο καθηγητής Eli Magen από το ιατρικό κέντρο Barzilai, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Τα φάρμακα που βασίζονται στο ακετυλοσαλικυλικό οξύ – το βασικό συστατικό της ασπιρίνης – χρησιμοποιούνται για τη μείωση του πόνου, του πυρετού και της φλεγμονής και είναι γνωστά από την αρχαιότητα. Το όνομα εφευρέθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία Bayer, στο τέλος του 19ου αιώνα. Η ασπιρίνη είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φάρμακα στον κόσμο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι όσοι έπαιρναν ασπιρίνη και μολύνονταν από τον ιό ανάρρωναν κατά μέσο όρο δύο ή τρεις ημέρες πιο γρήγορα από εκείνους που δεν έπαιρναν το φάρμακο, ανάλογα με προϋπάρχουσες καταστάσεις. Παράλληλα, ο χρόνος που χρειαζόταν για αυτούς τους ασθενείς να βγουν αρνητικοί σε τεστ, αφότου είχαν βρεθεί θετικοί, ήταν σημαντικά πιο μικρός.

Οι ερευνητές τόνισαν πως σκοπεύουν να συνεχίσουν τις μελέτες για το συγκεκριμένο θέμα.

Link άρθρου: https://febs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/febs.15784

Πηγή: https://www.in.gr/2021/03/11/b-science/koronaios-ereyna-apokalyptei-ton-rolo-tis-aspirinis/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Θεοδώρα Ψαλτοπούλου: Γιατί παραμένει ο βήχας μετά από μία ίωση

Προστατευτική μάσκα στο συνωστισμό και εμβολιασμό με την τέταρτη δόση στους άνω των 60 ετών, για την προστασία της ζωής τους, συνέστησε η καθηγήτρια...

Σπάτε τα χάπια στη μέση – Και άλλα τέσσερα λάθη που βλάπτουν την υγεία

Μερικές από τις πιο διαδεδομένες αντιλήψεις μας για τα φάρμακα, τον τρόπο λήψης και φύλαξής τους, αλλά και την ασφάλειά τους μπορεί να βλάψουν...

Πώς οι ιώσεις επηρεάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου ή έχουν συμπτώματα καρδιαγγειακής νόσου Οι ιογενείς ιώσεις που αυτή την...

Ετικέτες