Η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της μόλυνσης από κοροναϊό και να μειώσει τη διάρκεια της νόσου

Η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της μόλυνσης από κοροναϊό και να μειώσει τη διάρκεια της νόσου, υποστηρίζει μία ισραηλινή έρευνα, που διεξήχθη από κοινού από τον ισραηλινό ασφαλιστικό φορέα Leumit, το πανεπιστήμιο Bar-Ilan και το ιατρικό κέντρο Barzilai.

Η μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό FEBS, ανέλυσε τα δεδομένα από 10.000 Ισραηλινούς που βγήκαν θετικοί στην Covid-19 την περίοδο 1η Φεβρουαρίου έως 30 Ιουνίου 2020.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις πληροφορίες που αφορούσαν όσους έπαιρναν τακτικά μια μικρή δόση ασπιρίνης ως φάρμακο για καρδιαγγειακές παθήσεις και όσους δεν έπαιρναν, σύμφωνα με την Jerusalem Post. Διαπίστωσαν ότι η πρώτη ομάδα ήταν κατά 29% λιγότερο πιθανό να μολυνθεί από τον κοροναϊό σε σχέση με τη δεύτερη.

«Η παρατήρηση της πιθανής ευεργετικής δράσης μικρών δόσεων ασπιρίνης ενάντια στη μόλυνση από Covid-19 είναι προκαταρκτική, αλλά φαίνεται πολλά υποσχόμενη», δήλωσε ο καθηγητής Eli Magen από το ιατρικό κέντρο Barzilai, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Τα φάρμακα που βασίζονται στο ακετυλοσαλικυλικό οξύ – το βασικό συστατικό της ασπιρίνης – χρησιμοποιούνται για τη μείωση του πόνου, του πυρετού και της φλεγμονής και είναι γνωστά από την αρχαιότητα. Το όνομα εφευρέθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία Bayer, στο τέλος του 19ου αιώνα. Η ασπιρίνη είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φάρμακα στον κόσμο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι όσοι έπαιρναν ασπιρίνη και μολύνονταν από τον ιό ανάρρωναν κατά μέσο όρο δύο ή τρεις ημέρες πιο γρήγορα από εκείνους που δεν έπαιρναν το φάρμακο, ανάλογα με προϋπάρχουσες καταστάσεις. Παράλληλα, ο χρόνος που χρειαζόταν για αυτούς τους ασθενείς να βγουν αρνητικοί σε τεστ, αφότου είχαν βρεθεί θετικοί, ήταν σημαντικά πιο μικρός.

Οι ερευνητές τόνισαν πως σκοπεύουν να συνεχίσουν τις μελέτες για το συγκεκριμένο θέμα.

Link άρθρου: https://febs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/febs.15784

Πηγή: https://www.in.gr/2021/03/11/b-science/koronaios-ereyna-apokalyptei-ton-rolo-tis-aspirinis/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Eπικίνδυνες oι επεμβάσεις έναν χρόνο μετά από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό

Τι δείχνει αναδρομική μελέτη κοόρτης στο Νότιγχαμ με επικεφαλή Έλληνα επιστήμονα. Οι ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με  αυξημένο κίνδυνο μετεγχειρητικής θνησιμότητας για περίπου ένα έτος μετά...

Τα λιποκύτταρα βοηθούν στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων νεύρων

Ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Λειψίας ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα Schwann λαμβάνουν κρίσιμη υποστήριξη για την αποκατάσταση των νεύρων από τον λιπώδη...

Η χορήγηση πιταβαστατίνης σε ασθενείς με HIV οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο μείζονος ανεπιθύμητου καρδιαγγειακού επεισοδίου

Σε αυτήν τη μελέτη φάσης ΙΙΙ, 7.769 συμμετέχοντες με HIV υπό αντιρετροϊκή αγωγή με χαμηλό έως μέτριο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν πιταβαστατίνη...

Ετικέτες