Η αλήθεια για το OZEMPIC

Τα φώτα της δημοσιότητας έχει τραβήξει το OZEMPIC με  τα σενάρια κατάχρησης του για την απώλεια βάρους. «Φρένο» στην παραπληροφόρηση επιχειρεί να βάλει ο ειδικός παθολόγος Γιάννης Καρύδης.

H δραστική ουσία του OZEMPIC είναι η «σεμαγλουτίδη», ένας GLP-1 αγωνιστής, δηλαδή μία ουσία με ορμονική δράση παρόμοια με την ανθρώπινη  ορμόνη GLP-1  και συμμετέχει στη ρύθμιση της όρεξης και στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα, όπως εξηγεί ο γιατρός. Ως θεραπεία η σεμαγλουτίδη συστήνεται «για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στους διαβητικούς με διαβήτη τύπου 2 (παλαιότερα ονομαζόμενος “μη ινσουλινοεξαρτώμενος” σακχαρώδης διαβήτης) και φαίνεται ότι παρέχει και κάποια επιπρόσθετη προστασία στο καρδιαγγειακό σύστημα» διευκρινίζει ο κ. Καρύδης. Στην χώρα μας το Ozempic συνταγογραφείται σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και χορηγείται  υποδόρια δυο φορές την εβδομάδα σε δοσολογίες 0.25mg0.5mg και 1mg .

Από κλινικές μελέτες  προέκυψε ότι σε υψηλότερη δοσολογία 2.4mgχορηγούμενη σε διαβητικούς προκαλεί, επιπρόσθετα, μείωση του σωματικού βάρους καθώς και σε -μη διαβητικούς- παχύσαρκους, εφόσον χορηγηθεί, συνεχώς, για 6 μήνες, όπως περιγράφει ο κ.. Καρύδης. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει αναφερθεί ότι η απότομη διακοπή χορήγησης μετά τους 6 μήνες στα 2/3 των συμμετεχόντων  που διέκοψαν, συνέβαλε στην επανάκτηση του βάρους μέσα σε διάστημα ενός έτους (από τη διακοπή του φαρμάκου).

Συνεπώς, «η σεμαγλουτίδη στα 2.4mg έχει ένδειξη για άτομα με δείκτη μάζας σώματος (BMI) μεγαλύτερο του 30 (ή μεγαλύτερο του 27, εφόσον συνυπάρχουν καρδιαγγειακά νοσήματα) με την προυπόθεση ότι λαμβάνεται ΥΠΟ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΥΓΙΕΙΝΟΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ που οφείλει να συστήσει ο γιατρός» υπογραμμίζει ο κ. Καρύδης. Συνεπώς, εάν η θεραπεία μετά την διακοπή της δεν διασφαλίζει σταθεροποίηση του βάρους τότε «η αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς και του τρόπου ζωής (ήπια, τουλάχιστον, άσκηση σε σταθερή βάση) καθίσταται μείζων στόχος!».

Σημειώνεται ότι η  σεμαγλουτίδη για την απώλεια βάρους, η χορήγηση των 2.4mg, κυκλοφορεί πλέον με την εμπορική ονομασία Wegovy, όπως σημειώνει ο  γιατρός αλλά στην χώρα μμας δεν έχει πάρει ακόμα επίσημη ένδειξη συνταγογράφησης μέσω ΕΟΠΥΥ.

Πηγή: https://virus.com.gr/i-alitheia-gia-to-ozempic/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Δαπάνες πρόληψης: Στις τελευταίες ευρωπαϊκές θέσεις η Ελλάδα

Στις τελευταίες ευρωπαϊκές θέσεις βρίσκεται η Ελλάδα σε δαπάνες πρόληψης. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από έκθεση της Eurostat η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα και αφορά στοιχεία του 2021. Σύμφωνα...

750.000 θάνατοι που συνδέονται με τη μικροβιακή αντοχή θα μπορούσαν να αποτραπούν κάθε χρόνο

Αν δεν δοθεί προτεραιότητα στη δράση για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής θα υπάρξει μια σταθερή αύξηση του παγκόσμιου αριθμού των θανάτων, που σήμερα...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 24.5.2024 – Μείωση αρτηριακής πίεσης στα ΑΕΕ

Xρόνια πολλά στις Ελένες και Κωστήδες Λαός και Κολωνάκι: Aπο τη μια εικόνα από τα ΤΕΠ του Γεννηματας! Ούτε στις μέρες του Ρυθμιστικού(φοιτητής τότε) και από...

Ετικέτες