Η αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Κίνα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νέων παραλλαγμένων στελεχών

Μια έκρηξη των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Κίνα, τη στιγμή που η χώρα αίρει τα μέτρα “μηδενικής COVID”, θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών του ιού, προειδοποιούν ειδικοί στον τομέα της υγείας.

Η Κίνα μόλις ανακοίνωσε τον τερματισμό στις 8 Ιανουαρίου της υποχρεωτικής καραντίνας κατά την άφιξη στη χώρα, που ήταν το τελευταίο απομεινάρι της πολιτικής της αυστηρών περιοριστικών μέτρων που κράτησαν τη χώρα σε μεγάλο βαθμό κλειστή στον κόσμο από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Την ώρα που η κυβέρνηση σταμάτησε να δημοσιεύει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων που εντοπίζονται σε μια μέρα, οι αξιωματούχοι αρκετών πόλεων εκτιμούν ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι προσβλήθηκαν πρόσφατα, ενώ τα νοσοκομεία και τα αποτεφρωτήρια υφίστανται μεγάλες πιέσεις σε όλη τη χώρα.

Καθώς ο ιός κυκλοφορεί πλέον ελεύθερα στην Κίνα, η οποία έχει σχεδόν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού, αρκετές χώρες και ειδικοί φοβούνται ότι η χώρα θα μπορούσε να γίνει γόνιμο έδαφος για την εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού. Ειδικά από τη στιγμή που ο κινεζικός πληθυσμός εξακολουθεί να είναι ελλιπώς εμβολιασμένος.

Κάθε νέα λοίμωξη αυξάνει τις πιθανότητες ο ιός να μεταλλαχθεί, εκτιμά ως εκ τούτου ο Αντουάν Φλαό, διευθυντής του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Υγείας του Πανεπιστημίου της Γενεύης. “Το γεγονός ότι 1,4 δισεκατομμύριο άνθρωποι εκτίθενται ξαφνικά στον SARS-CoV-2 δημιουργεί προφανώς ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών”, δήλωσε στο AFP.

Ο Μπρουνό Λινά, καθηγητής ιολογίας στο γαλλικό Πανεπιστήμιο της Λιόν δήλωσε παράλληλα στην εφημερίδα La Croix ότι “δεδομένης της έντονης κυκλοφορίας του ιού και επομένως του αυξημένου κινδύνου μεταλλάξεων, ένα πιθανό έδαφος αναπαραγωγής του ιού θα μπορούσε να προκύψει από την Κίνα”.

Η Σουμίγια Σουαμινάταν, η οποία ήταν επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ως τον Νοέμβριο, δήλωσε επίσης ότι μεγάλο μέρος του κινεζικού πληθυσμού είναι ευάλωτο, εν μέρει επειδή πολλοί ηλικιωμένοι δεν έχουν εμβολιαστεί. “Οφείλουμε να παρακολουθούμε στενά οποιαδήποτε εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών που προκαλούν ανησυχία”, δήλωσε στον ιστότοπο της εφημερίδας Indian Express.

– Έλεγχοι στα σύνορα –

Σε απάντηση στην έξαρση των κρουσμάτων, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Μαλαισία ανακοίνωσαν αυτήν την εβδομάδα ότι θα ενισχύσουν τους ελέγχους τους στα σύνορα.

Οι ΗΠΑ θα αξιώνουν από τις 5 Ιανουαρίου αρνητικό τεστ για την COVID-19 από όλους τους ταξιδιώτες που έρχονται αεροπορικώς από την Κίνα.

Η γαλλική κυβέρνηση, η οποία βεβαιώνει ότι “παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την εξέλιξη της κατάστασης”, δήλωσε “έτοιμη” χθες, Τετάρτη, “να μελετήσει όλα τα χρήσιμα μέτρα”.

Η Ινδία και η Ιαπωνία θα επιβάλλουν υποχρεωτικά τεστ PCR σε όλους τους ταξιδιώτες από την Κίνα, μέτρο το οποίο, σύμφωνα με τον Αντουάν Φλαό, θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος να παρακαμφθεί οποιαδήποτε καθυστέρηση στις πληροφορίες που προέρχονται από το Πεκίνο.

“Αν καταφέρουμε να λάβουμε δείγματα και να βρούμε την αλληλουχία του γονιδιώματος όλων των ιών που εντοπίζονται σε όλους τους ταξιδιώτες από την Κίνα, θα ξέρουμε σχεδόν αμέσως αν εμφανίζονται και εξαπλώνονται νέα παραλλαγμένα στελέχη” στη χώρα, σημείωσε.

Ο Σου Ουένμπο, επικεφαλής του ινστιτούτου ελέγχου ιών στο κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών, διαβεβαίωσε ότι τα νοσοκομεία της χώρας θα συλλέγουν δείγματα από ασθενείς και θα τηλεφορτώνουν τις πληροφορίες της αλληλουχίας σε νέα εθνική βάση δεδομένων, κάτι το οποίο θα επιτρέψει στις αρχές να παρακολουθούν τα νέα στελέχη σε πραγματικό χρόνο.

– “Σούπα” παραλλαγών –

Περισσότερες από 130 υποκατηγορίες του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του νέου κορονοϊού έχουν εντοπιστεί στην Κίνα τους τελευταίους τρεις μήνες, δήλωσε ο Σου Ουένμπο την περασμένη εβδομάδα.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται τα XXB και BQ.1 και οι δικές τους υποκατηγορίες, που έχουν εξαπλωθεί στις ΗΠΑ και σε ορισμένα τμήματα της Ευρώπης τους τελευταίους μήνες την ώρα που μια ορδή από υποπαραλλαγές «διαγκωνίζονται» για να κυριαρχήσουν σε όλον τον κόσμο.

Ωστόσο τα BA.5.2 και BF.7 παραμένουν τα βασικά στελέχη της Όμικρον που εντοπίζονται στην Κίνα, σημείωσε ο Σου Ουένμπο, προσθέτοντας ότι οι διάφορες υποκατηγορίες θα κυκλοφορούν μάλλον από κοινού.

“Μια σούπα” πάνω από 500 νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον εντοπίστηκε τους τελευταίους μήνες, υπενθύμισε ο Αντουάν Φλαό.

“Όλα τα παραλλαγμένα στελέχη, καθώς είναι πιο μεταδοτικά από τα παραλλαγμένα στελέχη που κυριαρχούσαν προηγουμένως –όπως τα BQ.1, B2.75.2, XBB, CH.1 ή BF.7– αποτελούν σίγουρα απειλή, καθώς μπορεί να προκαλέσουν νέα κύματα”, σημείωσε ο επιδημιολόγος.

“Σήμερα καμία από αυτές τις παραλλαγές δεν δείχνει να ενέχει ιδιαίτερους νέους κινδύνους για πιο σοβαρά συμπτώματα, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί με νέες παραλλαγές στο εγγύς μέλλον”, κατέληξε.

Πηγή: https://www.amna.gr/health/article/697755/I-auxisi-ton-krousmaton-tou-neou-koronoiou-stin-Kina-auxanei-ton-kinduno-emfanisis-neon-parallagmenon-stelechon

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες