H υπέρταση εγκυμονεί κινδύνους για επιπλοκές της covid-19 ακόμη και σε εμβολιασμένους ασθενείς

Η αρτηριακή υπέρταση είναι ισχυρός παράγοντας κιδνύνου για επιπλοκές της covid-19 ακόμη και σε πλήρως εμβολιασμένους ασθενείς με 3 δόσεις εμβολίου, όπως έδειξε νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Hypertension.

 Οι ερευνητές μελέτησαν 912 τριπλά εμβολιασμένους ασθενείς οι οποίοι διαγνώσθηκαν με λοίμωξη COVID-19 κατά τη διάρκεια του κύματος μετάδοσης των μεταλλάξεων Όμικρον σε ένα τριτοβάθμιο πανεπιστημιακό νοσοκομείο των ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών το 16% ανέπτυξε βαριά λοίμωξη COVID-19 και χρειάστηκε να νοσηλευτεί.

Η αρτηριακή υπέρταση, η παρουσία καρδιακής ανεπάρκειας, καθώς και το προηγούμενο ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου υπερδιπλασίασαν τον κίνδυνο νοσηλείας από τη λοίμωξη COVID-19. Ωστόσο η συσχέτιση μεταξύ της αρτηριακής υπέρτασης και του κινδύνου επιπλεγμένης λοίμωξης COVID-19 παρέμεινε ισχυρή και μεταξύ ασθενών, που δεν είχαν άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις!

Ο κίνδυνος ανευρέθηκε αυξημένος σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ η χορήγηση αντι-υπερτασικών φαρμάκων, όπως οι αναστολείς μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτενσίνης και οι αναστολείς υποδοχέων αγγειοτενσίνης δεν επηρέασαν τον κίνδυνο νοσηλείας και επιπλοκών από λοίμωξη COVID-19.

Τα αποτελέσματα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς καταδεικνύουν ότι ακόμη και στην φάση της εξάπλωσης των μεταλλάξεων Όμικρον, που χαρακτηρίζονται από υψηλότερη μεταδοτικότητα, αλλά χαμηλότερη νοσηρότητα η αρτηριακή υπέρταση είναι ισχυρός παράγοντας κινδύνου για επιπλοκές της νόσου ακόμη και σε εμβολιασμένους ασθενείς.

Τα δεδομένα αυτά καταδεικνύουν ότι αφενός η λοίμωξη με COVID-19 δύναται να απορρυθμίσει την υποκείμενη καρδιακή νόσο, αλλά και οι συνοσηρότητες, που ανευρίσκονται μεταξύ ασθενών με καρδιαγγειακά νοσήματα δημιουργούν ένα επικίνδυνο υπόβαθρο, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βραχυπρόσθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες επιπλοκές. Εκτός από τη συνέχιση της θεραπείας για την αρτηριακή υπέρταση, η χορήγηση των ενδεδειγμένων αντιικών φαρμάκων, ο εμβολιασμός και η λήψη ατομικών μέτρων προστασίας αποτελούν απαραίτητα μέτρα πρόληψης των επιπλοκών της λοίμωξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Επιμέλεια: Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής Αλέξανδρος Μπριασούλης, Ευστάθιος Μανιός, Κίμων Σταματελόπουλος και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Πηγή: https://virus.com.gr/h-ypertasi-egkymonei-kindynoys-gia-epiplokes-tis-covid-19-akomi-kai-se-emvoliasmenoys-astheneis/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες