H διακοπή του καπνίσματος σε άτομα με κολπική μαρμαρυγή μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο επιβεβαιώνει ότι η διακοπή του καπνίσματος από άτομα με κολπική μαρμαρυγή μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συνήθης αρρυθμία της καρδιάς. Ένας στους τέσσερις μεσήλικες ενήλικες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα αναπτύξει κολπική μαρμαρυγή, μια κατάσταση που θα επηρεάσει έως και 17 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ έως το 2030.

Επίσης, άτομα με κολπική μαρμαρυγή είναι 5 φορές πιο πιθανό να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται επίσης με κολπική μαρμαρυγή, κατά δύο φορές στις γυναίκες και 1,5 φορές στους άνδρες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή και επακόλουθο εγκεφαλικό επεισόδιο. Ενώ πολλά εγκεφαλικά επεισόδια αποτρέπονται με τη λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων, υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με την επίδραση της διακοπής του καπνίσματος σε άτομα με κολπική μαρμαρυγή.

Η νέα έρευνα λοιπόν εξέτασε τη σχέση μεταξύ διακοπής του καπνίσματος μετά από πρόσφατα διαγνωσμένη κολπική μαρμαρυγή και των κινδύνων εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου όλων των αιτιών. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη βάση δεδομένων της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλισης Υγείας της Κορέας και τη βάση δεδομένων National Health Screening.

Να σημειωθεί ότι η στην Κορέα υπάρχει γενική σύσταση στα άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω να κάνουν εθνικό έλεγχο υγείας κάθε δύο χρόνια. Τα ποσοστά συμμόρφωσης είναι υψηλά: για παράδειγμα, το 2014 είχε ελεγχθεί το 75%!

Οι ερευνητές εντόπισαν 523.174 ασθενείς με νεοδιαγνωσμένη κολπική μαρμαρυγή από το 2010 έως το 2016. Οι ασθενείς με προηγούμενα εγκεφαλικά επεισόδια αποκλείστηκαν. Η μελέτη περιελάμβανε τους 97.637 ασθενείς που είχαν έναν εθνικό έλεγχο υγείας λιγότερο από δύο χρόνια πριν να διαγνωστούν με κολπική μαρμαρυγή και έναν δεύτερο έλεγχο εντός δύο ετών μετά. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν μετά τον δεύτερο έλεγχο μέχρι το τέλος του 2017 για την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου.

Η μέση ηλικία ήταν 61 ετών και το 62% ήταν άντρες. Οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν σύμφωνα με την κατάσταση του καπνίσματος πριν και μετά τη διάγνωση κολπικής μαρμαρυγής:

  • ποτέ-καπνιστής,
  • πρώην καπνιστής (σταμάτησε το κάπνισμα πριν από τη διάγνωση),
  • σταμάτησε το κάπνισμα μετά τη διάγνωση
  • νυν καπνιστής (περιλαμβάνει εκείνους που καπνίζουν επίμονα πριν και μετά τη διάγνωση και νέοι καπνιστές που ξεκίνησαν μετά τη διάγνωση).

Τα ποσοστά των μη καπνιστών, των πρώην καπνιστών, εκείνων που το διέκοψαν και των νυν καπνιστών ήταν 51,2%, 27,3%, 6,9% και 14,6%, αντίστοιχα. Κατά τη μέση τριετή παρακολούθηση, σημειώθηκαν 3.109 εγκεφαλικά επεισόδια και 4.882 θάνατοι όλων των αιτιών (10,0 ανά 1.000 άτομα-έτη και 15,4 ανά 1.000 άτομα-έτη, αντίστοιχα).

Σε σύγκριση με τους τρέχοντες καπνιστές, όσοι είχαν διακόψει είχαν 30% χαμηλότερη πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου και 16% μείωσαν την πιθανότητα θανάτου όλων των αιτιών. Τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν σε σχέση με άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις σχέσεις όπως η ηλικία, το φύλο, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο δείκτης μάζας σώματος και σωματική δραστηριότητα.

Όσοι έκοψαν το τσιγάρο μετά τη διάγνωση παρέμειναν σε υψηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Οι κίνδυνοι εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου όλων των αιτιών αυξήθηκαν κατά 19% και 46%, αντίστοιχα, αλλά αυτές οι συσχετίσεις παρατηρήθηκαν μόνο στους άνδρες.

Οι νέοι και νυν καπνιστές είχαν ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Για τους νέους καπνιστές, η πιθανότητα αυξήθηκε κατά 84% και για τους μόνιμους καπνιστές αυξήθηκε κατά 66%.

Ο συγγραφέας της μελέτης Δρ So-Ryoung Lee του Νοσοκομείου Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ της Κορέας, δήλωσε: “Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μετά τη διακοπή μπορεί να οφείλεται στη βλάβη που έχει ήδη προκαλέσει το κάπνισμα στις αρτηρίες – που ονομάζεται αθηροσκλήρωση”

Σημείωσε ακόμη ότι τα οφέλη της διακοπής ήταν μικρότερα σε εκείνους που ήταν βαριά καπνιστές πριν από τη διάγνωση κολπικής μαρμαρυγής. Ως τέτοιοι ορίζονται εκείνοι που κάπνιζαν 20 τσιγάρα κάθε μέρα για τουλάχιστον 30 χρόνια. «Αυτό πιθανότατα σχετίζεται με μακροπρόθεσμη βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία που αυξάνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου», δήλωσε ο Δρ Lee.

Πηγή: https://virus.com.gr/sotiria-i-diakopi-kapnismatos-se-atoma-me-kolpiki-marmarygi/


Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μελέτη: Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Μια ομάδα αντιβιοτικών δρα με διαφορετικό τρόπο από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφεύγουν από...

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία κοινά δικαιώματα στις...

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή

Τα ευρήματα νέας πληθυσμιακής μελέτης. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές της. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή – μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία...

Ετικέτες