Γρίπη: Πότε αναμένεται να «χτυπήσει» την Ελλάδα το νέο κύμα – Οι προβλέψεις των ειδικών

Γρίπη: Πότε αναμένεται να «χτυπήσει» την Ελλάδα το νέο κύμα – Οι προβλέψεις των ειδικών

Η γρίπη παρουσιάζει ανοδική τάση στην Ελλάδα

Η γρίπη κάνει …δυναμική εμφάνιση στη χώρα γεγονός που έχει θέσει σε αυξημένη επιφυλακή τις υγειονομικές αρχές τη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή τα επιδημιολογικά μοντέλα προβλέπουν για το επόμενο διάστημα ταυτόχρονα επιδημικά κύματα γρίπης και RSV με τα ποσοστά κρουσμάτων COVID-19 να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εποχιακή γρίπη κατά την εβδομάδα (21-27 Νοεμβρίου 2022) οι επισκέψεις για γριπώδη συνδρομή παρουσίασαν αύξηση (8.4%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το ίδιο διάστημα, εισήχθησαν σε ΜΕΘ ακόμη τρεις ασθενείς, φτάνοντας τους πέντε.

Να σημειωθεί εδώ ότι τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των αυξημένων μέτρων ατομικής προστασίας, τα ποσοστά νόσησης από γρίπη στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα χαμηλά.

Γρίπη: Πότε αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα

Συνήθως ο ιός της γρίπης εμφανίζεται στην Ελλάδα μεταξύ Οκτωβρίου και Μαΐου, με περίοδο αιχμής τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Στο πλαίσιο αυτό ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης σε δηλώσεις του εκτίμησε πώς ένα μεγάλο κύμα γρίπης αναμένεται κοντά στα Χριστούγεννα το οποίο θα κορυφωθεί Ιανουάριο– Φεβρουάριο.

Από την άλλη ο William Schaffner, ιατρικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Λοιμωδών Νοσημάτων και Καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbil. υποστήριξε πρόσφατα πως είναι δύσκολο να γνωρίζουμε την διάρκεια και την ένταση της φετινής περιόδου της γρίπης.

Πάντως σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη «αυτή την στιγμή ο ιός της γρίπης είναι ο πιο επικίνδυνος να προκαλέσει σοβαρότερα και βαρύτερα προβλήματα σε έναν ειδικό πληθυσμό που αφορά στους ηλικιωμένους και όσους έχουν προβλήματα με το ανοσοποιητικό τους. Ο κορονοϊός προκαλεί μία ήπια νόσο αυτή τη στιγμή. Πολλές φορές το ανακαλύπτουμε και τυχαία κλπ. Όμως με τη γρίπη μπορεί τα πράγματα να είναι πολύ βαρύτερα.

Γρίπη: Τα μέτρα πρόληψης

Τα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνουν:

Κάλυψη της μύτης και του στόματος όταν φτερνίζεστε.

Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα

Τα παιδιά δεν πρέπει να πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς ή στο σχολείο και οι ενήλικοι δεν πρέπει να πηγαίνουν στο χώρο εργασίας τους εάν έχουν συμπτώματα.

Τα άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα θα πρέπει να απομονώνονται στο σπίτι για 48 ώρες μετά την άρση των συμπτωμάτων.

Σε όσες περιπτώσεις είναι εφικτό, οι γονείς με παιδιά υψηλού κινδύνου θα πρέπει να περιορίζουν τον χρόνο που περνά το παιδί σε παιδικούς σταθμούς.

Να αποφεύγεται η στενή επαφή με άρρωστα άτομα.

Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2022/12/blog-post_5.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συμβουλές προς τους Καρδιοπαθείς ενόψει του Πάσχα από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Λίγες ημέρες πριν την εορτή του Πάσχα και ενόψει του εορταστικών τραπεζιών συνίσταται εγκράτεια ιδιαίτερα σε όσους έχουν κάνει νηστεία 40 ημέρες και στους...

Πώς η κλιματική αλλαγή «κλέβει» την ανάσα

«Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι μέχρι το 2050 οι θάνατοι από την κλιματική αλλαγή θα ξεπεράσουν τους 250.000 ετησίως, ενώ κάθε χρόνο περίπου 60.000 απώλειες...

Ασφαλής η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μετά τα 65, σύμφωνα με νέα μελέτη

Αρκετές γυναίκες αποφεύγουν τη λήψη θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, ειδικά μετά τα 65, λόγω των φόβων για αυξημένο κίνδυνο για διάφορους καρκίνους και καρδιακές παθήσεις, που...

Ετικέτες