Γρίπη κι Έμφραγμα του μυοκαρδίου: Υπάρχει συσχέτιση;

Τι έδειξε μελέτη στην Ολλανδία, στην οποία εξετάστηκαν ασθενείς εντός και εκτός νοσοκομείων.

Οι ασθενείς με γρίπη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα την εβδομάδα μετά τη διάγνωσή της, προειδοποιούν επιστήμονες από την Ολλανδία. Ο κίνδυνος είναι σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερος απ’ ό,τι αν δεν είχαν νοσήσει από γρίπη.

Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει να εμβολιαζόμαστε όλοι εναντίον της νόσου. Δείχνουν επίσης πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τα συμπτώματα που προκαλεί το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Τα νέα ευρήματα πρόκειται να ανακοινωθούν λεπτομερώς στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νόσων (ECCMID 2023). Το συνέδριο θα διεξαχθεί στην Κοπεγχάγη, από τις 15 έως τις 18 Απριλίου 2023.

Η πιθανή συσχέτιση του εμφράγματος με τη γρίπη είχε αναφερθεί για πρώτη φορά το 2018, σε μία καναδική μελέτη. Η μελέτη είχε διεξαχθεί σε ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύθηκαν με έμφραγμα. Ωστόσο δεν είχε λάβει υπ’ όψιν τα πιστοποιητικά θανάτου. Επομένως, δεν είχε συμπεριλάβει τους ασθενείς που πέθαναν στο σπίτι τους, λένε οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη

Στην παρούσα μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης χρησιμοποίησαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων από 16 εργαστήρια στην πατρίδα τους. Τα εργαστήρια αυτά καλύπτουν το 40% του πληθυσμού της Ολλανδίας. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τα πιστοποιητικά θανάτου και τα αρχεία των νοσοκομείων.

Όπως διαπίστωσαν, την περίοδο 2008-2019 επιβεβαιώθηκαν στα 16 εργαστήρια 26.221 περιστατικά με γρίπη. Από τα περιστατικά αυτά, 401 άτομα υπέστησαν τουλάχιστον ένα έμφραγμα έναν χρόνο πριν ή μετά τη διάγνωση της γρίπης. Συνολικά, επρόκειτο για 419 εμφράγματα.

Τα 25 από τα εμφράγματα καταγράφηκαν μέσα σε επτά ημέρες από τη διάγνωση. Τα 177 από την όγδοη ημέρα έως την συμπλήρωση ενός έτους από τη διάγνωση.

Περίπου ο ένας στους τρεις ασθενείς (οι 139 από τους 401) έχασαν τη ζωή τους, μέσα σε ένα χρόνο από τη γρίπη.

Αυξάνει την πηκτικότητα του αίματος

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι η γρίπη αύξανε κατά 2,42 φορές τις πιθανότητες ενός εμφράγματος. Όπως εξηγούν, ο ιός της γρίπης είναι γνωστό ότι αυξάνει την πηκτικότητα του αίματος, που σχετίζεται με τις θρομβώσεις. Προκαλεί επίσης φλεγμονή στον οργανισμό, λόγω της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο συνδυασμός της αυξημένης πηκτικότητας με την φλεγμονή εξασθενεί τις αθηρωματικές πλάκες. Οι πλάκες αυτές δημιουργούνται στα τοιχώματα των αρτηριών όταν ένα άτομο έχει, π.χ., υψηλή κακή (LDL) χοληστερόλη και χαμηλή καλή (HDL).

Όταν αποκολληθεί από τη θέση του τμήμα της αθηρωματικής πλάκας, μπορεί να αποφράξει το αγγείο που το περιέχει. Το επακόλουθο είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

«Τα ευρήματά μας ενισχύουν την άποψη ότι η γρίπη σχετίζεται με το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Annemarijn de Boer. «Επιβεβαιώνουν επίσης πόσο σημαντικές είναι οι στρατηγικές πρόληψης της γρίπης, όπως ο εμβολιασμός. Εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζουν όλοι τα συμπτώματα του εμφράγματος. Αν και δεν είναι σαφές από τα ευρήματά μας πόσο κινδυνεύουν να εκδηλώσουν έμφραγμα όσοι δεν νοσηλεύονται για γρίπη, είναι σώφρων να γνωρίζουν και αυτοί την εν λόγω συσχέτιση».

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/kampanaki-gia-ti-gripi-afksanei-ton-kindyno-gia-emfragma-proeidopoioun-oi-eidikoi/165995/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μελέτη: Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Μια ομάδα αντιβιοτικών δρα με διαφορετικό τρόπο από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφεύγουν από...

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία κοινά δικαιώματα στις...

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή

Τα ευρήματα νέας πληθυσμιακής μελέτης. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές της. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή – μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία...

Ετικέτες