Γρίπη: Για πόσες μέρες είναι μεταδοτική – Μάθετε πότε «κολλάει»

Για πόσες μέρες μετά την νόσηση με γρίπη είμαστε μεταδοτικοί και μπορεί να κολλήσουμε τους γύρω μας; Οι ειδικοί δίνουν τις απαντήσεις

Πενταπλάσια και εξαπλάσια είναι τα κρούσματα της γρίπης στη χώρα μας σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, και, μάλιστα, σε συνδυασμό με τη μεγάλη έξαρση ιώσεων του αναπνευστικού, όπως η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα.

Σύμφωνα με την αναφορά του ΕΟΔΥ για την εποχική γρίπη, κατά την εβδομάδα 28 Νοεμβρίου – 4 Δεκεμβρίου, σημειώθηκε αύξηση κατά 41,5% στις επισκέψεις σε γιατρό για τη σχετική εξέταση.

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες ημέρες όσον αφορά τη μεταδοτικότητα της νόσου.

Πόσες μέρες είναι μεταδοτική η γρίπη;

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC), οι ασθενείς με γρίπη μπορούν να είναι μεταδοτικοί τις τρεις έως τέσσερις ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Παρόλα αυτά, υπάρχει και η μεγαλύτερη πιθανότητα της μετάδοσης της νόσου έως και μία ημέρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων τους και έως και πέντε με επτά ημέρες αφότου εμφανίσουν σημάδια του ιού της γρίπης. Επιπλέον, τα παιδιά και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι σε θέση να μεταδώσουν τον ιό για περισσότερες από επτά ημέρες.

Υπάρχουν όμως μερικές μεταβλητές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διασπορά: «Η μολυσματικότητα μιας ασθένεια δεν είναι ένας διακόπτης που ενεργοποιείται και απενεργοποιείται» αναφέρει σχετικά ο δρ. Amesh A. Adalja, ανώτερος επιστήμονας στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Johns Hopkins και ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων: «Αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι, καθώς απομακρύνεστε περισσότερο από την έναρξη των συμπτωμάτων σας, ενδεχομένως να εξακολουθείτε να είστε μεταδοτικοί».

Οι ημέρες που η νόσος είναι πιο μεταδοτική μπορούν επίσης να επηρεαστούν από τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, καθώς θα μπορούσε να συντομεύσει το χρονικό διάστημα της νόσησης. Το ίδιο συμβαίνει και με ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές, όπως με την ουσία baloxivir, που πιθανότατα μειώνει τη μεταδοτικότητα, όπως φαίνεται στις μελέτες διασποράς μέσα στα νοικοκυριά, σύμφωνα με τον δρ. Amesh A. Adalja.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι άλλα μέλη της οικογένειας προσβάλλονταν από γρίπη 9,5% των περιπτώσεων όταν ένας ασθενής έπαιρνε μπαλοξιβίρη σε σύγκριση με το 19% όταν ο ασθενής έπαιρνε οσελταμιβίρη.

Παρόλα αυτά, οι ασθενείς θα μπορούσαν να μεταδίδουν τη γρίπη έως και επτά μέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Στο σύνολό τους, πάντως, «οι άνθρωποι είναι γενικά πιο μεταδοτικοί μία έως τέσσερις ημέρες μετά τη νόσησή τους», αναφέρει σχετικά ο δρ. David Cennimo, επίκουρος καθηγητής ιατρικής – λοιμώδους νόσου στην Ιατρική Σχολή του Rutgers New Jersey. «Αυτός ο χρόνος μέγιστης μολυσματικότητας συμπίπτει γενικά με τον χρόνο των χειρότερων συμπτωμάτων. Οι περισσότερες ενδοοικογενειακές μολύνσεις συμβαίνουν αμέσως», προσθέτει.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr/fitness-wellbeing/310646/gripi-gia-poses-meres-ine-metadotiki-mathete-pote-kollai/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΥΓΕΙΑ: Η τεχνολογική επανάσταση της τομογραφίας PET/CT στη διάγνωση και διαχείριση των κακοηθειών

Ο συνδυασμός της Τομογραφίας Εκπομπής Ποζιτρονίων και της Υπολογιστικής Τομογραφίας που εφαρμόζεται στο ΥΓΕΙΑ φέρνει επανάσταση στη διάγνωση και τη διαχείριση των κακοηθειών -...

Επιστήμονες ανακαλύπτουν πρωτεΐνες του αίματος που μπορούν να προειδοποιήσουν για καρκίνο χρόνια πριν από τη διάγνωση

Πρωτεΐνες στο αίμα που θα μπορούσαν να προειδοποιήσουν τους ανθρώπους για καρκίνο περισσότερα από επτά χρόνια πριν από τη διάγνωσή του ανακάλυψαν ερευνητές σε...

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης – Η υπέρταση ευθύνεται για 7 εκατ. πρόωρους θανάτους παγκοσμίως

Η υπέρταση παραμένει ο σημαντικότερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και θανάτους διεθνώς. Είναι η πρώτη αιτία καρδιαγγειακών νοσημάτων στις αναπτυγμένες χώρες και...

Ετικέτες