Γουργουλιάνης: Έξαρση εξαιτίας των ανεμβολίαστων- Σε ένα μήνα θα τελειώσει το κύμα

Αιτία της επιδημιολογικής έξαρσης θεωρεί την έντονη κινητικότητα του πληθυσμού των ανεμβολίαστων πολιτών ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κώστας Γουργουλιάνης. Ο ίδιος εκτιμά ότι το φαινόμενο θα «κοπάσει» σε ένα μήνα.

«Η έξαρση οφείλεται στην κινητικότητα των ανθρώπων που επιμένουν ξεροκέφαλα να μένουν ανεμβολίαστοι. Εκτιμώ ότι θα εξαντληθεί γρηγορότερα αυτό το κύμα, γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι 600.000. Κάθε μέρα μαθαίνουμε ότι έχουν μολυνθεί μερικές χιλιάδες, αλλά είναι πολύ περισσότεροι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, όπως μεταδίδει το ertnews.gr.

Η έξαρση θα αποδυναμωθεί σύντομα διέβλεψε ο κ. Γουργουλιάνης υποστηρίζοντας ότι «όποιο κύμα είναι οξυκόρυφο δεν κρατάει πάρα πολύ και εξαντλείται περίπου σε έναν μήνα». Λαμβάνοντας υπόψη τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, ο καθηγητής εκτίμησε ότι στους 100 θετικούς με covid-19, 10 θα χρειαστούν νοσηλεία, ένας ή δύο θα εισέλθουν στην ΜΕΘ και είναι πιθανό ένας να πεθάνει. Η αναλογία αυτή θα επικρατήσει μέχρι το πανδημικό κύμα να «ξεθυμάνει», σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη που εξήγησε ότι «με αυτόν τον σκληρό τρόπο εκτιμώ ότι θα εξαντληθεί το κύμα γρηγορότερα».

Την ασφυκτική κατάσταση στο ΕΣΥ αξιολόγησε με βάση  το παράδειγμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Νοσοκομείου Λάρισας  ο κ. Γουργουλλιάνης σχολιάζοντας ότι το τμήμα λοιμωδών έχει γεμίσει εδώ και καιρό. Επίσης, έχουν μετατραπεί  6 πτέρυγες με άλλες κλινικές, γαστρεντερικές, νευρολογικές σε κλινικές covid. Ο ίδιος εκτιμά  ότι η επιδημιολογική έξαρση είναι η «ίδια περίπου όπως του Νοεμβρίου πέρσι».

Σχετικά με την εικόνα των νοσηλευόμενων στα Ελληνικά νοσηλευτικά ιδρύματα ο καθηγητής διαπιστώνει ότι η πλειονότητα των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Οι δε εμβολιασμένοι νοσούν πιο ελαφριά από αυτούς και νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους. «Άρα οι εμβολιασμένοι περνούν ήπια νόσο για μερικές μέρες. Η βαριά νόσος αποτελεί σχεδόν αποκλειστικό προνόμιο των ανεμβολίαστων» σημείωσε ο κ. Γουργουλιάνης.

Πηγή: https://virus.com.gr/goyrgoylianis-exarsi-exaitias-ton-anemvoliaston-se-ena-mina-tha-teleiosei-to-kyma/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ECDC: Αυξάνονται οι πνευμονίες και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού στην Ευρώπη

Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 εξακολουθεί να κυκλοφορεί σε υψηλότερα επίπεδα από την εποχική γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), ενώ αυξάνονται και τα κρούσματα πνευμονίας Αύξηση...

Βρέθηκε γονίδιο που καθορίζει το μέγεθος του λιπώδους ιστού

Το αν ένα άτομο είναι αδύνατο ή παχύ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, από τα επίπεδα δραστηριότητας μέχρι την πρόσληψη τροφής, την ασθένεια, το περιβάλλον...

Η αρτηριακή πίεση μέσα στον χρόνο: Νεότερα δεδομένα

Τα ευρήματα νέας ανάλυσης για τις επιπτώσεις του ψύχους στην αρτηριακή πίεση πασχόντων από υπέρταση. Οι χειμερινοί μήνες μπορεί να είναι δύσκολοι για τους πάσχοντες...

Ετικέτες