Γενόσημα φάρμακα: Πότε διστάζουμε να τα επιλέξουμε – Ποιος είναι ο λόγος

Γενόσημα ή επώνυμα σκευάσματα; Έρευνα αποκαλύπτει ότι τείνουμε να θεωρούμε πιο αποτελεσματικό φάρμακο το πιο… ακριβό! Δείτε κάτω από ποιες συνθήκες επηρεάζεται περισσότερο η κρίση μας

Δεν είναι λίγες οι φορές που το άγχος μας έχει οδηγήσει σε βιαστικές κινήσεις και λάθος αποφάσεις. Το πράγμα, όμως, περιπλέκεται, όταν πρόκειται για την κατάσταση της υγείας ενός ασθενούς και τα φάρμακα που θα κληθεί να επιλέξει, εάν διαγνωστεί με κάποια ασθένεια.

Έχοντας ως γνώμονα πάντα τα καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία, ένας ασθενής θα διαλέξει ευκολότερα ένα επώνυμο και ακριβό φαρμακευτικό σκεύασμα παρά το αντίστοιχο γενόσημό του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα νεότερα αυτά ευρήματα μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Marketing, τα σοβαρά προβλήματα υγείας δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα στους ασθενείς και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να θεωρούν τα επώνυμα φάρμακα ως πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς λύσεις από τα γενόσημα σκευάσματα.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα αληθές, καθώς πολλοί ειδικοί θεωρούν τα γενόσημα ως μοριακά πανομοιότυπα με τα επώνυμα φάρμακα. Η σωστή ενημέρωση, λοιπόν, θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρήματα από την τσέπη των ασθενών, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη φροντίδα τους.

Κάθε άτομο βαθμολογήθηκε σε ένα εύρος τιμών μεταξύ του «σχεδόν βέλτιστου» και του «οριακά υψηλού» που μεταφράζεται σε 129 mg/dL και 130 mg/dL λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), αντίστοιχα.

Τα άτομα που είχαν τιμές «οριακά υψηλές» είχαν 1,3% λιγότερες πιθανότητες να επιλέξουν το γενόσημο φάρμακο σε σύγκριση με τα άτομα με «καλά» αποτελέσματα των εξετάσεων. Η επιλογή, μάλιστα, του επώνυμου φαρμάκου αύξανε κατά περίπου 3% των συνολικών δαπανών φαρμάκων ανά ασθενή.

Όσοι θεωρούσαν τους εαυτούς τους υγιείς και αιφνιδιάστηκαν από τα νέα ήταν επίσης πιο πιθανό να επιλέξουν επώνυμα φάρμακα.

Η ψυχολογία των ανθρώπων επηρεάστηκε περισσότερο τις πρώτες 90 ημέρες μετά από την εξέταση. Το ίδιο παρατηρήθηκε όμως και μετά τη διενέργεια μιας διαφορετικής εξέτασης, που ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των διαβητικών: τα αρνητικά αποτελέσματα οδήγησαν τους ασθενείς περισσότερο στα επώνυμα φάρμακα παρά στα γενόσημα.

Ως μια εύκολη λύση που θα ωφελήσει τους ασθενείς, οι ερευνητές προτείνουν ότι η αποστολή ενός ενημερωτικού γραπτού μηνύματος στους ασθενείς, θα τους υπενθυμίσει ότι τα γενόσημα φάρμακα είναι παρόμοια με τα επώνυμα.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr/fitness-wellbeing/330957/genosima-farmaka-pote-distazoume-na-ta-epilexoume-pios-ine-o-logos/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Παθήσεις και ανευρύσματα αορτής: Εξελιγμένες τεχνικές χειρουργικής αντιμετώπισης που θωρακίζουν την καρδιά

Τις νέες μεθόδους στη σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων της αορτής,ιδιαίτερα των ανευρυσμάτων, αναλύει ο Δημήτριος Χ. Ηλιόπουλος, Καρδιοχειρουργός και Διευθυντής της Δ' Καρδιοχειρουργικής Κλινικής...

Σύμβαση ΟΔΙΠΥ για το πρόγραμμα Νοσοκομειακή Φροντίδα στο Σπίτι «ΝΟΣΠΙ»

Σε τροχιά υλοποίησης έχει τεθεί το πρόγραμμα «Νοσοκομειακή Φροντίδα στο Σπίτι» (ΝΟΣΠΙ)από τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.ΠΥ. ΑΕ). Σύμβαση υπογράφτηκε για την...

Γιατροί Πρωτοβάθμιας: Τι ζήτησαν στη συνάντησή τους με τον Άδωνι Γεωργιάδη

Την 19η Φεβρουαρίου 2024 έγινε συνάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Οι γιατροί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συναντήθηκαν, χθες...

Ετικέτες