Γ. Παππάς: Η Δέλτα κολλάει για 18 ημέρες!

Νέα δεδομένα για την παραλλαγή Δέλτα αναλύει ο γνωστός λοιμωξιολόγος Γιώργος Παππάς. Στα αρνητικά, κολλάει όσο η ανεμοβλογιά, προκαλεί πιο σοβαρή νόσο και κολλάει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κατά μέσο όρο 18 ημέρες!

Στα θετικά η αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στο να νοσήσει κάποιος σοβαρά από την Δέλτα παραμένει πολύ υψηλή. Στην χειρότερη περίπτωση υπολογίζεται στο 93%. Ακολουθεί η πλήρης ανάλυσητου:“Από την χτεσινή παρουσίαση της Meredith McMorrow στο CDC που, μέσω της Washinton Post, αποτελεί θέμα της ημέρας για πολλούς: Κολλάει πάρα πολύ εύκολα η Δέλτα παραλλαγή. Όσο και η ανεμευλογιά. Ένας κολλάει κατά μέσο όρο περίπου 5-9 άλλους. Μόνο η ιλαρά κολλάει ευκολότερα. Επίσης κολλάει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (από τις 13 κατά μέσο όρο ημέρες μεταδοτικότητας, πάμε στις 18 ημέρες), οπότε πρέπει να επανεκτιμηθούν διαστήματα καραντίνας και τα λοιπά (αλλά βασικά να εφαρμοστούν)

2. Επάγει μεγαλύτερα ιικά φορτία. Αλλά πολύ μεγαλύτερα, 10πλάσια σχεδόν (το σημείωναν και οι Κινέζοι σε μια προδημοσίευση από την δική τους εμπειρία). Οπότε ο φόβος είναι ότι τέτοια τεράστια ιικά φορτία, επιτρέπουν μετάδοση, είτε είσαι εμβολιασμένος ή όχι- αναφέρονται στην παρουσίαση προκαταρτικά στοιχεία από το Barnstable County της Μασαχουσέτης, έχουν μια συρροή 900 ατόμων στο Provincetown, εκεί που κατέφτασε το Mayflower πριν 400 χρόνια.3. Ακόμη κι αν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι χαμηλότερη (στο να κολλήσεις) απέναντι στην Δέλτα, εξακολουθεί να είναι σημαντική: 64% ήταν το χαμηλότερο ποσοστό που έχει περιγραφεί έως τώρα (79% σε Αγγλία/Σκωτία). Οπότε με τον εμβολιασμό ελαττώνεις κατά 64% την πιθανότητα να μπεις σε μια αλυσίδα μετάδοσης. Να κολλήσεις κάποιον δίπλα σου. Αυτή είναι η κοινωνική συνεισφορά του εμβολιασμένου και η κοινωνική ασυνειδησία του ανεμβολίαστου. Και όποιος υπονομεύει τον εμβολιασμό με λεκτικές περικοκλάδες και κραυγές, συμμετέχει έμμεσα στην μετάδοση του ιου και τον θάνατο κάποιων, τελεία.4. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στο να νοσήσεις σοβαρά από την Δέλτα παραμένει πολύ υψηλή. Στην χειρότερη περίπτωση υπολογίζεται στο 93%.Να το ζωγραφίσουμε κι αυτό; Να σημειωθεί εδώ ότι η Δέλτα αποδεικνύεται να επάγει συστηματικά σοβαρότερη νόσο, με μεγαλύτερες πιθανότητες πνευμονίας και διασωλήνωσης, στους ανεμβολίαστους. Υπάρχει μάλιστα και προδημοσίευση που δείχνει ότι επάγει συχνότερα σοβαρή νόσο και σε εγκύους (σύνδεσμος στα σχόλια). Άρα, εμβολιάζεσαι και ελαχιστοποιείς την πιθανότητα να νοσήσεις σοβαρά, ή δεν εμβολιάζεσαι και μαθαίνεις τα όρια της Δέλτα.

5. Επειδή τις προηγούμενες ημέρες είχαμε και μια παραφιλολογία για το ότι έπεσε η αποτελεσματικότητα των εμβολίων σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Ισραήλ. Η αποτελεσματικότητα απέναντι στην ανάγκη νοσηλείας και απέναντι σε βαριά νόσο, παραμένει υψηλότατη, ακόμη και για τους εμβολιασμένους του Ιανουαρίου.

Συζήτηση για 3η δόση, πέραν των ανοσοκατασταλμένων, έχει νόημα μόνο όταν θα έχουμε κι άλλα στοιχεία για την Δέλτα. Αλλά η 3η δόση, ακόμη κι αν χρειαστεί, δεν συνιστά αποτυχία: όπως χρειάζεται στην Ηπατίτιδα Β π.χ. στο εξάμηνο, έτσι μπορεί κι εδώ. Βλέπουμε και κάνουμε, σώζοντας στο ενδιάμεσο όσο περισσότερες ζωές.

Πηγή :https://virus.com.gr/g-pappas-i-delta-kollaei-gia-18-imeres/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τι αλλάζει στους κανονισμούς της ΕΕ για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα

Μετατροπές στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρότεινε το Συντονιστικό Όργανο Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (MDCG). Οι μεταβολές αφορούν στις Ιατρικές Συσκευές (EU MDR) και στις Ιατρικές Συσκευές για Διαγνωστικούς Σκοπούς...

Σύμπλοκη στεφανιαία νόσος: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Ποιοι ασθενείς πάσχουν από τη νόσο αυτή. Οι σύγχρονοι τρόποι διάγνωσης και θεραπείας. Καινοτόμες τεχνολογίες, εξελιγμένα εργαλεία και προηγμένα συστήματα απεικόνισης προσφέρουν εντυπωσιακές δυνατότητες στην...

Ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία: Τι είναι;

Μπορεί κάποιος άνθρωπος να είναι υπερβολικά ευαίσθητος στα ηλεκτρομαγνητικά ρεύματα; Ή πρόκειται για κάποιο άλλο πρόβλημα; Για πολλούς ανθρώπους, οι ηλεκτρονικές συσκευές είναι ένα πολύ...

Ετικέτες