Φορείς ΠΦΥ προς ΕΟΠΥΥ: Χωρίς επιστημονικό έρεισμα τα ποιοτικά κριτήρια

Ανυπόστατα και χωρίς επιστημονικά ερείσματα υποστηρίζουν οι  φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ότι είναι τα ποιοτικά κριτήρια που επιθυμεί να εισάγει ο ΕΟΠΥΥ στα ακτινολογικά εργαστήρια. Σε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον οργανισμό ζητάται να ακολουθήσει διαβούλευση, σύμφωνα με την υπουργική δέσμευση,  διαφορετικά οι φορείς θα προβούν σε κινητοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή προς την διοικήτρια του οργανισμού το Συντονιστικό Όργανο φορέων της ΠΦΥ καταγγέλλει ότι τα ποιοτικά κριτήρια που παρουσιάσουν οι εκπρόσωποι του ΕΟΠΥΥ δεν συνάδουν με τα πορίσματα έρευνας που διενεργήθηκε σε επίπεδο εκπροσώπων από τις εταιρείες που παράγουν ιατρικά μηχανήματα αξονικών και μαγνητικών τομογράφων, καθώς και με την  επιστημονικής γνωμοδότησης της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας. Χαρακτηριστικά στην επιστολή αναφέρεται «θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση σε αυτά που προτίθεται ο ΕΟΠΥΥ να εφαρμόσει και θέλει να τα ονομάζει ποιοτικά κριτήρια».

Επίσης, στην ακαταλληλότητα των «ποιοτικών κριτηρίων» συμφωνούν οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν από κατασκευάστριες εταιρείες αξονικών και μαγνητικών τομογράφων. Ειδικότερα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι και από αυτή την πηγή πληροφοριών τα επιστημονικά δεδομένα έρχονται σε αντίθεση με την συλλογιστική και το αποτέλεσμα αυτής, «που χρησιμοποίησε ο ΕΟΠΥΥ για να παρουσιάσει τα ποιοτικά κριτήρια που προτίθεται να εφαρμόσει».

Ήδη  η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία σε έγγραφο της 22ας Ιουνίου που έστειλε στον οργανισμό «αποδομεί ουσιαστικά την “μελέτη” που έχει γίνει από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ». Όπως τονίζει το συντονιστικό όργανο  η εν λλόγω Εταιρεία διαθέτει την κατάρτιση και την επιστημονική γνώση που καθιστά αδιαμφισβήτητα αξιόπιστη και έγκυρη την γνωμοδότησή της.  Ενδεικτικό είναι ότι στην επιστολή της η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία κάνει λόγο για άστοχη, αδόκιμη και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση  κατηγοριοποίηση των εξετάσεων αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας.

Το συντονιστικό όργανο εξαπολύει βολές στον ΕΟΠΥΥ κατηγορώντας τον οργανισμό ότι « καταλήγει σε αλά καρτ συμπεράσματα». Μάλιστα κάνει λόγο για κατ’ επίφαση  π επιστημονική τεκμηρίωση. Τέλος το συντονιστικό όργανο διαμαρτύρεται ότι ο ΕΟΠΥΥ  «επικαλείται αποσπασματικά δεδομένα που εφαρμόζονται σε χώρες του εξωτερικού, προκειμένου να καταλήξει στα συμπεράσματα στα οποία ήθελε να καταλήξει

Αίτημα των φορέων είναι να πραγματοποιηθεί «κατ’ αντιπαράθεση διαβούλευση με τους CEOs ή τους βιοτεχνολόγους των κατασκευαστριών οίκων ιατρικών μηχανημάτων αξονικών και μαγνητικών τομογράφων, με την Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία και με την ΕΕΑΕ». Στόχος θα είναι να αναλυθούν τα επιχειρήματα για να αποδειχθεί η «αναξιόπιστη την τεκμηρίωση των στελεχών του ΕΟΠΥΥ».

Το Συντονιστικό Όργανο των φορέων της ΠΦΥ προβάλλει αίτημα συνάντησης με τον ΕΟΠΥΥ για τη διαβούλευση αυτών των κριτηρίων,  σύμφωνα με όσα είχε συμφωνήσει η ηγεσία του  Υπουργεία Υγείας, σε προηγούμενη σύσκεψη με εκπροσώπου φορέων και του οργανισμού.

Σε επιτακτικό τόνο το συντονιστικό όργανο προειδοποιεί ότι εάν ο οργανισμός προχωρήσει στην υιοθέτηση των εν λόγω κριτηρίων  , χωρίς διαβούλευση, θα είναι ενάντια στη δέσμευση του Υπουργού Υγείας. Μάλιστα, οι φορείς τονίζουν ότι θα ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου»  για να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Πηγή: https://virus.com.gr/foreis-pfy-pros-eopyy-mydroi-enanti-poiotikon-kritirion/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Προσωπικός γιατρός: Τι εξετάζεται

Προσωπικός γιατρός: Σβήνουν γράφουν για να βρουν νέα κίνητρα στους γιατρούς – Τι εξετάζεται Τα νέα κίνητρα που εξετάζει το υπουργείο Υγείας ώστε ο προσωπικός...

1ο Διεθνές Συνέδριο Επεμβατικής Καρδιολογίας – ICE 2022

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο διοργανώνουν το Διεθνές Συνέδριο ICE στο Ηράκλειο  Κρήτης, στις 2-4 Δεκεμβρίου 2022 στο ξενοδοχείο Atlantis. Το...

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΠΛΗΣ ΑΝΤΙΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΗΣ(αντιΑΜΠ) ΑΓΩΓΗΣ (dual antiplatelet therapy DAPT)

Η διάρκεια της DAPT(ασπιρίνη συν P2Y12 inhibitor)  μετά PCI είναι 6 μήνες για τα χρόνια ΣΣ και 12 μήνες για τα οξέα ΣΣ. Πολλές μελέτες...

Ετικέτες