FDA: Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε χθες Τετάρτη τον εμβολιασμό με άλλο εμβόλιο κατά της covid-19 στην αναμνηστική δόση σε σχέση με αυτό που είχε χορηγηθεί αρχικά, κάτι που ήδη ισχύει σε πολλές χώρες.

Παράλληλα ο FDA ενέκρινε τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε όλους όσοι είναι άνω των 18 ετών και έχουν ανοσοποιηθεί με το εμβόλιο Johnson& Johnson, αλλά και για κάποιες κατηγορίες ευάλωτων ατόμων στους οποίους έχει χορηγηθεί το εμβόλιο της Moderna, κυρίως τους ηλικιωμένους.

Με τις ανακοινώσεις αυτές ολοκληρώνεται η αμερικανική στρατηγική για τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων, μετά και την έγκριση πριν ένα μήνα της αναμνηστικής δόσης για κάποιες ευάλωτες ομάδες ατόμων στους οποίους έχει χορηγηθεί το εμβόλιο της Pfizer.

«Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι μειώνεται η ανοσία σε κάποιους πλήρως εμβολιασμένους πληθυσμούς», εξήγησε σε ανακοίνωση η μεταβατική επικεφαλής του FDA Τζάνετ Γούντκοκ.

«Η χορήγηση αυτών των αναμνηστικών δόσεων είναι σημαντική για τη συνεχιζόμενη προστασία έναντι της covid-19», πρόσθεσε.

Μέχρι τώρα στις ΗΠΑ δεν επιτρεπόταν να χορηγούνται διαφορετικά εμβόλια κατά της covid-19, κάτι που γίνεται σε πολλές χώρες ακόμη και για τις δύο πρώτες δόσεις και όχι μόνο για την αναμνηστική.

Αμερικανική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα αναφέρει ότι όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson ενδέχεται να είναι χρήσιμο να λάβουν μια αναμνηστική δόση με διαφορετικό εμβόλιο τεχνολογίας mRNA, προκειμένου να αυξηθεί το επίπεδο των αντισωμάτων τους.

Αναλυτικά, όλοι όσοι είναι άνω των 18 ετών και έχουν εμβολιαστεί με το Johnson & Johnson πριν τουλάχιστον δύο μήνες μπορούν πλέον να λάβουν μία επιπλέον δόση, είτε με το ίδιο εμβόλιο, είτε με αυτά της Moderna ή της Pfizer.

Τρεις κατηγορίες ατόμων στους οποίους έχει χορηγηθεί το εμβόλιο της Moderna πριν τουλάχιστον έξι μήνες μπορούν να κάνουν αναμνηστική δόση: όσοι είναι άνω των 65 ετών, όσοι λόγω της εργασίας τους έχουν μεγάλη έκθεση στον κορονοϊό και όσοι ηλικίας 18 με 64 ετών κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά.

Οι ίδιες προϋποθέσεις ισχύουν και για όσους έχουν ανοσοποιηθεί με το εμβόλιο της Pfizer.

Μεταξύ των ατόμων που θεωρείται ότι εκτίθενται συχνά στον κορονοϊό είναι, μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, οι υγειονομικοί, οι κρατούμενοι και όσοι διαμένουν σε καταφύγια για άστεγους.

Η αναμνηστική δόση με το εμβόλιο της Moderna γίνεται με μισή δόση (50 μικρογραμμάτια έναντι 100 στις δύο πρώτες).

Πηγή: https://www.amna.gr/health/article/594904/FDA-Oi-proupotheseis-gia-ti-chorigisi-anamnistikis-dosis-se-osous-echoun-chorigithei-ta-embolia-tis-Moderna-kai-tis-Johnson–Johnson

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες