FDA: Απαγόρευση τσιγάρων μενθόλης- 480.000 θάνατοι ετησίως συνδέονται με το κάπνισμα

Τελεία έβαλε ο  FDA στην χρήση τσιγάρων μενθόλης. Στόχος είναι η μείωση ασθενειών και θανάτων που φαίνεται πως συνδέονται με τη χρήση προϊόντων καπνού.

Η συγκεκριμένη απαγόρευση δίνει έμφαση  στα προϊόντων καπνού με  γεύσεις, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους εφήβους,  στηννη προστασία της Υγείας των πολιτών. Θετικά έκριναν την κίνηση αυτή κορυφαίες ομάδες υποστήριξης των δικαιωμάτων υγείας και  πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ. Εκτιμάται πως η εντατική διαφημιστική καμπάνια επηρέαζε κοινότητες πολιτών της μαύρης φυλής,  στις οποίες εντοπίζονται συχνότερα ασθένειες και θάνατοι που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Την δήλωση του Επιτρόπου του FDA, Robert M. Califf, ότι η απαγόρευση των τσιγάρων μενθόλης και των πούρων με γεύση αναμένεται να σώσει ζωές και να μειώσει τις ανισότητες στην υγεία σχολιάζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Η αρμοδιότητα θέσπισης προτύπων για τα προϊόντα καπνού είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που έδωσε το Κογκρέσο στον FDA και οι δράσεις που προτείνουμε μπορούν να συμβάλουν στη σημαντική μείωση της έναρξης του καπνίσματος από τους νέους και να αυξήσουν τις πιθανότητες να κόψουν το κάπνισμα οι σημερινοί καπνιστές» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του FDA του  ο επίτροπος.

Συγκεκριμένα ο επίτροπος χαρακτηρίζει επείγουσα την οριστικοποίηση της νέας οδηγίας, δεδομένου ότι χάνουν την ζωή τους 480.000 άνθρωποι κάθε χρόνο στις ΗΠΑ εξαιτίας ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα. Συνεπώς, οι υγειονομικές αρχές θεωρούν το κάπνισμα την κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί.

Ειδικότερα, ο επείγον χαρακτήρας επισημάνθηκε καθώς ενδέχεται να ισχύσει η απαγόρευση μετά από δύο χρόνια  προκειμένου να εφαρμοστούν οι νέες διατάξεις. Κατά τη διαδικασία προβλέπεται ότι ο FDA θα δεχτεί δημόσια σχόλια έως τις αρχές Ιουλίου και στη συνέχεια θα συντάξει έναν τελικό σχέδιο και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.

Ο «ασκός του Αιόλου» αναμένεται να ανοίξει με δικαστικές διαμάχες που θα αρχίσουν οι  εκπρόσωποι της καπνοβιοχημανίας, οι οποίοι αντιτίθενται στην αλλαγή του νομοπλαισίου. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα τσιγάρα μενθόλης καταλαμβάνουν σχεδόν το 36% της αγοράς προϊόντων καπνού και το 50% της εταιρείας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ. Μια ακόμη πτυχή που θα αξιολογήσει τον κίνδυνο η απαγόρευση να μετατρέψει τους μαύρους καπνιστές σε παραβάτες του νόμου. Γι’ αυτό τον λόγο, ο FDA διευκρίνισε ότι η πρόταση νόμου δεν θα εστιάσει στους πολίτες που κατέχουν ή  χρησιμοποιούν τσιγάρα μενθόλης ή προϊόντα καπνού με γεύση. Αντίθετα, η απαγόρευση θα επικεντρωθεί στους κατασκευαστές, στους διανομείς και στους λιανοπωλητές.

Θετικά είναι τα στοιχεία από μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Tobacco Control και η οποία υποστηρίζει ότι εάν η απαγόρευση του τσιγάρου μενθόλης στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε το ίδιο αποτέλεσμα με την καναδική απαγόρευση προϊόντων καπνού με μενθόλη, τότε περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια επιπλέον καπνιστές θα σταματούσαν το κάπνισμα. Μεταξύ αυτών εκτιμάται ότι θα είναι περισσότεροι από 381.000 Αφροαμερικανοί, σύμφωνα με τον Geoffrey Fong, καθηγητή ψυχολογίας και επιστημών δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Waterloo στον Καναδά και κύριο συγγραφέα της μελέτης.

Επιμέλεια: οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΓιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Πηγή: https://virus.com.gr/fda-apagoreysi-tsigaron-mentholis-480-000-thanatoi-etisios-syndeontai-me-to-kapnisma/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΚΑΒ: 65 αθλητές χρειάστηκαν προνοσοκομειακή φροντίδα κατά την διάρκεια του Ημιμαραθωνίου

Σε 65 αθλητές και αθλήτριες του 11ου Διεθνούς Ημιμαραθωνίου της Αθήνας, ο οποίος πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 19 Μαρτίου 2023, παρείχε επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα το...

Αιφνίδιος θάνατος

Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος – πρόληψη και αντιμετώπιση Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι ο απροσδόκητος, ο «ξαφνικός» θάνατος, που συμβαίνει σε άτομο που φαίνεται υγιές ή...

Στατίνες: Έχουν Χρησιμότητα στην Αντιμετώπιση της Ανθεκτικής Κατάθλιψης;

Μία νέα τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη που δημοσιεύτηκε προσφάτως θέλησε να εξετάσει αν η χορήγηση σιμβαστατίνης μπορεί να προσφέρει οφέλη στους ασθενείς με ανθεκτική κατάθλιψη. Από...

Ετικέτες