Farxiga: Το πρώτο φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια με οριζόντιο όφελος στη θνησιμότητα

Το Farxiga είναι το πρώτο φάρμακο για την καρδιακή ανεπαρκεία που αποδεικνύει ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς ανεξάρτητα από το εύρος του κλάσματος εξώθησης της αριστερής κοιλίας. Τα στοιχεία προέρχονται από δύο μελέτες φάσης 3, όπως ανακοίνωσε η AstraZeneca.

Το πληθυσμός της μελέτης ήταν  περισσότεροι από 11.000 ασθενείς. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι ο αναστολέας της SGLT2 Farxiga μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου κατά 14%, τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 10% και τον κίνδυνο νοσηλείας  κατά 29% ανεξάρτητα από το εύρος του LVEF (κλάσματος εξώθησης της αριστερής κοιλίας) των ασθενών. Τα δεδομένα έθεσαν το Farxiga να γίνει ο τρίτος αναστολέας SGLT2 που έχει εγκριθεί για τους δύο κύριους τύπους Καρδιαγγειακής Ανεπαρκείας, μετά το Entresto της Novartis και το Jardiance των Eli Lilly και Boehringer Ingelheim.

Υπενθυμίζεται ότι το 2020, το Farxiga κέρδισε έγκριση από τον FDA για ασθενείς με μειωμένο κλάσμα εξώθησης, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ των ασθενών με HF. Τώρα, είναι δυνατή η έγκριση για το άλλο μισό του πληθυσμού της Καρδιακής Ανεπάρκειας.

«Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια με LVEF μεγαλύτερο από 40% είναι οι πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμοι με λίγες θεραπευτικές επιλογές στη διάθεσή τους» τόνισε ο επικεφαλής Έρευνας και Ανάπτυξης της AZ, Mene Pangalos. Σημειώνεται ότι η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα, ιδίως στις ΗΠΑ, όπου ο πληθυσμός γερνάει. Το 2030, αναμένεται ότι θα υπάρχουν 8 εκατομμύρια περιπτώσεις στις ΗΠΑ. Για τους ασθενείς με μειωμένο κλάσμα εξώθησης (HFrEF), ο καρδιακός μυς δεν συστέλλεται σωστά. Για τους ασθενείς με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης (HFpEF), ο μυς συστέλλεται σωστά αλλά οι κοιλίες δεν χαλαρώνουν. Και οι δύο καταστάσεις προκαλούν μειωμένη ροή αίματος.

Η AZ παρουσίασε επίσης τα αποτελέσματα από μία από τις μελέτες της συγκεντρωτικής ανάλυσης, τη μελέτη φάσης 3 DELIVER, η οποία έδειξε ότι το Farxiga μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από καρδιαγγειακό συμβάν κατά 18% σε άτομα με ήπια μειωμένο ή διατηρημένο κλάσμα εξώθησης. Το Farxiga κέρδισε την αρχική έγκριση του FDA για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 το 2014. Έκτοτε, οι αναστολείς SGLT2 έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί σε ασθενείς με νεφρική και καρδιακή νόσο. Το 2019, ο FDA επέκτεινε την επισήμανση του Farxiga για την πρόληψη της HF σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Άξιο λόγου είναι ότι οι πωλήσεις του Farxiga υπολείπονται εκείνων του Jardiance και του Entresto, αυξάνονται γρήγορα. Το 2021, έφτασαν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, μια αύξηση 53% από το 2020. Στη συνέχεια, κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, το Farxiga απέφερε 2,1 δισ. δολάρια για αύξηση 55% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Πηγή: https://virus.com.gr/farxiga-to-proto-farmako-gia-tin-kardiaki-aneparkeia-me-orizontio-ofelos-sti-thnisimotita/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μελέτη: Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Μια ομάδα αντιβιοτικών δρα με διαφορετικό τρόπο από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφεύγουν από...

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία κοινά δικαιώματα στις...

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή

Τα ευρήματα νέας πληθυσμιακής μελέτης. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές της. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή – μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία...

Ετικέτες