Φάρμακα: Ποια δεν θα αποζημιώνονται – Τι σημαίνει αυτό για τους πολίτες

Όπως έχει εξαγγείλει εδώ και αρκετό καιρό το Υπουργείο Υγείας, πολλά φτηνά σκευάσματα σε διάφορες θεραπευτικές κατηγορίες, θα έχουν το δικαίωμα, οι εταιρείες που τα διακινούν, να αιτηθούν στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΕΑΑΦΑΧ) την απόσυρσή τους από την Θετική Λίστα

Ένα ακόμη μέτρο για να μειωθούν τα κόστη αποζημίωσης φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να υλοποιήσει μέσα στο 2023 το Υπουργείο Υγείας, όμως τόσο οι πολίτες όσο και οι φαρμακευτικές εταιρείες το βλέπουν με σημαντική επιφύλαξη. Όπως έχει εξαγγείλει εδώ και αρκετό καιρό το Υπουργείο Υγείας, πολλά φτηνά σκευάσματα σε διάφορες θεραπευτικές κατηγορίες, θα έχουν το δικαίωμα, οι εταιρείες που τα διακινούν, να αιτηθούν στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΕΑΑΦΑΧ) την απόσυρσή τους από την Θετική Λίστα, δηλαδή τον πολυπληθή κατάλογο των αποζημιούμενων από την Πολιτεία φαρμάκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική Υπουργική Απόφαση είναι έτοιμη και βρίσκεται σε διαδικασία εγκρίσεων από το επιτελείο του Υπουργείου Υγείας. Mε βάση αυτή θα δίνονται οι προδιαγραφές όπου ένα φάρμακο θα μπορεί να αιτηθεί την απένταξή του από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων. Όπως έχει αναφέρει και ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, θα αφορά σκευάσματα χαμηλής τιμής ήτοι κάτω από τα 10 ευρώ.

Τονίζεται ότι θα είναι συνταγογραφούμενα φάρμακα, δηλαδή ένας ασθενής θα πρέπει να έχει συνταγή γιατρού για να τα λαμβάνει απλά θα πρέπει να πληρώνει όλο το ποσό και όχι τη θεσμοθετημένη συμμετοχή 10% ή 25%.

Κι εδώ εντοπίζεται ο προβληματισμός της αγοράς και των φαρμακοποιών: Θα μπορεί ένα ασθενής να πληρώνει για τη θεραπεία του; Ακόμη και αν ένα σκεύασμα κοστίζει 5 ευρώ, το να πληρώσει ο ασθενής αντί για 0,5 ευρώ ή 1,25 ευρώ (ανάλογα αν η συμμετοχή του είναι 10% ή 25%) όλο το ποσό, αποτελεί αντικίνητρο.

Παράλληλα, οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν λάβει αρνητικά «δείγματα γραφής» από την ΕΑΑΦΑΧ σχετικά με την ευελιξία να δώσει το «πράσινο φως» για την απένταξη ενός φαρμάκου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πολυεθνικής που ζήτησε την απένταξη πασίγνωστου αντιβιοτικού το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Κεφαλοσπορινών β’ γενεάς, αίτημα όμως το οποίο απορρίφθηκε.

Μόνος ευνοημένος ο ΕΟΠΥΥ

Όπως φαίνεται ο μόνος ευνοημένος από τη συγκεκριμένη διαδικασία είναι ο ΕΟΠΥΥ καθώς δεν θα αναλαμβάνει κόστη αποζημίωσης φαρμάκων. Αυτό βέβαια εφόσον υπάρχει ένας ικανός αριθμός φαρμάκων με σημαντικούς όγκους που να θελήσουν οι εταιρείες που τα διακινούν να τα βγάλουν από την αποζημίωση.

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στην Αρνητική λίστα υπάρχουν 300 φαρμακευτικά σκευάσματα των οποίων οι τιμές έχουν σημαντικό εύρος. Μάλιστα το ακριβότερο είναι της τάξης των 100 ευρώ και άνω.

Σύμφωνα δε με στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων από ιδιωτικά φαρμακεία, IQVIA, τα σκευάσματα με τιμές κάτω των 5 ευρώ, αποτελούν το 24% της αγοράς πραγματοποιώντας τζίρο της τάξης του 1 δισ. ευρώ, ενώ κάτω από 10 ευρώ η συνολική αγορά είναι 2,3 δισ. ευρώ ήτοι το 55% των αποζημιούμενων φαρμάκων. Επίσης αποτελούν τα 2/3 των διακινούμενων συσκευασιών. Να αναφέρουμε δε ότι πάνω από 1500 σκευάσματα έχουν τιμή από μερικές δεκάδες λεπτά του ευρώ μέχρι 5 ευρώ.

Από την τεράστια αυτή δεξαμενή φτηνών σκευασμάτων, αν ένα ποσοστό της τάξης του 10% περάσει στην πλευρά των μη αποζημιούμενων, τότε μιλάμε για μια αγορά 100 εκατομμυρίων ή περίπου 80 εκατομμυρίων από τη δαπάνη για φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ η οποία θα επιβαρύνει τις τσέπες των πολιτών.

Εδώ υπάρχει όμως και ένα άλλο «αγκάθι»: υπάρχει σημαντικό ενδεχόμενο ο πολίτης να ζητήσει από το γιατρό του, να του υποκαταστήσει το φάρμακο που έπαιρνε με ένα άλλο αποζημιούμενο με όποιες συνέπειες θα έχει αυτό στην πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr/%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82/%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82/312825/farmaka-pia-den-tha-apozimiononte-ti-simeni-afto-gia-tous-polites/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 06.02.2023 – Καρδιακή Αμυλοείδωση

Μπήκαμε στο Τριώδειο. Aπό την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου έως το Μεγάλο Σάββατο, Συνάδελφοι-Συναδέλφισες Και οι μετεωρολόγοι στην ομάδα των διαφωνούντων.  Ακολουθώντας τον μετεωρολόγο της αρεσκείας σου...

Οι Αναστολείς Αντλίας Πρωτονίων Αυξάνουν τον Κίνδυνο Καρδιαγγειακών Συμβαμάτων στους Διαβητικούς

Οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και παίρνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων έχουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών συμβαμάτων και θανάτου από όλα τα αίτια συγκριτικά με αυτούς...

Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη 

Μια ανασκόπηση κλινικών δοκιμών διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης D συσχετίστηκε με 15% μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες με προδιαβήτη....

Ετικέτες