Εξ’αποστάσεως παρακολούθηση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια

Επιτρέπει μεθόδους καλύτερης συμμόρφωσης στην αγωγή, ενώ τα αποτελέσματα είναι λίγο καλύτερα από την κλασική ιατρική επίσκεψη

Μπορεί η παρακολούθηση των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια να είναι σημαντική, όμως ακόμη σημαντικότερη είναι η δέσμευση των ασθενών να τηρούν την αγωγή, που χρειάζεται για τον έλεγχο της πάθησης. Εκείνο όμως, που είναι εντυπωσιακότερο είναι ότι ο έλεγχος για την τήρηση της αγωγής, δεν είναι ανάγκη να γίνεται με επίσκεψη του ασθενή στο ιατρείο, αλλά αντίθετα, τα ίδια αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν και με παρακολούθηση εξ΄ αποστάσεως.

Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA και αφορά ασθενείς που πήραν εξιτήριο, μετά από νοσηλεία για καρδιακή ανεπάρκεια και παρακολουθούνταν εξ΄ αποστάσεως, για την πορεία του βάρους τους και τη συμμόρφωση τους στα διουρητικά, με σκοπό τη μείωση των πιθανοτήτων θανάτου ή την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο και πάλι. Η μελέτη, σε 552 ενήλικες που παρακολουθήθηκαν για 12 μήνες, διαπίστωσε ότι οι επανεισαγωγές στο νοσοκομείο ή τα ποσοστά θανόντων δεν διέφεραν σημαντικά είτε η παρακολούθηση ήταν εξ’ αποστάσεως, είτε με τη συνήθη φροντίδα. 

Η παρέμβαση

Οι συμμετέχοντες, που τυχαία επιλέχθηκαν και εντάχθηκαν στο σκέλος της εξ αποστάσεως παρέμβασης πήραν ψηφιακές ζυγαριές, ηλεκτρονικά μπουκάλια χαπιών για τα διουρητικά φάρμακα και λαχεία 1,40 δολ. ως κίνητρο για την τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής και τη μέτρηση του βάρους τους, την προηγούμενη ημέρα της εξ’ αποστάσεως εξέτασης. Οι γιατροί ειδοποιούνταν αν το βάρος των ασθενών αυξανόταν κατά 1,4 κιλά σε 24 ώρες ή κατά 2,3 κιλά σε 72 ώρες ή εάν παραλείπονταν τα διουρητικά φάρμακα για 5 ημέρες. Η ειδοποίηση του ηλεκτρονικού μπουκαλιού για τα διουρητικά και η διακύμανση του βάρους, ενσωματώνονταν στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας. Οι συμμετέχοντες, που τυχαιοποιήθηκαν στο σκέλος ελέγχου έλαβαν τη συνήθη, δια ζώσης φροντίδα και δεν είχαν καμία περαιτέρω επαφή με τη μελέτη. 

Αποτελέσματα

Από τους 552 συμμετέχοντες, οι 290 ήταν άνδρες (52,5%). Η μέση ηλικία ήταν 64,5 έτη. Το μέσο (SD) κλάσμα εξώθησης ήταν 43% (18,1%).

Κάθε μήνα, περίπου το 75% των συμμετεχόντων ήταν κατά 80% πιστοί στη μέτρηση τόσο της φαρμακευτικής αγωγής, όσο και του βάρους τους. Καταγράφηκαν 423 επανεισαγωγές και 26 θάνατοι στην ομάδα ελέγχου και 377 επανεισαγωγές και 23 θάνατοι, στην ομάδα απομακρυσμένης παρακολούθησης.

Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ των 2 ομάδων για τη συνδυασμένη έκβαση της επανεισδοχής ή θανάτου για όλες τις αιτίες και καμία σημαντική διαφορά σε νοσηλευόμενο ασθενή για όλες τις αιτίες για την εκ νέου εισαγωγή ή εισαγωγή για παρακολούθηση ή θάνατος, νέα εισαγωγή ή θάνατος από καρδιαγγειακά αίτια, όλων των αιτιών παρατήρηση παραμονή ή θάνατος, καρδιαγγειακή επανεισδοχή ή θάνατος από κάθε πιθανή αιτία. Η πιθανότητα να παραμείνουν λιγότερες μέρες στο νοσοκομείο, οι ασθενείς της ομάδας απομακρυσμένης παρακολούθησης ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη, έναντι των ασθενών που παρακολουθούνταν με την κλασσική, δια ζώσης εξέταση.

Πηγή: https://www.cretalive.gr/ygeia/exapostaseos-parakoloythisi-asthenon-me-kardiaki-aneparkeia

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Προσωπικός γιατρός: Τι εξετάζεται

Προσωπικός γιατρός: Σβήνουν γράφουν για να βρουν νέα κίνητρα στους γιατρούς – Τι εξετάζεται Τα νέα κίνητρα που εξετάζει το υπουργείο Υγείας ώστε ο προσωπικός...

1ο Διεθνές Συνέδριο Επεμβατικής Καρδιολογίας – ICE 2022

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο διοργανώνουν το Διεθνές Συνέδριο ICE στο Ηράκλειο  Κρήτης, στις 2-4 Δεκεμβρίου 2022 στο ξενοδοχείο Atlantis. Το...

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΠΛΗΣ ΑΝΤΙΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΗΣ(αντιΑΜΠ) ΑΓΩΓΗΣ (dual antiplatelet therapy DAPT)

Η διάρκεια της DAPT(ασπιρίνη συν P2Y12 inhibitor)  μετά PCI είναι 6 μήνες για τα χρόνια ΣΣ και 12 μήνες για τα οξέα ΣΣ. Πολλές μελέτες...

Ετικέτες