Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κυστικής Ίνωσης: Καλά νέα από την χορήγηση τριπλού συνδυασμού

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από την χορήγηση τριπλού συνδυασμού φαρμάκων σε πάσχοντες από Κυστική Ίνωση.  Ο συνδυασμός διασφαλίζει αύξηση της αναπνευστικής λειτουργίας, μείωση των λοιμώξεων και της ανάγκης για μεταμόσχευση πνευμόνων.

Ειδικότερα στο 45ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κυστικής Ίνωσης  παρουσιάστηκαν  μεταξύ άλλων η χρήση  νέων φαρμάκων που στοχεύουν στο αίτιο της νόσου και ειδικά ο τριπλός συνδυασμός φαρμάκων που χορηγείται και σε ασθενείς της χώρας μας. Ο εν λόγω συνδυασμός βελτιώνει σημαντικά την αναπνευστική λειτουργία των ασθενών καθώς και άλλες παραμέτρους του νοσήματος και αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης.

Στα πλεονεκτήματά του συγκαταλέγονται η μεγάλη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας, σημαντική μείωση στις παροξύνσεις των αναπνευστικών λοιμώξεων και στη νοσηλεία των ασθενών κατά 77 %, μειωμένο κίνδυνο κατά 87% για μεταμόσχευση πνευμόνων και κατά 74% για θάνατο. Αξιοσημείωτη είναι η κλινική περίπτωση Ιταλού ασθενούς, ο οποίος είχε εγγραφεί σε λίστα μεταμόσχευσης πνευμόνων, με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια,  καθώς έπασχε από χρόνιο πνευμοθώρακα, δύσκολα ιάσιμο. Χάρη στην χορήγηση του θεραπεύτηκε πλήρως, και πλέον η γενικότερη αναπνευστική του κατάσταση και η βελτίωση του πνευμονικού παρεγχύματος ήταν σημαντική σε βαθμό που τέθηκε εκτός λίστας μεταμόσχευσης.

Για την θεραπευτική λύση η δρ Ιωάννα Λούκου, διευθύντρια του Τμήματος Κυστικής Ίνωσης του Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία», επεσήμανε ότι «με τα νέα φάρμακα παρατηρείται σημαντική αύξηση της αναπνευστικής λειτουργίας, μείωση των παροξύνσεων της χρόνιας πνευμονοπάθειας και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, κάτι το οποίο βλέπουμε καθημερινά στους ασθενείς που παρακολουθούνται στο Τμήμα μας, δεδομένου ότι η πλειονότητα των ασθενών μας λαμβάνει ήδη τις νέες θεραπείες».

Άλλα ζητήματα

Στο πλαίσιο του συνεδρίου συζητήθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις στην φαρμακοθεραπεία και στη γονιδιακή και κυτταρική θεραπεία της ασθένειας, στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων από διάφορα μικρόβια, στην προσβολή του αναπνευστικού συστήματος από μύκητες κ.ά.  Επίσης, οι ιατροί αντάλλαξαν εμπειρίες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τις αλληλεπιδράσεις των νέων φαρμάκων με άλλα φάρμακα, τις προφυλάξεις και τους ενδεχόμενους κινδύνους που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη κατά τη θεραπεία και τις θετικές αλλαγές που επιφέρουν στην διατροφή των ασθενών και γενικότερα στο γαστρεντερικό σύστημα.

Σχετικά με την πανδημία  συζητήθηκαν οι τρόποι που ανέπτυξαν οι κλινικές για την περίθαλψη και νοσηλεία των ασθενών κατά την διάρκεια της καραντίνας και της πανδημίας, η τηλεϊατρική, καθώς και στις επιπτώσεις που είχε η πανδημία στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Επίσης, έντονα τέθηκε το ζήτημα των συνεπειών του νοσήματος στην ψυχική υγεία  και ακόμη  η επίδραση που έχουν τα φάρμακα στην ψυχική υγεία των ασθενών καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θεράποντες στις κλινικές όπου παρακολουθούνται ασθενείς, σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να προσεγγίζονται όσοι δεν είναι επιλέξιμοι μέχρι στιγμής για τις νέες θεραπείες.

Άξιο λόγου είναι ότι βραβεύθηκε  το πόστερ των  Ελλήνων φυσικοθεραπευτών οι οποίοι σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού», που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα της κατ’ οίκον νοσηλείας. Επίσης, παρουσίασαν μια μέθοδο παρακολούθησης της φυσικοθεραπείας των ασθενών μέσω τηλεφωνικών βιντεοκλήσεων που πραγματοποιούσαν με τους ασθενείς.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η πρόεδρος του Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση  Αγγελική Πρεφτίτση συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο της Vertex. Κατά τη συνάντηση συζήτησαν  για διαπραγμάτευση των νέων φαρμάκων στην χώρα μας και την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών προς όφελος των Ελλήνων ασθενών.

Πηγή: https://virus.com.gr/eyropaiko-synedrio-kystikis-inosis-kala-nea-apo-tin-chorigisi-triploy-syndyasmoy/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την σκόνη: Ποιοι θα πρέπει να αποφύγουν να βγουν από το σπίτι

Τι αναφέρουν οι οδηγίες για την προστασία της υγείας των ασθενών και του γενικού πληθυσμού, από την σκόνη. Το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης...

Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο; Εκστρατεία ευαισθητοποίησης της ΕΠΕ με πρωταγωνιστές- έκπληξη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ «Τι κοινό έχουμε όλοι εμείς με έναν δύτη, έναν κλαρινετίστα, έναν αθλητή της άρσης βαρών και μια τηλεπαρουσιάστρια;» Μία, μεταξύ άλλων πιθανών απαντήσεων,...

Πόσο σχετίζεται η διατροφική πρόσληψη αλατιού με την εμφάνιση νεφρικής νόσου?

Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού έχει συσχετισθεί με εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, εντούτοις, η συσχέτιση με την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) δεν είναι γνωστή. Στην...

Ετικέτες